Podziel się wrażeniami!
Dobry wieczór,
powoli tracę cierpliwość. Konfiguruję telewizor, ustawiam połączenie z internetem - najpierw przez WiFi - na routerze mam statyczne przydzielanie adresów IP v4. Podaję wszystkie adresy. Stan sieci: Połączono. Wchodzę dodatkowo w ustawienia zaawansowane i sprawdzam czy jest połączenie... stan połączenia: OK, dostęp lokalny: OK, dostęp do internetu: OK.
Ale internetu nie ma. Włączam telewizor, wyłączam, sprawdzam wszystko po 10 razy i pstryk - nagle zaczyna działać. I działa bez problemu cały czas. Włączam telewizor, wyłączam wszystko całyczas działa do momentu.... wyłączenia telewizora z prądu. Po tej operacji, android ładuje się na nowo, połączenie internetowe niby też się połączyło, wszystko jest ok, otwieram YouTube ... brak połączenia z siecią.... i szlag mnie trafia, bo znowu nie działa! Zajmuję się informatyką na codzień ale ręce mi opadają przy tym telewizorze.
Myślę sobie, może problem z kartą sieciową. Wyłączam WiFi, uruchamiam połączenie po kablu, ustawiam statyczne adresy IP, połączenie zestawione, testy połączenia - wszystko OK, ale np. TVN player nie działa, YouTube - nie działa itd..... Po kilkunastu minutach walki, włączaniu-wyłączaniu, wpisywaniu po raz 10-ty te same dane, internet w końcu zaczyna działać, ale znowu do momentu wyłączenia telewizora z prądu.
Czy zgłaszać to do serwisu, czy jest jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam
M. Lewicki
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
zdaje się że aktualizacja firmware'u z dn. 13.10.2015 rozwiązała problem.
Pozdrawiam
Witam. Mam ten sam problem na tv 55x8509c. Byc moze to sie dzieje na wszystkich tv z andkiem sonego. Problemem moze byc gubienie daty, godziny i strefy czasowej. Wpisz recznie lub niech pobierze z programu tv. Daj znac czy to jest to.
Korzystaj tylko z połączenia LAN, "zapomnij" aktualną sieć WiFi i nie używaj tego połączenia - jest niestabilne. Ustaw synchronizację zegara i strefy czasowej z transmisją TV, bo ręczne ustawienie albo synchronizacja z internetem rozjeżdżają się po zaniku zasilania (zegar powraca do godz. 1:00). Po tych zabiegach powinno być lepiej.
I dla ścisłości: ustawianie statyczne adresu IP polega na wpisaniu danych konfiguracyjnych w ustawieniach karty sieciowej urządzenia. A router z uruchomionym sewerem DHCP zawsze przypisuje adres IP dynamicznie, z tą różnicą, że masz możliwość powiązania MAC adresu karty sieciowej z wybranym przez ciebie adresem IP.
Sniper bez obaw, znam protokół internetowy.
Dzwoniłem do pomocy technicznej i dowiedziałem się, że "ten typ tak ma". Żenada. Telewizory sony z androidem tak po prostu mają. To mój kilkuletni piekarnik za niecałego tysiaka pamięta godzinę po wyłączeniu z prądu, a TV za ponad 4 tysie nie?
Śmieszne.
Poza tym jestem ciekawy jak oni mierzyli pobór mocy tego urządzenia w trybie czuwania. Wg danych producenta w trybie czuwania pobiera on 0,5W, ciekawe dlaczego mój watomierz wskazuje 13,5W? W trybie pracy wszystko się zgadza, ok. 70W, zależy od ustawień.
To mój pierwszy telewizor sony, co do obrazu to nie mam zastrzeżeń, ale elementy o których tutaj wspominam zniechęcają mnie bardzo do tej marki. Może to dla większości szczegóły, ale dla mnie "ten typ nie ma prawa tak mieć".
pozdr.
zdaje się że aktualizacja firmware'u z dn. 13.10.2015 rozwiązała problem.
Pozdrawiam
Dzięki, informacja o dacie uratowała mnie, TV mam podpięte tylko do neta po wifi i właśnie zmiana synchronizacji daty z transmisji na sieć rozwiązała mój problem. Ciągle musiałem przywracać ustawienia fabryczne po wyciągnięciu wtyczki z gniazdka, łączył się z wifi ale nie było internetu. Dzięki
Mam to samo.. Po zmianie konfiguracji czasu jest ok.. Dziękuję