Podziel się wrażeniami!
Witam ,
Ostatnio dokonałem zakupu telewizora KD-55XE8096
Problem pojawia się po podłączeniu kina domowego marki pioneer vsx-531
http://www.pioneer-audiovisual.eu/pl/def/products/vsx-531
Ogólnie problem polega na tym że nie działa mi dzwięk 5.1 , dzwięk dobywa sie tylko z trzech głosników przednich Lewy , Centrum , Prawy i Subwoofer też działa. Kino podłączone mam pod kabel HDMI ARC w opcjach TV i Amplitunera próbowałem wszystkiego. Próbowałem podłączenia pod kabel optyczny w zasadzie obecnie mam podłączone i to i to. Dzwięk sprawdzałem na Youtube i Netfliks. Najdziwniejsze jest to że jak odpalałem Playstation 4 to dzwięk był 5.1 tak samo jak w grach i na YT. Playstation mam podłączone w kolejnosci PS4->Amplituner->TV
Próbowałem chyba wszystkiego każdą opcje z Kina i Tv. Przywracanie ustawień fabrycznych itp itd podłączania innych kabli itp itd.
Nie wiem o co chodzi , przejrzałem pół internetu i wszystkie sposoby u mnie zawiodły.
Po przywróceniu ustawień fabrycznych Kina dzwięk z PS4 też działa z 3 głosników.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Trzeba przełączyć w opcji na standardowy format: /menu/zewnetrzne wejścia/Format sygnału HDMI/standardowy format
Ps: Nie przejrzałeś całego internetu, bo tu na forum, jest odpowiedź, miałem taki sam problem i znalazłem rozwiązanie i je tutaj opisałem
Witam. Od pewnego czasu mam problem z z odtwarzaniem dżwieku 5.1 na moim sprzęcie. Moja konsola PS4 zawsze był podłczona do amplitunera ( SONY HT-DDW740P ) , prze kabel optyczny. Obraz był przekazywany do telewizora poprzez kabel HDMI. Niedawno zakupiłem projektor firmy OPTOMA ( HD27E ). W tym celu musiałem troche przemeblować ustawienie sprzętu - rozłaczyłem całe okablowanie. Nastepnie podłaczyłem konsolę do projektora za pomoca kabla HDMI , dżwięk puściłem tak jak poprzednio do amplitunera poprzez kabel optyczny. Od tej pory dzieja sie cuda. W menu konsoli pokazuje mi dżwiek 5.1 , w trakcie gry pokazuje mi dżwięk 5.1 - Dolby Digital a gdy tylko właczam film na DVD lub BLU RAY to dżwiek automatycznie przestawia mi się na PCM48 i odtwarzany jest tylko w dwóch frontowych głosnikach i subwooferze nie wyświetla mi się już dżwiek Dolby Digital , a pokazuje mi jedynie że dżwiek idzie poprzez wejście optyczne. Wyjście dżwieku na konsoli mam ustawione na optyczne i zaznaczone rodzaje dżwieku - Dolby Digital , DTS , AAC.
Bardzo prosze o pomoc , nie wiem co może być przyczyn.
Czy przestawiałeś w konsoli Format Audio (priorytet) z domyślnego Linear LPCM na Bitstream (dolby) lub Bitstream (DTS)?
Tak przestawiłem na - Bitstream (dolby)