Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś z Was na tym tv też ma nieodparte wrażenie ze HDR (nadają w formacie HLG) na kanale canal+4k nie działa prawidłowo?
Posiadam dekoder ultrabox 4k (ADB) połączony kablem HDMI 2.1 (spełnia wymagania hdr, 4 itp, testowałem też inne kabl hdmi 2.0)
Niestety mecze oraz filmy na tym kanale często (zawsze) są jak by za mgłą, przełączając ten sam mecz pomiędzy kanałem 4k a zwykłym hd (nadawany na żywo) mam wrażenie że obraz na kanale 4k jest taki jak by na stadionie zgasili większość oświetlenia, na kanale hd jest bardzo jasno.
Ustawienia TV mam pod hdr, przełączając na kanał 4k, tv wykrywa HDR i w automacie ustawia format HLG, w ustawieniach jasność wpada na maxa ale efektu znanego z netflixa, youtube itp nie ma 😞
Witam,
w tym wypadku sugeruję kontakt z dostawcą usługi telewizji.
Pozdrawiam
Sprawdzałem ten dekoder pod innymi TV (nie Sony) i wszystko dział prawidłowo. Problem jedynie występuje na SONY i znalazłem na forum starsze wątki z roku 2018. Podobno nasz tv ma problem z HLG pochodzącym z SAT.
Tego problemu nie da się usunąć Sony tak ma i kropka,sam się wkurzam,bo kupiłem XH9505 i za Chiny nie da się nic z tym zrobić mam Telewizje z Orange ze światłowodem i dekoderem 4K.
Czy tu nie wystarczy jakaś aktualizacja?
Sony weźcie się do roboty już dwa lata ludzie czekają na rozwiązanie tego problemu.
Czy nie jest Wam wstyd że na ,,szajsach,, działa wszytko dobrze a taka marka premium jak Sony nie potrafi sobie ze zwykłym HDR HLG z dekodera sat poradzić ?