Podziel się wrażeniami!
Jeden z moich telewizorów Sony jest już dość leciwy. Ma już za sobą około 12 lat bezawaryjnej pracy. Choć obraz jest tak samo dobry jak w dniu zakupu, to jednak z powodu dość znacznego wieku telewizora, zastanawiam się nad wymianą telewizora na nowy. Dużo słyszałem o idealnym obrazie jaki oferuje technologia OLED i planowałem wymianę swojego starego LCDeka na jakiś smart TV z matrycą OLED. Planowałem kupno telewizora OLED do czasu aż przeczytałem ten post a konkretnie tłumaczenie powodu dla którego powstał opisywany tam problem przez @
Witam,
Od ponad roku posiadam tv Sony 65 cali AG8 / czyli OLED / .
Telewizor gra ok. 5-7 godzin dziennie ,na róznych programach i wszystko jest ok.
Jakość obrazu ,dzwięk bez zastrzeżeń , zapewne są przypadki wypalania się matrycy ale z tego co czytałem przed kupnem są to sporadyczne przypadki spowodowane stosowaniem tych telewizorów do celów reklamowych gdzie jedna scena puszczana jest w kółko przez kilkanaście godzin dziennie.
Jak to w zyciu bywa ,można mieć pecha ,ale dotyczy to całego sprzętu rtv wszystkich marek.
U mnie jest wszystko ok. i polecam kupno takiego telewizora ....
Ja mam inne zdanie na temat Oledów,gdyż szczególnie nie nadają się w telewizorach.Nikt jeszcze nie opracował takiej technologii,żeby się nie wypalały.Taki telewizor świeci po kilka a nawet kilkanaście godzin dziennie.Masz przykład na telefonach Oled,gdzie nie są tak intesywnie ekrany eksploatowane a i tak się wypalają.3 mięsiące temy przegryzałem ten temat i kupiłem Led Sony KD-55XH9505 i obraz jest zajebiaszczy łącznie z czernią.Polecam i 12lat spokoju
@Bodzio.Cark7Czym różni się LED od OLED? Czy LED to nie jest zwykły LCD, który posiada podświetlenie LED?
Przeczytaj artykuł z linku, wyjaśnia chyba wszystko:
a odnośnie OLED to tak jak pisał @Bodzio.Cark7 w telewizorach moim zdaniem w dłuższym czasie słabo się sprawdza. W pierwszym poście podałeś link do posta o problemach z OLED - na końcu wątku są moje wpisy odnośnie różnic pomiędzy LED i OLED (rok temu sam stałem przed dylematem co kupić - wybrałem LCD z podświetleniem LED)
Jeżeli pilnie nie musisz kupować nowego tv, bo stary jeszcze działa to bym się wstrzymał z zakupem czegokolwiek. W tym roku mają wejść na rynek telewizory z technoogią mini LED. To może wiele zmienić. Fakt, że na początku mogą być drogie ale z czasem stanieją. Oledy, czytając opinie na internecie, są jednak sporym ryzykiem i potencjalnym bólem głowy dla użytkownika...
Telewizory MiniLED już są w sprzedaży - np. modele TCL (jeden z największych producentów tv na świecie) - niestety ta technologia też ma wady, a dokładnie bardzo słabe kąty widzenia.
Artykuł na stronie HDTV
Rozwiązaniem wszystkich problemów lub połączeniem jakości obrazu z OLED i trwałości LCD mogą być dopiero matryce MicroLED - ale to pieśń przyszłości, aktualnie jest chyba tylko jeden tv Samsung'a na rynku z ceną około pół miliona złotych
Chyba by mnie musiało poj..ć, żeby trzymać TV 12 lat. 4-5 lat i nowy model. Powielany urban legend o wypaleniach przez ludzi, którzy nigdy nie mieli tego TV lub ich nań nie stać.
Frustrat, nie doczekanie w najbliższym czasie (chodzi oczywiście o micro led bo te mini to sobie można w d.. wsadzić). W taki sposób to nigdy TV nie kupisz.
Wiadomo, że warto tylko trzeba oglądać z głową, a nie TVN 24 przez 6 godzin dziennie lub inne info. Po cóz zresztą do takiego g... jak widomosci taki telewizor ?