anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XF9005 - problemy z obrazem?

profile.country.PL.title
lukaso_g
Poszukiwacz

XF9005 - problemy z obrazem?

Witam Wszystkich,

Jest to mój pierwszy post. Trochę prześledziłem grupę, ale nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Wiem, że u niektórych aktualizacja popsuła obraz, u innych nie zmieniła nic, a u jeszcze innych poprawiła na lepszy.

Ja niestety nieświadom problemu, przy pierwszym włączeniu zainstalowałem najnowszą aktualizacje, więc nie miałem okazji porównać z poprzednią wersją.

Do rzeczy jednak. Zaznaczam, że jest to moja pierwsza styczność z rozdzielczością 4k, HDR i Dolby Vision.

Generalnie jestem zadowolony z obrazu. Potrafi generować przepiękne i ostre, jak żyleta sceny...ale potrafi też wygenerować ziarno i rozdzielczość rodem z 720p. I ja tutaj głównie o tym drugim.

Zauważyłem to zjawisko w każdym filmie, serialu, dokumencie. Wygląda to tak, że niektóre sceny (zwłaszcza w przybliżeniu) są ostre i wyraźne, ale jednocześnie przeplatają się ze scenami, które są mało wyraźne i ziarniste.

Czy to wynika z techniki kręcenia konkretnej treści, czy to jednak może być wina wadliwego telewizora? Naprostujcie mnie proszę.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

lukaso_g,

napisz proszę przy oglądaniu jakich treści pojawia Ci się ziarnistość?

Pozdrawiam serdecznie,

profile.country.PL.title
lukaso_g
Poszukiwacz

Głównie w treściach odtwarzanych w rozdzielczości 4k, aczkolwiek Full Hd też zdarzyło mi się to zauważyć.

profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Ok, ale to jest YT, Netflix, czy może jakieś inne video?

profile.country.PL.title
lukaso_g
Poszukiwacz

Na YT w demach 4K DV HDR mam wrażenie, że ta niedoskonałość jest najmniej widoczna, ale jakby się dobrze przyjrzeć to się objawia.

Podsumowując: na Youtube, Netflix, Amazon Prime.

Telewizor nie jest podłączony przez HDMI, tylko korzystam z Android TV. Internet 300 mb/s, podłączony po kablu.

profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Spróbuj skontaktować się z Supportem, możliwe że konieczne są jakieś zmiany w ustawieniach TV.

Kontakt znajdziesz tutaj: https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email?cat=electronics?cpint=spt-footer_contact

Pozdrawiam serdecznie,

profile.country.PL.title
lukaso_g
Poszukiwacz

Kontaktowałem się z supportem już w zeszłym tygodniu i do teraz nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

profile.country.PL.title
Ekspert_Sony
Community Team

Zadzwoń w takim razie: +48 223060694 

Godziny pracy: Od poniedziałku do piątku: 09:00 - 18:00

profile.country.PL.title
Frustrat
Użytkownik

Do dobrej jakośći obrazu potrzeba, żeba kilka czynników zaistniało jednocześnie. Obraz musi być nagrany dobrym sprzętem, w odpowiednio wysokiej rozdzielczości i odpowiednio dużej wadze plików. Oczywiście musi to zrobić fachowiec, czyli odpowiednie oświetlenie, itd... Potem taki materiał musi być wyemitowany w tej samej rozdzielczości i jak najmniej skompresowany, czyli odchudzony. Każda kompresja obniża jakość. Dlatego dema wyglądają najlepiej. Potem programy nagrane w profesjonalnych studiach telewizyjnych, filmy kinowe a potem inne profesjonalne produkcje. Zazwyczaj czym nowsze , tym lepsza jakość. Prawie wszystkie materiały nagrywane kilka, czy kilkanaście lat temu nawet emitowane na kanałach FHD maja słabszą jakość i cudów nie ma, sam telewizor z tego żylety nie zrobi, szczególnie jeżeli przekątna ekranu jest większa niż 40 cali. Na mniejszych ekranach aż tak tego nie widać. Dlatego wraz ze wzrostem telewizorów rośnie zapotrzebowanie na sygnał 4 czy 8 K. Inny po prostu wygląda na takich dużych ekranach słabo...

profile.country.PL.title
lukaso_g
Poszukiwacz

Dzięki za rzeczową wypowiedź. Miałem podobne podejrzenia.

Wychodzi na to, że im bardziej standardem będzie stawała się rozdzielczość 4K tym rzadziej będziemy mieli do czynienia z gorszej jakości materiałami.