Podziel się wrażeniami!
Generalnie rzecz biorąc tryb Żywy odradzam, jest to tryb typowo sklepowy czyli maksymalne wartości jasności, kontrastu, płynność ruchu też wypada słabo w tych ustawieniach. Obraz będzie często przepalony i będzie gubić detale.
Do wszelakiego rodzaju filmów, seriali i codziennego oglądania: Kino i w zależności od ilości światla w pomieszczeniu, koryguję sobie wartość "jasność" na pasku szybkiego dostępu. Na pierwszym rzut oka obraz może wydawać się miałki czy lekko pożółkły, natomiast jest to najbardziej naturalny tryb i najbardziej zbliżony do monitorów referencyjnych (studyjnych). W trybie kino telewizor pokażę też najwiecej detali i cieni w ciemnych scenach. Polecam dać sobię kilka dni i pooglądać w tym trybie, później już nie będziemy chcieli wracać ani do żywego ani do standardu (testowane na znajomych).
Do sportu czy innych dynamicznych scen: Tryb Sport i lekko zbijam jasność, żeby nasycenie, np. trawy nie męczyło mi oczu. Ewentualnie można pójść w standard i zmiane ustawień płynności.
Do konsoli: Tryb GRA i podobnie jak wcześniej zmiana jasności w zależności od warunków panujących w pomieszczeniu. Ja operuję wartością jasności pomiędzy 20-35 w zależności od pory dnia.
Zamierzam usiąść jeszcze i pobawić się trybem własnym, być może uda mi się znaleźć jakieś ciekawe ustawienia i wtedy się podziele. Natomiast gorąco polecam korzystanie z trybów Kinowych w telewizorach Sony, ponieważ żaden producent nie oferuję fabrycznego trybu obrazu, który byłby tak blisko monitorów referencyjnych.
Jeżeli chodzi o Netflixa to używam Kino do treśći Full HD, przy Dolby Vision (4k + hdr) AG9 jako seria Masters ma skalibrowane 2 tryby dedykowane pod Dolby Vision, tj Dolby Vision Jasny i Dolby Vision Ciemny i tutaj używamy wg preferencji/ilości światła w pomieszczeniu. Te tryby są genialne a OLED bryluje przy takiej jakości obrazu, po przesiadce z LED'a, precyzyjność HDR jest niesamowita, nie wspominając nawet o czerniach.
Jeżeli chodzi o dzwięk to ja używam Kinowego, bo najbardziej podbija niskie tony (bas), ale to już kwestia preferencji. W dźwięku najbardziej podobają mi się dialogi, które są bardzo wyraźnie słyszalne a do tego, ze względu na symulacje 3 kanałów przez ekran, dialogi dochodzą prosto od postaci. Pod tym względem dźwięk wypada lepiej niż większość soundbarów na rynku.
Moim zdaniem nie warto iść w soundbar, JBL ogólnie nie polecam ze względu na kiepskie wykonanie i to że poza basem nie wiele tam słychać.
AG9 ma możliwość wpięcia się w amplituner i to jest moim zdaniem ciekawa opcja. Dokupujemy amplituner i 2 kolumny (rozpiętość cenowa jest ogromna), ale wystarczą 2 niewielkie kolumny. Telewizor konfigurujemy jako
3-kanałowy głośnik centralny, który zapewnia świetne dialogi a kolumny dodają mocy i przestrzenności.
Mi osobiście bardzo odpowiada dźwięk Quadral'a, a ich kolumny zaczynają się od 999zł i idą w górę. Natomiast jest to opinia subiektywna, i każdy lubi w dźwięku co innego.
Witam, obraz kinowy, dźwięk kinowy - proszę o propozycje optymalnych ustawień equalizera. Dzięki.
Proszę pytać, u mnie aktualnie na warsztacie.
Witam
Uzyskać najlepszy obraz sony ag9
tryb obrazu żywy
ustawienia i zaawansowane
jak masz ustawione ?
telewizor aby uzyskać najlepszą jakość obrazu Właśnie to skłoniło mnie do założenia nowego tematu
ponieważ każdy ma inne upodobania w kwestii nasycenia kolorów kontrastu lub ostrości oglądanego obrazu
Pozdrawiam:)
Generalnie rzecz biorąc tryb Żywy odradzam, jest to tryb typowo sklepowy czyli maksymalne wartości jasności, kontrastu, płynność ruchu też wypada słabo w tych ustawieniach. Obraz będzie często przepalony i będzie gubić detale.
Do wszelakiego rodzaju filmów, seriali i codziennego oglądania: Kino i w zależności od ilości światla w pomieszczeniu, koryguję sobie wartość "jasność" na pasku szybkiego dostępu. Na pierwszym rzut oka obraz może wydawać się miałki czy lekko pożółkły, natomiast jest to najbardziej naturalny tryb i najbardziej zbliżony do monitorów referencyjnych (studyjnych). W trybie kino telewizor pokażę też najwiecej detali i cieni w ciemnych scenach. Polecam dać sobię kilka dni i pooglądać w tym trybie, później już nie będziemy chcieli wracać ani do żywego ani do standardu (testowane na znajomych).
Do sportu czy innych dynamicznych scen: Tryb Sport i lekko zbijam jasność, żeby nasycenie, np. trawy nie męczyło mi oczu. Ewentualnie można pójść w standard i zmiane ustawień płynności.
Do konsoli: Tryb GRA i podobnie jak wcześniej zmiana jasności w zależności od warunków panujących w pomieszczeniu. Ja operuję wartością jasności pomiędzy 20-35 w zależności od pory dnia.
Zamierzam usiąść jeszcze i pobawić się trybem własnym, być może uda mi się znaleźć jakieś ciekawe ustawienia i wtedy się podziele. Natomiast gorąco polecam korzystanie z trybów Kinowych w telewizorach Sony, ponieważ żaden producent nie oferuję fabrycznego trybu obrazu, który byłby tak blisko monitorów referencyjnych.
spoko ustawie obraz kino ciekawe jakie będą efekty na netflix 4k jakości
Kwestia dźwięku
tryb dźwięku mam ustawione zawsze na POLBY AUDIO
jak oglądam filmy to zmienić dźwięk Kinowy ?
który jest lepszy
Jeżeli chodzi o Netflixa to używam Kino do treśći Full HD, przy Dolby Vision (4k + hdr) AG9 jako seria Masters ma skalibrowane 2 tryby dedykowane pod Dolby Vision, tj Dolby Vision Jasny i Dolby Vision Ciemny i tutaj używamy wg preferencji/ilości światła w pomieszczeniu. Te tryby są genialne a OLED bryluje przy takiej jakości obrazu, po przesiadce z LED'a, precyzyjność HDR jest niesamowita, nie wspominając nawet o czerniach.
Jeżeli chodzi o dzwięk to ja używam Kinowego, bo najbardziej podbija niskie tony (bas), ale to już kwestia preferencji. W dźwięku najbardziej podobają mi się dialogi, które są bardzo wyraźnie słyszalne a do tego, ze względu na symulacje 3 kanałów przez ekran, dialogi dochodzą prosto od postaci. Pod tym względem dźwięk wypada lepiej niż większość soundbarów na rynku.
Również oglądam Dolby Vision Jasny na tenflix my się wydaje fajniejsza jakoś na YouTube 4k zwierzęta to jest kwestia gustu znasz fajne linki z dobra jakoscia ?
jeśli chodzi dźwięk telewizora jest spoko kwestia ustawienia korektor dźwięku jak najlepiej ustawić dobry bas hmm zastanawiam soundbar JBL 5.1 czy w ogóle jest sens kupować do takiego telewizora
Moim zdaniem nie warto iść w soundbar, JBL ogólnie nie polecam ze względu na kiepskie wykonanie i to że poza basem nie wiele tam słychać.
AG9 ma możliwość wpięcia się w amplituner i to jest moim zdaniem ciekawa opcja. Dokupujemy amplituner i 2 kolumny (rozpiętość cenowa jest ogromna), ale wystarczą 2 niewielkie kolumny. Telewizor konfigurujemy jako
3-kanałowy głośnik centralny, który zapewnia świetne dialogi a kolumny dodają mocy i przestrzenności.
Mi osobiście bardzo odpowiada dźwięk Quadral'a, a ich kolumny zaczynają się od 999zł i idą w górę. Natomiast jest to opinia subiektywna, i każdy lubi w dźwięku co innego.
Dzięki za informację i pomoc
Podłączyć 2 kolumny do Ag9 trzeba kupić
amplituner
Jaki proponujesz zestaw amplituner i 2 kolumny tak do około 4 tysięcy
amplituner można obejrzeć filmy 4k
Jeszcze taki artykuł znalazłem Piszesz Daje to wrażenie jakby aktorzy faktycznie mówili centralnie z ekranu. Bardzo fajne rozwiązanie, aczkolwiek może być nie łatwo spasować barwę dźwięku ekranu z kolumnami frontowymi. Jakość dźwięku Kwestia dobrania głośników 2 kolumny W Sony OLED AG9 producent kontynuuje stosowanie autorskiej technologii Acoustic Surface, dzięki której w drgania wprawiana jest powierzchnia ekranu i to z niej wydobywa się dźwięk. Elementy generujące wibracje umiejscowione są z tyłu ekranu. Według specyfikacji mamy tutaj 2 siłowniki i 2 jednostki subwoofer, które wprawiają ekran w wibracje. Ich łączna moc to 60W. Ciężko jednak powiedzieć, czy moc tą można odnieść do mocy RMS klasycznych membran głośnikowych. Można jednak dokonać odsłuchu i ten wypada bardzo pozytywnie. Dźwięk jest głośny i klarowny. Porównywalny z Soundbarem średniego rozmiaru. Oczywiście można by chcieć więcej w kinie, ale do tego potrzebować będziemy pełnowymiarowych kolumn. W takim przypadku telewizor można zastosować w roli kolumny centralnej! Jak? Śpieszę z wyjaśnieniami. Z tyłu telewizora znajdziemy wejście przystosowane do podłączenia końcówki mocy głośnikowej (np. amplitunera). Innymi słowy możemy podłączyć telewizor dokładnie tak jak standardowy głośnik, by użyć go w roli centralnej kolumny. Daje to wspaniały efekt kierunkowości, ponieważ dialogi (które w filmach idą centralnym kanałem) wydobywają się bezpośrednio z powierzchni telewizora. Daje to wrażenie jakby aktorzy faktycznie mówili centralnie z ekranu. Bardzo fajne rozwiązanie, aczkolwiek może być nie łatwo spasować barwę dźwięku ekranu z kolumnami frontowymi.
Źródło: https://hdtvpolska.com/flagowy-tv-sony-oled-ag9-test-model-2019/20/