Podziel się wrażeniami!
Czy zauważyliście w swoich tv, że po wyłączniu telewizora pilotem podpięty dysk hdd dalej pracuje (świeci się dioda led na obudowie dysku jak i słychać jego pracę)? Wcześniej miałen TV Samsung es6800 i zwyczajnie po wyłączeniu tv dysk też się wyłączał.
Nie zwracałam uwagi wcześniej na to bo dysk jest schowany za tv, ale teraz zaczyna mnie to irytować.
W moim KDL-42W656A zależy to od podłączonego dysku: Samsung się wyłącza a Seagate nie. Więc używam Samsunga do tv a Seagate do backupów.
mam seagate. Może cos poprawią żeby to zmienić. Nie mam innego hdd aby to zweryfikować. Jak dla mni to wył tv powinien wyłaczyć usb.
W seri W80C/85C po wyłączeniu z pilota, TV się nie wyłącza tylko przechodzi w stan uśpienia. Stąd dysk w dalszym ciągu pracuje.
Obecnie wszystkie tv po wyłączeniu z pilota przechodzą w stan uśpienia.
jest to trochę nielogiczne, powinien w też w stan uśpienia wprowadzić dysk. Przy wł tv wybudzałby go z drzemki. Tak to tv w stanie uśpienia nie pobiera 0,5W lecz razem z dyskiem 4-5W. Nie jest to rozwiązanie proekologiczne, a po każdorazowym wyłączeniu tv nie uśmiecha mi sie siegać i wypinać dysk. Przez rok dysk włączony 24h zużyje z 9kW. Część wprawdzie będzie podczas pracy tv ale telewizorvmam więcej wyłączony niż włączonyw ciagu doby. Chciałbym aby to Sony zminiło, takie małe życzenie:-). (przy okazji nie mogę się doczekać aktualizacji dot. nagrywania hdd)
Witam,
W serii KDL-HX było tak, że po wyłączeniu TV dysk pracował przez ok. 5 min minut i dopiero się wyłączał.
Pozdrawiam
stary temat ale wątek ten sam, mam XF9005 i dysk hdd Toshiba i po wyłączeniu dysk ciągle pracuje mało tego on co kilka chwil się rozpędza i zatrzymuje. Jest to irytujące bo jakiś dźwięk co chwilę wydaje. Czy ktoś znalazł patent aby dysk jednak a raczej zasilanie USB było odcinane po wyłączeniu TV a raczej jego uśpieniu? (ja wszystkie możliwe opcje w tv powyłączałem, które by mogły wybudzać tv w celu jakichś aktualizacji (a to EPG soft itp..)
Niestety tak to zostało zaprojektowane i z tego co wiem to nie ma żadnego rozwiązania. Jedyna rada to switch usb z kontrolą zasilania.
Witam,
Support pisze:
Niestety wspomniana funkcja nie została wprowadzona na przestrzeni ostatnich lat, wciąż jest sytuacja, że gdy telewizor odbiera dane EPG w trybie czuwania, podłączony dysk USB HDD może pracować lub wskaźnik LED urządzenia może świecić.
Pozdrawiam