Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś może potwierdzić , iż obraz filmów z netflix-a w HDR, są w scenach nocnych bardzo ciemne,że prawie twarzy aktorów nie widać. Np: film "Bright" z Willem Smithem. Początkowe sceny w domu.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Tryb HDR powinien być ustawiony na Auto. Być może twoje wrażenia wynikają z faktu, że tryb SDR oglądasz na wymaksowanej jasności z trybu Standard i przejście na HDR nie powoduje dużych różnic w jasności. Spróbuj podkręcić gammę w trybie HDR. Nie mam już bezprośredniego porównania do trybu HDR10, ponieważ po ostatniej aktualizacji firmware'u mam Dolby Vision, ale twarz o której wspomniałeś też jest u mnie bardzo ciemna, postać ciemna, ale dobrze widoczna. Przy tych ustawieniach, które masz chyba już lepiej nie będzie. W HDR10 może tak film wyglądać ze względu na stałą wartość jasności granicznych dla całego filmu.
Czy szukałeś już w innych wątkach na naszym forum? Ewentualnie kontakt z serwisem
Jakie masz ustawienia trybu HDR?
Próbowałem wszystkich, ustawione jest na automatycznym
Czy możesz podać dokładne ustawienia TV dla trybu HDR? (kontrast, jasność, itd.). Najłatwiej zrobić to odtwarzając materiał HDR i wchodząc do ustawień obrazu. Musi być wyraźnie napisane, że jesteś w trybie HDR.
Pozwolę sobie zacytować tekst z innego forum:
" ... od tej aktualizacji SONY ustawiło bardzo agresywny ASBL, co powoduje przyciemnienie obrazu jeśli większość ekranu jest statyczna (nie wiem ile - 75%?) przez około 60 sekund - co powoduje np. przyciemnianie obrazu w grach w HDR oraz sportu w HDR (pewnie także seriali i filmów ale tutaj ciężej trafić na taki przypadek), po czym jak obraz na ekranie znacznie się zmieni to poprzednia jasność zostaje przywrócona, i tak w kółko - podobnie LG ustawiało to w modelach bodajże z 2015 roku, tak więc jeśli gracie w gry w HDR to zastanówcie się przed aktualizacją ... "
Film puszczany z Netflix-a
Aplikacje (Wideo) HDR
Tryb Obrazu Standard
Jasność Max
Nasycenie 51
Czujnik światła wył.
Kontrast Max
Gamma 0
Poziom Czerni 50
Dostosowywanie czerni średnie
Zaawansowane zwiększanie kontrastu średnie
Automatyczne Lokalne Przyciemnianie średnie
X-tended Dynamic Range średnie
Nasycenie 51
Odcień 0
Temperatura Barw Neutralne
żywy kolor min
Ostrość 60
Tworzenie realizmu Automat
Rozdzielczość 65
Mastered 4K wył (niedostępna zmiana)
Redukcja losowych zakłóceń Automat
Cyfrowa Redukcja Zakłóceń Automat
łagodna Gradacja Mała
Ruch Własny
Gładkość Max
Czystość Min
Tryb Kliszy Duża
Tryb HDR Automat
Zakres sygnału wideo HDMI Automat (niedostępna zmiana)
Przestrzeń kolorów Automat
Wyłącz zaawansowane zwiększanie kontrastu
Wyłącz dostosowywanie czerni
XDR na max
Lokalne przyciemnienie na średni
Ogólnie ja bazuje na kino pro, ale rozumiem, że każdy inaczej może podchodzić do ustawień TV.
Czy możesz sprawdzić na Altered Carbon i napisać, czy jest lepiej?
Dałem na kino pro zmieniłem ustawienia według Twoich HDR10 i jest tak , że w pewnych momentach np 13:54 nie widać pół twarzy, 13:57 postaci nie widać szczegółów ledwo widoczna
Spróbuj jeszcze takich ustawień (na Kino Pro lub Custom)
- jasność: max
- kontrast: 90
- gamma: 0 - jeśli będzie za ciemno, spróbuj zwiększyć gammę
- poziom czerni: 50
- xdr: duże
- inne wspomagacze w jasności powyłączane oprócz przyciemnienia lokalnego ustawionego na: średni
- nasycenie 50
- odcień 0
- temperatura: expert1
- żywe kolory: wyłączone
- ostrość: 50
- tworzenie realizmu: wyłączone
- redukcja losowych i cyfrowych zakłóceń: wyłączona
- gradacja: wyłączona
- motionflow: true cinema
- tryb kliszy: mała