- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Najnowsza aktualizacja Sony Bravia KD55XE9305 problemy z TV
Dzień dobry.
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt.
Panowie i Panie... pobrałem aktualizację ze strony Sony. Wgrałem na penka i zaktualizowałem. Wszystko poszło cacy. Po uruchomieniu TV, przywróciłem ustawienia fabryczne. Poustawiałem sobie parametry obrazu itd., i zaczęły się po jakiś kilku godzinach oglądania jaja:
- telewizor wyraźnie zwolnił (chociaż i tak był, dziekujemy za mediatek itd)
- przestał poprawnie regować na pilota; naciśkam action menu włącza się z opóźnieniem kilku sekund, wybieram opcję z menu włącza się co innego.
- następnie przestaje reagować na cokolwiek, dziła odłączenie od zasilania
- film odtwarzany z USB i 4K HDR potrafi klatkować na stockowym odtwarzaczu, używam urządzeń USB3.0
- podczas odtwarzania 4K HDR działanie TV to jedna wielka czkawka, potrafi się nawet zawiesić, lub zniknie obraz
- pomimo treści z Dolby Vision nie jest ona poprawnie wyświetlana
Panowie z Sony co jest grane? Czy tak ma wyglądać wasza aktualizacja ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Chyba dużo zależy od egzemplarza.
U mnie np. zaraz po instalacji softu telewizor strasznie zamulał. Po wciśnięciu aplikacji (Showmax, Netflix) albo ACTION MENU trzeba było czekać dobre 8 sekund zanim się uruchomi. To samo później po wciśnięciu TV.
Po resecie telewizora wszystko wróciło do normy.
Z wymienionych przez Ciebie rzeczy mogę potwierdzić szwankowanie Dolby Vision - zacina się przy odtwarzaniu filmu (Netflix) co kilka sekund. Zacięcie i rusza i tak w kółko.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
U mnie aktualizacja przebiegła bezproblemowo. Netflix z DV działa bardzo dobrze. Spróbujcie wyczyścić cache aplikacji w androidzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czemu po aktualizacji robiłeś przywracanie systemu??? To jest zupełnie zbędny i niepotrzebny krok.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
KrissKEJ mógłbyś uściślić? Czemu tak Ci powiedział gość z supportu?
Pytam bo cały czas mam problem z DV (raz na jakiś czas pojawia się na ułamek sekundy czarny obraz) to może i ja powinienem tak zrobić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@TomTheMenacenapisał(a):Czemu po aktualizacji robiłeś przywracanie systemu??? To jest zupełnie zbędny i niepotrzebny krok.
To nie jest niezbędny krok - taki ruch zalecany jest również przez techników, którzy pomagali uzdrowić mój tv.
Oni tak robili z poprzednią wersją (zaraz po wymianie płyty głównej), która po ich aktualizacji działała bez problemu, a po mojej wcześniejszej nie. Teraz również po aktualizacji do 7'ki działa wszystko super - może dzięki przywróceniu fabryki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@jajko6napisał(a):Czemu tak Ci powiedział gość z supportu?
Pytam bo cały czas mam problem z DV (raz na jakiś czas pojawia się na ułamek sekundy czarny obraz) to może i ja powinienem tak zrobić.
Takie przywracanie należy zrobić zaraz po pierwszym uruchomieniu tv po aktualizacji.
W póżniejszym czasie, to już raczej nic nie pomoże - tak powiedział Pan technik z serwisu.
Co robi takie przywracanie - nie wiem, może coś czyści, pozbywa się niepotrzebnych plików itd.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Oczywiście przywracanie systemu pozbywa się (przynajmniej powinno) wszystkich plików wrzuconych do systemu przez użytkownika (chociażby przez instalację dodatkowych programów). Ale oznacza to również konieczność instalacji i konfiguracji wszystkich dodatków od nowa. Jeśli system dobrze działa, to po co dodatkowa robota? To tak jakby z mieszkania usunąć wszystkie meble i ustawiać od nowa... Co do czarnego ekranu - ewidentnie błąd samej aktualizacji, ale raczej mało prawdopodobne, że przywracanie systemu coś pomoże.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A co pomoże?
- « Poprzedni
- Następny »