Podziel się wrażeniami!
Czy do modeli z serii Xf9005 z 2018 przewidziana jest aktualizacja do androida 9?
Myślę, że wyciągasz bardzo pochopne wnioski. U mnie Android 9 v 6.7140 poprawił i to znacznie funkcjonowanie 65XF9005. Przede wszystkim przestał mi się wieszać TV i w końcu poprawnie obsługuje HDMI - wyłączanie TV pilotem mojego DreamBoxa, czy też ONKYO działa bez problemów. Poprzednio miałem Androida 8 pierwsze wydanie v 6.5830. Szczerze mówiąc nawet nie przywracałem ustawień fabrycznych jedynie odłączenie od sieci elektrycznej na kilka minut. Do TV mam podłączony dodatkowo dysk oraz pamięć usb, czyli Android nie ma lekko. Przy poprzednim f/w telewizor zawieszał się na początku rzadko - ale się wieszał. Od kilku miesięcy zwiechy zaliczał przynajmniej raz dziennie - już planowałem go przeorać ADB, ale akurat ukazał się Android 9. I stwierdziłem, że jak mam nad nim się "modlić" to najpierw go przeładuje nowym f/w. Do chwili obecnej ani razu się nie zawiesił. Przy ładowaniu nowego f/w trzymałem się kilku zasad - odłączyłem dysk twardy, pendrive, który też robił jako pamięć oraz sieć - również odłączyłem go od sieci elektrycznej na kilka minut! Zastanawiałem się, czy odpiąć też HDMI, ale to jedyny kabel, który zostawiłem. Jeśli macie problemy to może warto przeładować f/w jeszcze raz? Powtarzam to odłączanie od sieci jak mantrę, bo ktoś mi kiedyś podpowiedział jak walczyłem z komórką, że Android aby się sam oczyścił z syfu po reinstalacji musi ruszyć z odłączonej baterii. Oczywiście można go odchudzić używając ADB, ale ja akurat korzystam z SAMBY i innych wynalazków
faktycznie na android 9 telewizor śmiga bez zająknięcia ale jeśli ktoś nie używa np. samby i innych śmieci i można bez inwazyjnie usunąć...to dlaczego nie.
Ogólnie polecam usunąć sambe i jakieś google play,google filmy ,demo support.
Oczywiście jeśli nie używane.
Ja również mogę potwierdzić, że na 9-ątce telewizor ma znacznie łatwiej i bez żadnych kombinacji pracuje szybciej. W 8-e trochę grzebałem z poziomu menu dla "programisty" i wyłączanie zbędnych aplikacji itp. rzeczywiście przynosiło znaczącą poprawę. Teraz i bez tego jest nieźle, chociaż rzeczywiście doszło kilka głupich błędów ale i z nimi da się żyć...
Przy okazji, że są tutaj jak widzę spece od androida, spytam czy da się z pamięci wewnętrznej telewizora zgrać np. ściągnięte przez tv filmy czy inne pliki na pendrive podpięty do USB ale nie będący dodatkową pamięcią telewizora tylko zwykłą przenośną odczytywaną na innych urządzeniach ? Nie chodzi mi oczywiście o szyfrowane nagrania pvr.
ja też miałbym pytanie do osób znających androida od strony programisty
jakieś 3 lata wstecz posiadałem tv Philips z Androidem i znalazłem w sieci opis jak wykonać downgrade oprogramowania, mnie osobiście się to nie udało, pewnie coś robiłem źle, ale na forum Philipsa userzy pisali, że im się to udawało, poniżej wklejam opis:
"TV i komputer musi być w tej samej sieci i się widzieć
1) ściągasz pakiet android SDK, instalujesz na komputerze
2) w TV w ustawieniach systemu włączasz tryb programisty - wchodzisz w informacje o wersji systemu android i kilkukrotnie klikasz na tej pozycji OK z pilota
3) w opcjach androida pojawią się ustawienia programisty, włączasz debugowanie USB
4) na komputerze uruchamiasz konsole ( start -> uruchom -> cmd )
5) do tv podpinasz pendrive z docelowym softem - plik update
6) u mnie adb zainstalował sie na dysku c w katalogu adb, przechodzisz do katalogu i wpisujesz:
adb start-server
adb connect <adres ip telewizora>
adb reboot recovery
telewizor się restartuje i widzisz menu recovery, w pierwszej kolejności robisz wipe, a następnie wskazujesz mu plik update z pendrive, następuje przywracanie systemu"
Nie wiem czy kolejność komend jest tu właściwa, czy nie trzeba najpierw adb connect a potem reszta...
Czy osoby znające się na androidzie mogłyby potwierdzić, czy opisany powyżej sposób może zadziałać na telewizorach Sony z Androidem?
Dodam tylko że Philips wtedy był na Androidzie 5.1
Na Sony się nie da, ponieważ nie masz dostępu do recovery.
A co z moim pytaniem ? Plik np. filmu z pamięci wewnętrznej przenieść na pendrive wpięty w USB ale taki do korzystanie nie tylko na tym tv. ? Jest jakiś sposób, nie wiem menedżer plików czy coś w ten deseń ?
nie wiem czy dobrze pamietam ale kiedyś po instalacji androida na pc,nagrane filmy z tv na zewnętrzny dysk ktoś odtworzył.
Pewności nie mam ale można zawsze spróbować....bez inwazyjnie dla sprzętu.
recovery na tv sony nie wstaje.tv sie restaruje i nic.
sony nie ma recovery.
Zaktualizowałem przez USB i mam taki sam problem. Pilotem od Apple TV normalnie mogę włączyć telewizor, ale wyłączanie nie działa. Albo zostaje na HDMI2, albo losowo przełącza na cyfrową. Najgorzej.
Od dzisiaj mama możliwość testowania Androida 9 na Sony 65xf9005 oraz Androida 9 na Sony 65xh9005. Pierwsze wrażenia, to są dwa różne oprogramowania. Androidowi 9 z xf daleko do xh. Do xf dano jakiś okrojony program, który poza zmianą układu menu nic nowego nie wnosi. Tego z xh w dużej mierze muszę się od nowa uczyć. To dopiero początek, dlatego nie porównuje jeszcze działania poszczególnych funkcji. Zastanawiam się jedynie dlaczego Sony stosuje taka politykę, że ni by te sama wersja Androidu 9, a tak duże różnice.