Podziel się wrażeniami!
Mam problem z TV Sony KD-55XF8596.
Kiedyś chciałem coś nagrać na pendrive i TV kazał zarejestrować go jako "zaufany".
Od tamtej pory telewizor w ogóle nie wykrywa innych dysków. Tylko ten jeden pendrive działa.
Wyrejestrowywałem, formatowałem, a na koniec wymuszałem nawet powrót do fabrycznych ustawień TV (poprzez odłączenie zasilania i włączenie trzymając dwa przyciski z tyłu obudowy).
Brak reakcji. Dalej to samo.
Ten pendrive jak i inne oraz HDD które testowałem są w pełni sprawne.
Nawet po prawdzie telewizor nie przywrócił ustawień, bo nadal jest po aktualizacji (pamiętam inny wygląd kafelków przed aktualizacją w połowie 2019r.).
Można go jakoś totalnie przywrócić do fabrycznych?
Może wtedy ruszą inne dyski.
Druga sprawa dotyczy Bluetooth.
Laptop mimo "połączenia się" z TV, w ogóle go nie wykrywa po wciśnięciu WIN+K.
Czytałem w innym temacie, że trzeba niby wejść w "Kopia Lustrzana" na TV, ale w ogóle nie mogę znaleźć takiej opcji.
Będę wdzięczny za pomoc!
Witam,
1. Spróbuj proszę zrestartować telewizor do ustawień fabrycznych. To, co do tej pory zrobiłeś to miękki reset - telewizor nadal pamięta to, co miał zapisane poprzednio. Minusem przywrócenia do ustawień fabrycznych jest to, że TV będzie, jak wyjęty z pudełka - usuną się wszystkie dane, pozostanie tylko najnowsza wersja Androida. Jeśli to nie pomoże, polecam zainstalowanie innego odtwarzacza dysków niż ten fabryczny.
2. Nie ma sensu przesyłać obrazu po Bluetooth, ponieważ będzie to skutkowało słabą jakością. Kopię lustrzaną można znaleźć po wciśnięciu przycisku "Źródła" na pilocie- opcja kopii lustrzanej będzie na samym dole.
Dużo lepszym rozwiązaniem rozwiązaniem jest połączenie TV i laptopa do tej samej sieci WiFi (na laptopie musi być zainstalowana przeglądarka internetowa Google Chrome), a następnie wciśnięcie w prawym górnym rogu przycisku opcji (3 kropeczki) i wybrać z listy "Przesyłaj" i wybrać z listy swój TV. W ten sposób będziesz w stanie przesyłać wszystko, co dzieje się na ekranie laptopa przez WiFi. Zaletą tego rozwiązania jest lepsza jakość niż w przypadku Bluetooth, możliwość wyboru tego, co będzie wyświetlane oraz możliwość przesyłania dźwięku.
Pozdrawiam
A jak wykonać twardy reset?
Robiłem dwa.
Przyciskami oraz z poziomu Ustawień.
Oraz czy jest możliwość powrotu razem z wersją Androida.
Witam,
Procedurę miękkiego oraz twardego resetu i przywrócenia do ustawień fabrycznych znajdziesz w linku poniżej:
https://helpguide.sony.net/tv/faep1/v1/pl/08-01_03.html
Nie ma możliwości cofnięcia wersji Androida oraz aktualizacji.
Pozdrawiam
Nie ma możliwości cofnięcia aktualizacji, reset fabryczny przywraca po prostu wszystkie ustawienia i zmiany których dokonał użytkownik. Zainstaluj VLC Player ze sklepu google play, tam każde urządzenie masowe powinno być natychmiast wykrywane a appka powinna sobie stopniowo zaczytywać treści z usb. Seryjny player posiada swoje mankamenty, także warto skorzystać z uroków zewnętrznych aplikacji. Polecam, zadziała
Co do przesyłania obrazu, to tak jak poprzednicy pisali, jedna sieć wifi i robimy kopię ekranu z poziomu Windows lub za pomocą google cast.
Przywróciłem znowu ustawienia fabryczne.
Nic to nie dało.
Nadal wykrywa tylko jeden pendrive.
Na zdjęciu można zobaczyć sytuację gdy są podłączone DWA pendrivy.
ADATA to ten, który działa normalnie. Można go kliknąć i odłączyć oraz zarejestrować jako dysk TV.
Drugi pendrive to "general". Z jakiegoś powodu widnieje jako dwa pendrivy i klikanie nań nic nie daje.
Odtwarzacz KODI, którego używałem od zawsze, również nie wykrywa innych dysków niż ten ADATA, więc to problem po stronie TV.
Bardzo proszę nadal o pomoc!
Bluetooth działa i faktycznie słabo.
Bardzo wolno i ogromne opóźnienie.
Przez Wi-Fi nie potrafię przesyłać pulpitu Windowsa.
Przez Chrome i YouTube oraz inne odtwarzacze online działa perfekt.
Witam również miałem problemy z dwoma nowymi pendrivami ,które na początku działały poprawnie z telewizorem Sony .Po bezpiecznym usunięciu z gniazd USB i ponownym wpięciu telewizor już ich nie widział ,na drugim telewizorze i laptopie normalnie działały tylko nie w Sonym .Pomogło dopiero sformatowanie pendivów z poziomu telefonu z androidem .
Tylko że mi nie działają WSZYSTKIE poza tym ADATA.
Ostatnio brat przyszedł ze swoim dyskiem i TV też go nie widział...
Może jest jakaś blokada bezpieczeństwa, która to blokuje?
Witam,
Spróbuj rozwiązania które jakiś czas temu zaproponował @marcinor:
Wytyczne dotyczące dysków:
Co bluetooth takiej są dostępne opcje łączenia:
https://bit.ly/30lfq6E
Możliwości przesyłania obrazu z PC:
https://bit.ly/2taxqEZ
Pozdrawiam