anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alfa68 - dziwne działanie wbudowanej lampy błyskowej

ROZWIĄZANE
arek_1984
Nowicjusz

Alfa68 - dziwne działanie wbudowanej lampy błyskowej

Witam wszystkich,

Przesiadłem się niecały tydzień temu na A68 ze starszego modelu, dopiero dzisiaj miałem okazję chwilę przyjrzeć się body i zauważyłem dziwną rzecz. Otóż lampa błyskowa w moim egzemplarzu A68 nie otwiera się w trybach P/A/S/M, mimo, że w menu jest wybrany rodzaj błysku. Można ją otworzyć na trybie automatycznym i sceny i później działa w trybach P/A/S/M. Jednak po takim uruchomieniu jej nie można jej później wyłączyć na wspomnianych trybach (trzeba wrócić do trybu na którym włączyłem lampę). Czy to zamierzone działanie, awaria egzemplarza, czy niedopracowane oprogramowanie? Jako, że body kupiłem przez internet, zastanawiam się po prostu nad jego zwrotem. Czy ktoś wie coś na ten temat?

2 ZAAKCEPTOWANYCH ROZWIĄZAŃ ()

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, w ustawieniach lampy wybierasz jaki rodzaj błysku chcesz, w przypadku trybów automatycznych aparat sam decyduje o potrzebie użycia lampy, w przypadku trybów PASM użytkownik podnosi lampę i jest to jak najbardziej normalne. Tryby automatyczne są dla osób zaczynających przygodę z fotografią dlatego aparat wiele rzeczy ustawia sam, tryby PASM są trybami wymagającymi od użytkownika ustawieniu wielu rzeczy i jedną z nich jest lampa błyskowa.

EDIT: Lampę błyskową wyłącza się po prostu ją zamykając.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Jeżeli dobrze rozumiem pytanie to jest to działanie prawidłowe.

Tryby "full automatyczne" (Auto i sceny) zostały orpogramowane w ten sposób, że to aparat (oprogramowanie światłomierza) na podstawie pomierzonych wartości sceny i ich analizy decyduje czy jest potrzebna lampa błyskowa i jeżeli uzna, że tak, to ją uruchamia i otwiera. W trybach tych w nastawach funkcji możesz jednak wyłączyć lampę błyskową, nastawić, aby to aparat decydował, czy błyskać (tryb błysku auto) i ustawić aby każde zdjęcie niezależnie od warunków oświetleniowych było z lampą (i oczywiście w związku z tym aparat ma otwierać lampę przed każdym zdjęciem). W trybach PASM (tryby te określa się jako półautomatyczne lub manualne ze względu na dużą mozliwość ingerencji w ich nastawy) trzeba manualnie otworzyć lampę (za pomocą przycisku po lewej stronie pryzmatu, nad przyciskiem zwolnienia blokady obiektywu). Ale w trybach tych nie ma konieczności wyłączania lampy ponieważ gdy ręcznie jej nie otworzysz to ona nie błyśnie.

Edit: Paweł szybszy (jak zwykle :smileywink:)

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

Witaj, w ustawieniach lampy wybierasz jaki rodzaj błysku chcesz, w przypadku trybów automatycznych aparat sam decyduje o potrzebie użycia lampy, w przypadku trybów PASM użytkownik podnosi lampę i jest to jak najbardziej normalne. Tryby automatyczne są dla osób zaczynających przygodę z fotografią dlatego aparat wiele rzeczy ustawia sam, tryby PASM są trybami wymagającymi od użytkownika ustawieniu wielu rzeczy i jedną z nich jest lampa błyskowa.

EDIT: Lampę błyskową wyłącza się po prostu ją zamykając.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Jeżeli dobrze rozumiem pytanie to jest to działanie prawidłowe.

Tryby "full automatyczne" (Auto i sceny) zostały orpogramowane w ten sposób, że to aparat (oprogramowanie światłomierza) na podstawie pomierzonych wartości sceny i ich analizy decyduje czy jest potrzebna lampa błyskowa i jeżeli uzna, że tak, to ją uruchamia i otwiera. W trybach tych w nastawach funkcji możesz jednak wyłączyć lampę błyskową, nastawić, aby to aparat decydował, czy błyskać (tryb błysku auto) i ustawić aby każde zdjęcie niezależnie od warunków oświetleniowych było z lampą (i oczywiście w związku z tym aparat ma otwierać lampę przed każdym zdjęciem). W trybach PASM (tryby te określa się jako półautomatyczne lub manualne ze względu na dużą mozliwość ingerencji w ich nastawy) trzeba manualnie otworzyć lampę (za pomocą przycisku po lewej stronie pryzmatu, nad przyciskiem zwolnienia blokady obiektywu). Ale w trybach tych nie ma konieczności wyłączania lampy ponieważ gdy ręcznie jej nie otworzysz to ona nie błyśnie.

Edit: Paweł szybszy (jak zwykle :smileywink:)

arek_1984
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedzi, w międzyczasie podjechałem do salonu i sprawdziłem drugą a68 i przy okazji a77ii, działały w ten sam sposób, więc uznałem, że to celowy zamiar. Pozostałe body, które mam w domu są jeszcze z okresu kiedy była "moda" na to, że lampa otwierała się kiedy w ustawieniach po prostu się ją wybrało niezależnie od trybu stąd lekki szok i zdziwienie. Szkoda tylko, że człowiek na infolinii nie potrafił powiedzieć w czym rzecz - zaoszczędził bym trochę czasu