anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A55 Pytania

oldguest
Początkujący

A55 Pytania

1. Kiedy będą dostępne
2. Potrzebuje obiektywu z około 15x zoomem jasnego gdyż często fotografuje nagrywam filmiki z samolotów / helikopterów. Co prawda mam ograniczony budżet więc nie stać mnie na obiektyw za 5000zl a prawdę pisząc niestety nie siedzę za bardzo w temacie obiektywów i nie znam się aż tak.
3. Jak działa GPS czy są problemy ze złapaniem sygnału itp.

Pozdrawiam

69 ODPOW. 69
profile.country.pl_PL.title
12MaRTiN90
Nowicjusz

Dzięki wielkie :) DZIĘKIII :c20

czyli kartę pamięci muszę dokupić w własnym zakresie. Jaka według Was pojemność najlepiej? 8GB nie będzie trochę mało :question:

____A500 | 8 | 18-55 | 55-200 | HVL-F42____
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

12MaRTiN90 napisał(a):

Dzięki wielkie :) DZIĘKIII :c20

czyli kartę pamięci muszę dokupić w własnym zakresie. Jaka według Was pojemność najlepiej? 8GB nie będzie trochę mało :question:

Ja osobiscie zamiast jednej duzej kupilbym dwie mniejsze (np. zamiast 16GB kupilbym 2 karty po 8GB). Natomiast co do wielkosci to juz zalezy od Ciebie i przewidywanych ilosci produkowanych obrazkow i filmow. Wydaje mi sie, ze 8GB do codziennego fotografowania to wystarczajaca ilosc miejsca, oczywiscie na jakies wyjazdy musisz zaopatrzyc sie w jakis fotobank, laptopa lub wieksza ilosc kart.

profile.country.pl_PL.title
12MaRTiN90
Nowicjusz

Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję za pomoc :)

____A500 | 8 | 18-55 | 55-200 | HVL-F42____
mewone
Początkujący

Moja 55 nie ma problemów ze złapaniem sygnału GPS, chociaż są zdjęcia na których się pomyliła z lokalizacją o około 500m, ale zazwyczaj jest dobrze.

profile.country.PL.title
Power-----
Nowicjusz

Witam !

Z racji, że to dział dotyczący pytań o A55, nie będę zakładał nowego tematu, tylko walę tutaj :thumbsup:

Czy ktoś mi powie, skąd wyrwa plugin bądź driver do Maca, żeby otwierac raw-y w PS ?

Zainstalowałem wszystko co się dało z płytki i nic ... . Z góry dzięki za info.

Pozdro
Power

P.S.
Co do konwertowania materiału video - jestem w szoku jak daje sobie radę iVideo :shock:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Power napisał(a):

Czy ktoś mi powie, skąd wyrwa plugin bądź driver do Maca, żeby otwierac raw-y w PS ?

Zainstalowałem wszystko co się dało z płytki i nic ... . Z góry dzięki za info.

a co ma soft z płyty do zupełnie obcego oprogramowania :c7
Photoshop otwiera RAWy wtyczką AdobeCameraRAW i to właśnie ją (ACR) musisz zaktualizować do wersji 6.2
http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html

Power-----
Nowicjusz

Cześc !

Tak - wiem, ale jednak coś miec musi .... , bo dotychczas po instalacji softu Sony żadnych wtyczek nie potrzebowałem do A700, itd .... - stąd moje pytanie. Najdziwniejsze jest to, że i w Windzie i w OS X-ie widzę miniatury, ale nie da się ich otworzyc ... , nawet IDC .
W każdym razie dzięki za odpowiedź i linka - zaraz wybadam temat :thumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Power napisał(a):

Tak - wiem, ale jednak coś miec musi .... , bo dotychczas po instalacji softu Sony żadnych wtyczek nie potrzebowałem do A700, itd .... - stąd moje pytanie.

A pomyślałeś o tym, że najwyraźniej miałeś wersję ACR'a, która otwiera rawy z 3 letniego aparatu ?

Power napisał(a):

Najdziwniejsze jest to, że i w Windzie i w OS X-ie widzę miniatury, ale nie da się ich otworzyc ... , nawet IDC .

IDC również należy zaktualizować :c22

Lajam.
Expert

Pytanie zasadnicze - która wersja Photoshopa?

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

Jeżeli mogę wtrącić swoje 3grosze, wracając do sprawy "mało" wydajnego akumulatora w a33/55. Na ostatnim plenerze w Pszczynie na jednym aku zrobiłem ok 650zdjęć, w tym czasie kilka były zapięte różne obiektywy do body, kilkadziesiąt zdjęć było robione w trybie seryjnym, oraz nagrany 1 film ok, 1minuty. Głównie używałem wizjera. Były też robione zdjęcia z podpiętą zewnętrzną lampą.
Fakt jak korzystamy z livewiew, podglądu zrobionych zdjęć, oraz częściej z włączonym ekranem, to starcza na dużo mniej.