Podziel się wrażeniami!
Witam,
Uprzedzając kolejne pytania dotyczące PIP/PAP - zebrałem informacje z różnych postów i dopisałem swoje uwagi.
Wymagana aktualizacja AndroidTV do wersji v3.317
Funkcja aktualnie działa po wyborze wejścia HDMI. Po przyciśnięciu Action Menu pojawia się okno w górnej części ekranu jako "Podwójny obraz".
PIP – działa z sygnalem z PC (okieno w dowolnym rogu ekranu)
PAP – działa ze zródeł z HDMI (dwa okna obok siebie z możliwością zamiany miejsc)
Opcje wyboru aktywnego ekranu oraz jego położenia po włączeniu PIP/PAP i kolejnym wciśnięciu ActionMenu w zakładce podwójny obraz.
Ważna informacja jest, że np. dla PC podłączonego po HDMI wybór trybu pomiędzy PIP/PAP zależy od ustawionej w komputerze rozdzielczości ekranu.
W przypadku PC nie działają wszystkie rozdzielczosći - maks. jaka zadziała u mnie to 1680x1050 lub 1920x1080. Przy niektórych pojawia się komunikat "Funkcja niedostępna w bieżącym trybie wejścia".
Pozdrawiam
U mnie na KD55x8509c to działa choć zastosowań na tej pozycji mało widzę. Mianowicie BR przez hdmi, oglądając z płyty wystarczy zatrzymać film 🙂 no ale też na tym BR są inne opcje np Netflix (też można palzowac). Moim zdaniem pipa dobra jest jak piszemy o transmisji live obu wejść na ekran.
Jak obaz jest z tunera telewizyjnego (DTV) to nawet nie ma opcji "Podwójny obraz". Opcja tę mam tylko, jak sygnał jest z HDMI. Tylko, że wówczas i tak nie działa. Serwis?
Ta funkcja jest przeraźliwie ułomna. Czemu nie można uruchomić PAP z poziomu HDMI a tylko i wyłacznie z poziomu tunera TV? Co to za różnica skąd się to uruchamia -- trzeba tylko bez sensu czas stracić na dodatkowe przełączanie (a przełączanie pomiędzy źródłami też trwa przeraźliwie długo w porównaniu do plazmowego Panasa którego posiadałem wcześniej, warto byłoby nad tym popracować bo Rubin w '86 szybciej zmieniał kanały :P). Dodatkowo posiadając wbudowany w TV tuner SAT nie można wyświetlić sygnału DVB i SAT jednocześnie. Czemu? Przecież to są osobne tunery, niezależne przecież źródła. Specjalnie po to kupiłem wersję z tunerem SAT aby tak wykorzystać wbudowany tuner, a tu gucio... nie da się. Nie da się też w drugie okno wpisać np. apki YT czy innego Twicha. Że jest tylko jeden tryb ułożenia okien (nie wliczając możliwości zamiany wielkości okien prawo-lewo) to też kompletna bida -- tj. brak możliwości puszczenia jednego źródła na pełnym oknie a drugiego jako miniaturki celem podglądania np. innego kanału.
To był pierwszy sprzęt marki SONY w moim domu (przez 40 lat nic tej marki nie posiadałem) i raczej ostatni jeśli nic się nie zmieni w kolejnych aktualizacjach.