Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich,
Jest to mój pierwszy post. Trochę prześledziłem grupę, ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Wiem, że u niektórych aktualizacja popsuła obraz, u innych nie zmieniła nic, a u jeszcze innych poprawiła na lepszy.
Ja niestety nieświadom problemu, przy pierwszym włączeniu zainstalowałem najnowszą aktualizacje, więc nie miałem okazji porównać z poprzednią wersją.
Do rzeczy jednak. Zaznaczam, że jest to moja pierwsza styczność z rozdzielczością 4k, HDR i Dolby Vision.
Generalnie jestem zadowolony z obrazu. Potrafi generować przepiękne i ostre, jak żyleta sceny...ale potrafi też wygenerować ziarno i rozdzielczość rodem z 720p. I ja tutaj głównie o tym drugim.
Zauważyłem to zjawisko w każdym filmie, serialu, dokumencie. Wygląda to tak, że niektóre sceny (zwłaszcza w przybliżeniu) są ostre i wyraźne, ale jednocześnie przeplatają się ze scenami, które są mało wyraźne i ziarniste.
Czy to wynika z techniki kręcenia konkretnej treści, czy to jednak może być wina wadliwego telewizora? Naprostujcie mnie proszę.
lukaso_g,
napisz proszę przy oglądaniu jakich treści pojawia Ci się ziarnistość?
Pozdrawiam serdecznie,
Głównie w treściach odtwarzanych w rozdzielczości 4k, aczkolwiek Full Hd też zdarzyło mi się to zauważyć.
Ok, ale to jest YT, Netflix, czy może jakieś inne video?
Na YT w demach 4K DV HDR mam wrażenie, że ta niedoskonałość jest najmniej widoczna, ale jakby się dobrze przyjrzeć to się objawia.
Podsumowując: na Youtube, Netflix, Amazon Prime.
Telewizor nie jest podłączony przez HDMI, tylko korzystam z Android TV. Internet 300 mb/s, podłączony po kablu.
Spróbuj skontaktować się z Supportem, możliwe że konieczne są jakieś zmiany w ustawieniach TV.
Kontakt znajdziesz tutaj: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cat=electronics?cpint=spt-footer_contact
Pozdrawiam serdecznie,
Kontaktowałem się z supportem już w zeszłym tygodniu i do teraz nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
Zadzwoń w takim razie: +48 223060694
Godziny pracy: Od poniedziałku do piątku: 09:00 - 18:00
Do dobrej jakośći obrazu potrzeba, żeba kilka czynników zaistniało jednocześnie. Obraz musi być nagrany dobrym sprzętem, w odpowiednio wysokiej rozdzielczości i odpowiednio dużej wadze plików. Oczywiście musi to zrobić fachowiec, czyli odpowiednie oświetlenie, itd... Potem taki materiał musi być wyemitowany w tej samej rozdzielczości i jak najmniej skompresowany, czyli odchudzony. Każda kompresja obniża jakość. Dlatego dema wyglądają najlepiej. Potem programy nagrane w profesjonalnych studiach telewizyjnych, filmy kinowe a potem inne profesjonalne produkcje. Zazwyczaj czym nowsze , tym lepsza jakość. Prawie wszystkie materiały nagrywane kilka, czy kilkanaście lat temu nawet emitowane na kanałach FHD maja słabszą jakość i cudów nie ma, sam telewizor z tego żylety nie zrobi, szczególnie jeżeli przekątna ekranu jest większa niż 40 cali. Na mniejszych ekranach aż tak tego nie widać. Dlatego wraz ze wzrostem telewizorów rośnie zapotrzebowanie na sygnał 4 czy 8 K. Inny po prostu wygląda na takich dużych ekranach słabo...
Dzięki za rzeczową wypowiedź. Miałem podobne podejrzenia.
Wychodzi na to, że im bardziej standardem będzie stawała się rozdzielczość 4K tym rzadziej będziemy mieli do czynienia z gorszej jakości materiałami.