Podziel się wrażeniami!
Jeden z moich telewizorów Sony jest już dość leciwy. Ma już za sobą około 12 lat bezawaryjnej pracy. Choć obraz jest tak samo dobry jak w dniu zakupu, to jednak z powodu dość znacznego wieku telewizora, zastanawiam się nad wymianą telewizora na nowy. Dużo słyszałem o idealnym obrazie jaki oferuje technologia OLED i planowałem wymianę swojego starego LCDeka na jakiś smart TV z matrycą OLED. Planowałem kupno telewizora OLED do czasu aż przeczytałem ten post a konkretnie tłumaczenie powodu dla którego powstał opisywany tam problem przez @
Sam w tym roku kupowałem nowy tv i myślałem o oledzie. Różnica w cenie była raptem 1300 zł. za ten sam rozmiar. Gdybym nie czytał opinii ludzi zawiedzionych może bym i brał. Ale ludzie na forach ot tak sami z siebie siedzą i wymyślają jak to po kilka razy wymieniają oleda, żeby trafić na tą właściwą matrycę albo jak chuchają, dmuchają a i tak coś się przydarzy... U siebie często muszę nagle odebrać telefon, czy z miejsca gdzieś wyjść i nieraz tv chodzi jakiś czas na pauzie czy jednym kanale i nie wyobrażam sobie żebym miał się zastanawiać czy mu zaszkodzi czy nie. Oczywiście każdy niech robi jak mu dobrze ale warto poznać jak najwięcej za i przeciw, żeby potem nie mieć do siebie pretensji...
Dlaczego zakładasz od razu, że jeśli ktoś kupił LCD to go nie stać na OLED? Dziwne założenie...
Ja pod koniec 2019 kupiłem Sony 65XF9005 i za porównywalną kwotę mogłem kupić OLED 55" - wybrałem LCD właśnie ze względu na możliwość wypalenia matrycy (często u mnie w domu w weekend potrafi lecieć kanał informacyjny przez 10h non stop - a tak żeby sobie coś brzęczało w tle).
Co do wymiany TV co 4-5 lat... OK jak ktoś ma taki kaprys to czemu nie, ja zmieniam TV jak technologia zmieni się na tyle, że w mojej opinii warto zainwestować w coś nowego.
Na tym forum są osoby którym matryca wypaliła się już po roku od zakupu, Sony wymieniło tv na nowy i z kolejnym TV po kolejnych kilkunastu miesiącach było podobnie... tu już Sony powołało się na niewłaściwe użytkowanie i odmówiło wymiany.
Można zaklinać rzeczywistość, ale prawda jest taka, że OLED'y się wypalają.
Jednym szybciej innym wolniej zależy jak kto używa telewizora.
Po analizie wad i zalet stwierdziłem, że to nie jest technologia dla mnie i tyle, kasa nie ma tu nic do rzeczy.
@gienek_pa jesteś długo na tym forum podobnie i ja telewizorami interesuje się też dosyć długo posiadam 65XD9305 oraz Philips 55OLED854 rok czasu miałem 55OLED803 (teraz ma go córka) .Nie słuchaj opowieści o wypalaniu się chyba że 24 h na dobę wymusisz stały obraz a i tak nie wiem czy Ci się to uda bo TV po 3 minutach przechodzi w tryb wygaszacza na każdym stałym obrazie żeby zobrazować przy słuchaniu Spotify TV wygasi obraz a co do codziennego oglądania są systemy zabezpieczające przed wypalaniem (obraz raz na jakiś czas zmienia swoje położenie),TV sam dba też o odświeżanie matrycy ważne żeby był pod zasilaniem to tyle na temat wypaleń .JEDYNĄ wadą jaką posiada OLED jest wykres APL (to też zabezpieczenie przed wypaleniem) czyli dużo bieli -> obraz ciemnieje ale też nie jest to jakieś drastyczne np hokej lub skoki narciarskie spokojnie nic się nie dzieje.A teraz czerń gdzie żaden TV LED nie podskoczy,kontrast nieskończony a czarny to czarny .OLED dosyć długo jest na rynku i firmy dbają o systemy zabezpieczające ten ekran.Chociaż APL LG chwali się tak :
PS.z tego co pamiętam o czym piszesz i nieuznaniu gwarancji serwis stwierdził ,że TV był często odłączany od zasilania.
Lars_79
Napisałem „lub ich nie stać” co stanowi dużą różnicę, a znam takich osobiście. W tle kanał informacyjny to może lecieć na samym głosie, bo w takich kanałach nie ma co oglądać, a i doznania wizualne są nieciekawe.😂😂😂
@Walery99 napisał(a):Chyba by mnie musiało poj..ć, żeby trzymać TV 12 lat. 4-5 lat i nowy model. Powielany urban legend o wypaleniach przez ludzi, którzy nigdy nie mieli tego TV bo ich nań nie stać.
Hmmm.....
Miało być lub i już jest.😜
Cóż udało mi się zacytować zanim wyedytowałeś post 😁
Skoro producenci wymyślają zabezpieczenia od wypalania, chwała im za to, to jednak jest coś na rzeczy. Ale co zrobić z logiem kanału ? Wygląda na to, że reklamy w czasie oglądania programu to też dla naszego dobra. Przynajmniej wtedy logo znika. A niektóre (loga) są po prostu ohydne i nawet w ledzie psują obraz...
jak widać loga w A8 są zabezpieczone 😜
Całe szczęście ,że jest tyle modeli i producentów i kazdy może wybrać co chce.
Nie zniechęcał bym jednak do kupna tv OLED w oparciu tylko o komentarze ,bo potrafią być mało przekonujące ,często oparte na plotkach a nie na własnych doświadczeniach..
Aktualnie największy producent takich matryc z których wszyscy korzystają ,czyli LG produkuje rocznie ponad 10mln.sztuk a w ubiegłym roku sprzedano ponad 4 mln tv z matryca OLED .
Ilość zgłoszonych do serwisu awarii jest mniejsza niz 1 procent ,co jest przyzwoitym wynikiem.
Z roku na rok producenci wprowadzają coraz więcej zabezpieczeń aby nie dochodziło do ewentualnego wypalania pikseli ,wszystko zawarte jest w instrukcjach obsługi i nalezy wierzyć ,ze wskazana liczba 80-100 tys godzin bezawaryjnej pracy da satysfakcję posiadaczom takich tv / OLED / oglądania programów w super jakości ,którą ta technologia to gwarantuje .....