Podziel się wrażeniami!
Witam
Od pewnego czasu na fotkach pojawiają mi się w tych samych miejscach kilka czarnych punktów i coś w kształcie krótkiej nitki (ok 2 mm). Efekt jest ten sam z różnymi obiektywami stąd przypuszczenie, że brudna jest osłona matrycy.
Jak w bezpieczny sposób wyczyścić osłonę matrycy w A300. Opcja z menu nie daje rezultatów
kris napisał(a):
dlatego czyszczenie matrycy zaczynam od przedmuchania okolic wizjera, a dopiero potem zabieram się za matrycę
w sprzedaży jest coś w rodzaju odkurzacza
jest to butla ze sprężonym powietrzem i taki dynks w formie syfonu który zasysa paprochy z wnętrza aparatu
tylko cena jest be
kris napisał(a):
Starosta napisał(a):
ja często mam "tłuste" plamy - więc muszę na "mokro"
ale to od dawna nie problem :smileytwisted:
Jeśli mam mocno zakurzoną matówkę to raczej nie da się z tym nic zrobić? Można wysłać do serwisu albo jakiegoś zakładu w celu wyczyszczenia jej? Bo ja mam tylko trochę paprochów, ale tak się pytam na przyszłość ...
gnembon napisał(a):
mógłbyś rozjaśnić co jest przyczyną tłustych plam (w celu ich uniknięcia)
no i dlaczego nie są problemem?
A ja mam pytanie, bo chyba popełniłem gafę. Przedmuchiwałem dziś matrycę jednak z jednego miejsca nie chciał zejść "cicik" i delikatnie próbowałem usunąć go patyczkiem do ucha. W tym miejscu widać teraz coś dziwnego. Nie jest idealnie lustrzane jak reszta matrycy. Mogłem coś popsuć?
Lestek napisał(a):
W tym miejscu widać teraz coś dziwnego. Nie jest idealnie lustrzane jak reszta matrycy. Mogłem coś popsuć?
Mam tylko więcej syfu ale tym zajmę się po kupieniu lepszej gruszki.
Ja tam nie widzę żeby gdzieś było coś niepokojącego ale mogę się mylić dlatego wrzucam zdjęcie nieba... Rzuć okiem. Może faktycznie to jest tłuszcz bo nie pamiętam czy dotknąłem go czy nie, nie pamiętam w jaki sposób wyciągałem go z pudełeczka.
Ja na tym zdjęciu nic poza syfkami nie widzę.
Uff! Oby... Więc co mi radzisz, skoro mógł być tłuszcz na matrycy to może na mokro? Tylko czym?