Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem z uzyskaniem dźwieku 5.1 z kina na aplikacji Netflix (opcja UHD 4k). Sprzęt jaki posiadam to:
- TV SONY 55XF7596 (aktualizacja do najnowszego androida)
- amplituner Marantz NR 1402
Wszystko spięte przez HDMI ARC oraz Optyczny.
Gdy włącze netflixa z dźwiękiem oryginalnym, na amplitunerze prawidłowo wykrywa codec Dolby Digital + ale słychać tylko takie jakby przycinanie... Taki objaw jest na HDMI ARC . Natomiast gdy przełącze na optyk, dźwięku w takim przypadku nie ma w ogóle. Gdy przełącze w netflixie dźwiek zwykły, wtedy w obu połączeniach dźwięk stereo jest. Sprawdzałem już na 3 kablach HDMI oczywiście wszystko połączone w HDMI ARC zarówno na TV jak i amplitunerze. Efekt jest zawsze taki sam.... Wydaje mi się że problem jest w TV bo amplituner z bluray sony czy ps3 wykrywa wszystkie możliwe codeki i gra (dts, dts hd, DD, DD+ itd)
wie ktoś co może być powodem?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Dziękuję za odpowiedź ale za wiele mi ona nie pomogła. Widzę że na tym forum większość odpowiedzi to przywróć ustawienia fabryczne:):) ale ok.... Zrobiłem resety, odpiąłem optyka (nie przywracałem ustawień fabrycznych bo sorry ale nie chce mi się znowu poświęcić kilka h na ustawienie tego jak mam wszystko ustawione teraz...) i bez zmian. Ogólnie z optykiem rzeczywiście i tak wszystko zachowuje sie prawidłowo że dźwięku nie ma bo DD+ optyk nie obsługuje w praktyce (chociaż w teorii powinien). Ale nie dawało mi to spokoju więc grzebałem dalej i wygrzebałem.... Nie zależało mi na akurat Dolby Digital + ale ogólnie na 5 kanałach. Okazuje się że w TV jest opcja skalowania w dół z Dolby Digital + na zwykłe Dolby Digital (chyba ktoś przewidział takie problemy:) ). Po przestawieniu tego trybu wszystko hula zarówno na HDMI ARC jak i na optyku. Ogólnie to nie rozumiem dlaczego miałbym mieć nie podpięte HDMI ARC i optyka jak i tak na amplitunerze wybieram źródła. Podsumowując na obu połączeniach włączonych do amplitunera działa mi Dolby Digital i o to mi chodziło.
Dla potomnych w TV ustawia się to następująco:
action menu->dźwięk->ustawienia zaawansowane->związane z wejściem
i na samym dole zmienić z Dolby Digital+ na Dolby Digital.
UWAGA! ta opcje widać na włączonym Netflixie. Jak robicie to np na opcji TV naziemnej tego nie ma
Jeszcze jak mi tu ktoś poda jak ustawić DTS na Kodi to stawiam browary w ciemno:)
(wiem, że oficjalnie się nie da:) )
Witam,
Na optyku (S/PDIF) DD+ nie pójdzie.
Co do połączenia po HDMI wysłałem Twoje zapytanie do supportu, jak będzie odpowiedź dam znać.
Pozdrawiam
Witam,
Oto odpowiedź supportu:
Dlaczego klient ma urządzenia podłączone zarówno przewodem HDMI ARC oraz optycznym? Takie połączenie ma zastosowanie tylko, gdy którekolwiek urządzenie nie obsługuje ARC, więc w pierwszej kolejności zaleciłbym odłączenie przewodu optycznego oraz pozostawienie jedynie HDMI ARC (jeśli obsługiwane jest przez obydwa urządzenia). Dodatkowo telewizor obsługuje kodek DD+ tylko przez złącze HDMI, więc brak dźwięku w przypadku złącza optycznego jest naturalny.
Problem prawdopodobnie związany jest z błędnie obsługiwanym procesem, więc proszę o informację, czy klient próbował jakiegokolwiek resetu, przykładowo odłączenie od zasilania lub przytrzymanie przycisku zasilania na pilocie? Czy istnieje możliwość sprawdzenie poprawności działania dźwięku z innego źródła telewizora (telewizja z wbudowanego tunera lub USB)? Jeśli problem nie zostanie rozwiązany poprzez powyższe resety to dodatkowo muszę zalecić przeprowadzenie resetu do ustawień fabrycznych odbiornika.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź ale za wiele mi ona nie pomogła. Widzę że na tym forum większość odpowiedzi to przywróć ustawienia fabryczne:):) ale ok.... Zrobiłem resety, odpiąłem optyka (nie przywracałem ustawień fabrycznych bo sorry ale nie chce mi się znowu poświęcić kilka h na ustawienie tego jak mam wszystko ustawione teraz...) i bez zmian. Ogólnie z optykiem rzeczywiście i tak wszystko zachowuje sie prawidłowo że dźwięku nie ma bo DD+ optyk nie obsługuje w praktyce (chociaż w teorii powinien). Ale nie dawało mi to spokoju więc grzebałem dalej i wygrzebałem.... Nie zależało mi na akurat Dolby Digital + ale ogólnie na 5 kanałach. Okazuje się że w TV jest opcja skalowania w dół z Dolby Digital + na zwykłe Dolby Digital (chyba ktoś przewidział takie problemy:) ). Po przestawieniu tego trybu wszystko hula zarówno na HDMI ARC jak i na optyku. Ogólnie to nie rozumiem dlaczego miałbym mieć nie podpięte HDMI ARC i optyka jak i tak na amplitunerze wybieram źródła. Podsumowując na obu połączeniach włączonych do amplitunera działa mi Dolby Digital i o to mi chodziło.
Dla potomnych w TV ustawia się to następująco:
action menu->dźwięk->ustawienia zaawansowane->związane z wejściem
i na samym dole zmienić z Dolby Digital+ na Dolby Digital.
UWAGA! ta opcje widać na włączonym Netflixie. Jak robicie to np na opcji TV naziemnej tego nie ma
Jeszcze jak mi tu ktoś poda jak ustawić DTS na Kodi to stawiam browary w ciemno:)
(wiem, że oficjalnie się nie da:) )
Kodi 18 Leia Alfa i w ustawieniach + system + dźwięk +liczba kanałów ustaw na 2.0