Podziel się wrażeniami!
Witam,
jest problem i nie moge sobie poradzić, szukałem na Internecie ale lipa. Jak mialem starszy model 40W4000 miałem tam taką funkcjonalność, oglądam sobie np. Bluray a w okienku byl program TV z wbudowanego tunera (sam obraz bez dźwięku).
Ten sam efekt chciałem uzyskać w tv wymienionym w temacie i nie da się.
Czy taka funkcjonalność nie istnieje w nowych telewizorach (może to zależy od modelu) czy trzeba cos aktywować?
Zaznaczam ze mam najnowszy firmware.
U mnie to działa ale do pewnego momentu: gdy mam obraz w małym okienku i wciskam aplikację Netflix to małe okienko znika po załadowaniu się netflixowskiej aplikacji.
Robiłem reset, czyściłem chache i wracałem do ustawień fabrycznych.
Myślę, że tak to powinno "nie działać" fabrycznie.
@jajko6 Gdy mam obraz w okienku (np. TV) widze okno ze wszystkimi aplikacjami, ustawienia, itd., w momencie gdy wybiore dowolna aplikacje male okienko znika i wlasnie tak nie powinno byc ale byc moze Sony mialo inny zamysl. W poprzednim moim poscie napisalem jaka dostalem od nich odpowiedz wlacznie z linkiem ze PIP/PAP nie bedzie dzialac jak powinien i nie bedzie aktualizacji, mowi sie trudno.
@djrychuwlasnie tak mam jak dostales odpowiedz z supportu, PIP: TV i np. ustawienia a nie drugie zrodlo np. HDMI
Dziwne to wszystko: mamy z obi.one1 takie same objawy telewizora przy próbie uruchomienia Obrazu w Obrazie, ale djrychu widział gdzieś że to jednak powinno działać. Co robić???
jak pisalem wczesniej, Sony Support odpowiedzialo ze Sony nie planuje aktualizacji obrazu w obrazie tak jak to powinno dzialac, moze maja inny punkt widzenia i tyle, pewnie wystarczyloby w androidzie dopisac pare linijek kodu i funkcja by dzialala tak jak powinna ale ...
Ja to rozumiem, ale przeczytaj jeszcze raz post djrycha. On to widział na jakimś XE, że powinien działać jednak ten Obraz w Obrazie, a to poważny człowiek jest.
Moze to dobra okazja do reklamacji telewizora i wymiany na XF.
@jajko6 XF ten moze nie pomoc, widziales tego linka z mojego postu od Sony, jeszcze raz go zamieszcze, https://www.sony.pl/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-55xe9005/articles...
Witam,
Postanowiłem jeszcze raz to sprawdzić (na XE8505 u kolegi) i pewne rzeczy sprostować, bo chyba nie do końca działa to tak jak napisałem. Po włączeniu obrazu z TV naziemnej i wybraniu z Action Menu "Obraz w obrazie", obraz z telewizji naziemnej przechodzi do małego ekranu. A na dużym po wybraniu z Home jakiejkolwiek aplikacji np. YouTube, Netflix etc. mały obraz znika. Jedynie co mi zadziałało to np. gra oraz menu ustawień (o czym wspominał support). PIP na chwilę obecną działa tak a nie inaczej, a przy okazji postaram się jeszcze zaczerpnąć informacji u kogoś kto potwierdzi mi czy tak to ma działać.
Pozdrawiam
Witam,
W przypadku serii XF (KD-65XF9005) wg mnie PIP działa całkowicie poprawnie, a mianowicie; jeśli dane źródło sygnału umożliwia tego typu funkcjonalność w Action Menu pojawia się funkcja "Obraz w obrazie". Jeśli jest to na przykład sygnał z tunera satelitarnego to po wybraniu PIP okno maleje i pojawia się w prawym górnym rogu ekranu a my po przytrzymaniu przycisku Home mamy do wyboru wszystkie aplikacje z menu głównego. Można wybrać dowolną aplikację a po jej uruchomieniu obraz pozostaje w dalszym ciągu w prawym górnym rogu, aż do momentu gdy dana aplikacja przechodzi z trybu "przeglądania" do trybu "akcji". Innymi słowy, jeśli uruchomimy np.: YouTube'a i jesteśmy w trybie przeglądania i wybierania filmu to PIP jest dalej w prawym górnym rogu, ale znika zaraz po uruchomieniu odtwarzania wybranej pozycji. Jedynym wyjątkiem jaki zauważyłem jest NetFlix, który uruchomiony od razu przechodzi w tryb odtwarzania i automatycznie zamyka aktywny PIP.
Jako ciekawostkę: gdy uruchomimy PIP okno standardowo pojawi się w prawym górnym rogu ekranu, ale gdy wejdziemy w Ustawienia, które pojawiają się jako pasek z prawej strony ekranu to okno PIP automatycznie przesunie się na środek ekranu, tak aby nie zasłaniać menu ustawień.
Pozdrawiam
Paweł
@Paul_1971 PIP to jest możliwość oglądania dwóch obrazów jednocześnie. Jeden z wbudowanego tunera w telewizorze , a drugi z urządzenia zewnętrznego podłączonego do telewizora. Dla mnie to co opisujesz nie jest funkcją PIP.
pozdrawiam
@leczech ujmując rzecz w Twojej optyce, to w modelu XF PIP nie działa wogóle... jeśli źródłem sygnału jest tuner telewizora, po wybraniu "Obrazu w obrazie" a następnie wybraniu zewnętrznego źródła sygnału zminimalizowany obraz znika automatycznie
"PIP" w moim modelu działa dokładnie tak, jak opisałem w poprzednim poście.