Podziel się wrażeniami!
Witam,
Jestem od niedawna posiadaczem telewizora KD-55XH9096 i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego odtwarzacza do filmów.
Filmy odtwarzacz z USB (pendrive) i są to pliki w formacie .mkv (1080p i 2160p) z napisami w .srt
Do tej pory przetestowałem odtwarzanie w standardowym odtwarzaczu oraz pobranymi VLC i MX player.
Najlepiej jednak radzi sobie standardowy odtwarzacz (ten, który odpala się gdy wybierzemy jako input USB), tzn. tylko w nim działają te wszystkie upłynniacze, natomiast w przypadku VLC i MX player obraz nie jest do końca płynny.
Standardowy odtwarzacz jest jednak ubogi, tzn. nie da się zmienić np. wielkości napisów i co najbardziej dla mnie irytujące, napisy mają zawsze czarne tło i nijak nie potrafię tego zmienić. Ponadto film zawsze standardowo odtwarza się bez napisów (które mają oczywiście taką samą nazwę pliku jak film) i przy każdorazowym odpaleniu filmu, trzeba je osobno włączyć.
Proszę o rady od bardziej doświadczonych użytkowników. Czy da się dostosować standardowy odtwarzacz - przede wszystkim zależy mi na usunięciu czarnego tła w napisach. Ewentualnie, czy możecie poradzić dobry odtwarzacz (może być płatny), który radzi sobie z odtwarzaniem filmów tak jak standardowy i dodatkowo pozwala zdefiniować więcej rzeczy np. w kwestii napisów.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Cześć Wgraj sobie odtwarzacz NOVA Video Player
Według mnie , jest najlepszy, pobiera okładki filmów, napisy i ma interfejs w języku polskim.
(Opis skopiowany z Google Play)
- Odtwarza filmy z komputera, serwera (FTP, SFTP), NAS (SMB, UPnP)
- Odtwarza filmy z zewnętrznej pamięci USB
- Filmy ze wszystkich źródeł zintegrowane w jednolitej bibliotece multimediów
- Automatyczne pobieranie filmów online i programów telewizyjnych z plakatami i zwiastunami
- Zintegrowane pobieranie napisów
- Sprzętowe akcelerowanie dekodowania wideo dla większości urządzeń i formatów wideo
- Obsługa wielu ścieżek audio i obsługa wielu napisów
- Obsługiwane formaty plików: MKV, MP4, AVI, WMV, FLV itp.
- Obsługiwane typy plików napisów: SRT, SUB, ASS, SMI itp.
Przyjazny dla telewizora:
- Dedicated “leanback” user interface for Android TV
- Przekazywanie AC3 / DTS (HDMI lub S / PDIF) na obsługiwanym sprzęcie: Nexus Player, NVidia SHIELD TV, Rockchip i AmLogic TV-box < 0>- Obsługa 3D z odtwarzaniem formatów side-by-side i top-bottom dla telewizo
- 3D support with side-by-side and top-bottom formats playback for 3D TVs
- Tryb Audio Boost w celu zwiększenia poziomu głośności
- Tryb nocny w celu dynamicznego dostosowania poziomu głośności
Przeglądaj tak, jak chcesz:
- Natychmiastowy dostęp do ostatnio dodanych i ostatnio odtwarzanych filmów
- Przeglądaj filmy według nazwy, gatunku, roku, czasu trwania, oceny
- Przeglądaj programy telewizyjne według sezonów
- Wsparcie dla przeglądania folderów
A nawet więcej:
- Odtwarzanie wideo z wielu urządzeń w sieci
- Przetwarzanie metadanych NFO odczyt opisów i plakatów
- Zaplanowane ponowne skanowanie zawartości sieciowej (tylko Leanback UI)
- Tryb prywatny: tymczasowe wyłączenie historii odtwarzania
- Ręczna regulacja synchronizacji napisów
- Ręczna regulacja synchronizacji audio / wideo
- Synchronizacja obejrzanych tytułów z Trakt
Dzięki, chyba jest nieco lepiej niż VLC i MX Player, ale i tak nie tak dobrze jak stockowy odtwarzacz.
Czy powinienem coś zmienić w ustawieniach, żeby odtwarzanie było optymalne ? Ta appka ma mnóstwo ustawień na których się nie znam
Witam ja dokladnie w tym samym temacie i z blizniaczym modelem X85, dodam jeszcze, ze zainsalowalem kodi i efekt jest tem sam co u kolegi brak uplynnienia na innych niz wbudowany odtwarzacz. (moze to kwestia bitrate'u pliku zrodlowego) Sciagnalem pelny film w 4k z hdr cos okolo 50 gb i wtedy na kazdym odtwarzaczu elegancko chodzi a na Kodi nawet lepiej. Co nie zmienia faktu, ze dalej szukamy rozwiazania problemu, cos? ktos ? bo to bardzo wkurzajace...
Zauważyłem jeszcze, że stockowy odtwarzacz średnio radzi sobie z przewijaniem filmów. Tzn. trwa to bardzo długo i często po przewinięciu obraz zaczyna rozjeżdżać się z dźwiękiem, lub nie da się go zatrzymać, ewentualnie zatrzymuje się sam obraz a dźwięk leci dalej. O ile czarne tło napisów jakoś można przełknąć, to wymienione wyżej wady już zupełnie go eliminują. Jeśli ktoś znalazł rozwiązanie to chętnie wysłucham
Witam
Podepnę się do tematu. Czy macie problem puszczania dolby atmos i dts przez usb na amplituner. Z dysku tv przesyła dźwięk atmos tylko w dolby digital, dts wywołuje jakieś dziwne trzaski. Sprawdzane na kodi, odtwarzaczu z tv.
Pozdrawiam
Panowie znalazłem rozwiązanie aczkolwiek niepelne... Upłynnienia z przyczyn różnych i niewiadomych działają tylko z konkretnymi rozszerzeniami plików. Na odtwarzaczu wbudowanym jaki nie byłby format pliku upłynnia się wszystko (ale wtedy są problemy z tłem napisów czcionka i dźwiękiem)... natomiast KODI lub VLC upłynnia z moich badań tylko pliki .MKV i dźwięk w dolby atmos też idzie dobrze u mnie... Nie upłynnia .MP4 i dzwiek też się pieprzy... innych rozszerzeń nie testowalem ale jak tylko będę miał chwilkę to to sprawdzę... Nie wiem też czy wpływ na upłynnienie ma rodzaj kodeka a nie tylko plik... .MKV odtwarzam w h265 a MP4 w h264... Sprawdzę to niedługo ale jesteśmy panowie bliżej rozwiązania zagadki