Podziel się wrażeniami!
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wyprowadzić z telewizora sygnał audio 5.1. Telewizor ma jedynie podpiętą tv naziemną i internet celem oglądania Youtuba i Netflixa. Nie ma dekodera, Blue Raya, Playstation itp. Niestety w instrukcji jest opisane że złącze optyczne jest dwukanałowe, a jedyną opcją jest HDMI nr 3, tylko jaki sprzęt obsłuży mi wejście dźwięku z HDMI ? Rozumiem że YT nadaje stereo, natomiast Netflix już 5.1. Chciałbym podłączyć kino BDF EV290, które posiada wejście optyczne, ale jak podłączę TV tosslinkiem i będą mi grać dwa głośniki to się.... zdenerwuję Proszę o rady jak podłączyć dowolny sprzęt, oraz jaki sprzęt ma wjeście audio przez HDMI Pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Za to właśnie odpowiada oznaczenia ARC (Audio Return Channel) na złączach HDMI.
Nie wiem skąd Twoje wątpliwości zgodnie z instrukcją kina str 17:
https://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/Z003/Z003710111.PDF
2) Jeżeli gniazdo HDMI IN telewizora obsługuje funkcję ARC (Audio Return Channel), połączenie przy użyciu kabla HDMI umożliwi także wysłanie cyfrowego sygnału audio z telewizora. Szczegółowe informacje na temat funkcji Audio Return Channel znajdują się w rozdziale [Audio Return Channel] (str. 44).
Pozdrawiam
Witam,
Sony nie ma takiego kina jak BDF EV290. Napisz jaki dokładnie model posiadasz. Jeśli posiadasz BDV-E290 przewód HDMI podłączasz do gniazda HDMI OUT (ARC) a w TV do wspomnianego HDMI 3 ARC.
Pozdrawiam
Kina narazie nie posiadam, planuję kupić BDV E290 (tak mój błąd) bo widzę że taki model jest w okolicy. Tylko mam wątpliwości czy sygnał z TV poleci na głośniki, bo wg instrukcji ww kina jest to wyjście, a nie wejście. Więc nie wiem czy będzie to grało.
Za to właśnie odpowiada oznaczenia ARC (Audio Return Channel) na złączach HDMI.
Nie wiem skąd Twoje wątpliwości zgodnie z instrukcją kina str 17:
https://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/Z003/Z003710111.PDF
2) Jeżeli gniazdo HDMI IN telewizora obsługuje funkcję ARC (Audio Return Channel), połączenie przy użyciu kabla HDMI umożliwi także wysłanie cyfrowego sygnału audio z telewizora. Szczegółowe informacje na temat funkcji Audio Return Channel znajdują się w rozdziale [Audio Return Channel] (str. 44).
Pozdrawiam
Ok, dzięki wątpliwości rozwiane