anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KD-65XD9305.- dziwnie podświetlona matryca

ROZWIĄZANE
agmonka
Poszukiwacz

KD-65XD9305.- dziwnie podświetlona matryca

Witam. Zakupiłem 2 dni temu KD-65XD9305.Załączam zdjęcia obrazu. Jestem rozczarowany. Napiszcie o co chodzi z tymi dziwnie podświetlonymi rogami. Czy wymienić telewizor-czy tak już jest z tym podświetlaniem.Trochę to dziwnie wygląda jak na TV warty ponad 10 tys.Podczas olądania filmów czy TV jest to niewidoczne. Przy materiale HDR czasem obraz delikatnie mruga.Dziękuję za odpowiedź.

a.jpgb.jpg

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Dziękujemy za zapytanie.

To zjawisko na matrycy to tzw. clouding, nierównomierność podświetlenia matrycy. Zjawisko występuje mniej lub bardziej w każdym tv LCD. Ten model TV posiada podświetlenie Edge LED, które jest wyjątkowo narażone na ten problem.

Proponujemy podjąć próbe zniwelowania problemu:

- poprzez ponowne ostrożne poskręcanie komponentów lub poprzez przyłożenie siły o przeciwnym kierunku działania, w miejscu naprężeniamoże udać się usunąć istniejące naprężenia

- zgłoszenie sprawy do Autoryzowanego Serwisu Sony w celu próby "regulacji w matrycy niezależnie regulowanych stref podświetlenia".

- w przypadku braku poprawy najlepiej skorzystać z gwarancji i wymienić model na nowy

Pozdrawiamy, zespół Sony.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Dziękujemy za zapytanie.

To zjawisko na matrycy to tzw. clouding, nierównomierność podświetlenia matrycy. Zjawisko występuje mniej lub bardziej w każdym tv LCD. Ten model TV posiada podświetlenie Edge LED, które jest wyjątkowo narażone na ten problem.

Proponujemy podjąć próbe zniwelowania problemu:

- poprzez ponowne ostrożne poskręcanie komponentów lub poprzez przyłożenie siły o przeciwnym kierunku działania, w miejscu naprężeniamoże udać się usunąć istniejące naprężenia

- zgłoszenie sprawy do Autoryzowanego Serwisu Sony w celu próby "regulacji w matrycy niezależnie regulowanych stref podświetlenia".

- w przypadku braku poprawy najlepiej skorzystać z gwarancji i wymienić model na nowy

Pozdrawiamy, zespół Sony.

profile.country.PL.title
kin_123.
Poszukiwacz

Każdy tv w technologii LCD ma większe lub mniejsze problemy z podświetleniem matrycy (im większy rozmiar tym trudniej osiągnąć efekt prawidłowej jednorodności podświetlenia). Z cloudingiem, bandingiem nie mają problemu tv plasmowe i oled ale za to mają inne problemy z matrycami.

Na pociesznie mogę dodać, że w moim również świeżo zakupionym KDL-65W855C (Direct LED - bezpośrednie tylne podświetlenie LED) też mam problem z podświetleniem matrycy a wygląda to może nie aż tak tragicznie ale podobnie jak na tym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=HtvZLe6eHGQ

Przy "normalnych" treściach ten efekt jest niezauważalny ale gdy tylko w kadrze pojawią się większe, jednolite, niezbyt jasne partie obrazu i koniecznie musi być pionowy lub poziomy ruch kamery - efekt "brudnej" matrycy daje się mniej lub bardziej zauważyć (żona nie widzi ... a ja widzę ten efekt).

Posiadam też tv Sony KDL-46HX720 z 2011 r. (podświetlenie krawędziowe z lokalnym wygaszaniem) i w nim matryca jest "prawie" idealnie podświetlona aczkolwiek nie idealnie ... trzeba naprawdę dobrze się wpatrywać w ekran aby znaleść drobne ułomności podświetlenia matrycy.