Podziel się wrażeniami!
Witam!
Planuje zakup pierwszej lustrzanki. Wcześniej bawiłem się kompaktami. Poziom mojego wtajemniczenia można nazwać jako podstawowy. Interesuje mnie fotografowanie głównie portretów i pleneru w mniejszym stopniu tzw. ruchu. Byłem w trzech sklepach ze sprzetem fotograficznym, po przedtawieniu co mnie intersuje od razu wszyscy polecali a55. Kwota jaką chcę przeznaczyc to okolo 3 tyś. Ma to być zakup na dłuższy okres, ale wydaje mi sie ze a55 jest za dobra, ze nie wykozystam wszystkich jej możliwośći jak narazie. Lepiej chyba w obiektyw zainwestować...
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
walczes napisał(a):
Witam!
Planuje zakup pierwszej lustrzanki. Wcześniej bawiłem się kompaktami. Poziom mojego wtajemniczenia można nazwać jako podstawowy. Interesuje mnie fotografowanie głównie portretów i pleneru w mniejszym stopniu tzw. ruchu. Byłem w trzech sklepach ze sprzetem fotograficznym, po przedtawieniu co mnie intersuje od razu wszyscy polecali a55. Kwota jaką chcę przeznaczyc to okolo 3 tyś. Ma to być zakup na dłuższy okres, ale wydaje mi sie ze a55 jest za dobra, ze nie wykozystam wszystkich jej możliwośći jak narazie.
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Dzieki za pomoc.
A co myślisz o a500 w takim samym zestawie?
walczes napisał(a):
Dzieki za pomoc.
A co myślisz o a500? W taki samym zestawie.
Czyli podsumowując najbardziej optymalna jest a450.
Dzieki za pomoc
To ja jeszcze Ci trochę namieszam, dla mnie LV to świetna sprawa. Nie mówię że nie da się bez niego żyć, ale mnie bardzo pomaga. A tak w ogóle robię dużo zdjęć korzystając ze statywu i tu jest super, nie muszę się gimnastykować by ustawić kadr, powiem więcej przy pracy z nim sporadycznie używam wizjera. Prawdą jest też że przy normalnych ujęciach z ręki wizjer to podstawa. I co, LV czy nie, wybór należy do Ciebie, ja twierdzę że lepiej go mieć niż nie.
Nie mieszasz
Każda informacja jest cenna. Nie ukrywam, ze jestem rozdarty pomiędzy tymi dwoma modelami. Różnica między 12,3 a 14 już nie jest jakaś dramatyczna, a nie ukrywam ze szukam aparatu do użytku "domowego". Cały czas szukam opinii i ocen.
Sytuacja sie powoli klaruje.
Także jeszcze raz dziekuje za cenne rady
Na pewno musisz zadecydować jaki rodzaj fotografii bardziej Cię pociąga. Przejrzyj galerię piszącego bo ułatwia to poznanie jego decyzji . Ja nie dziwię się np. krisowi , dla niego LV jest zbędne przy jego streetowych fotach, czy portretach, w studio gdy aparat na statywie jest na wysokości oczu fotografa.
walczes napisał(a):
Nie ukrywam, ze jestem rozdarty pomiędzy tymi dwoma modelami. Różnica między 12,3 a 14 już nie jest jakaś dramatyczna
jest tak jak Michał napisał -czyli różnica matryc nie polega na ilości pixeli, a na jakości zdjęć przy wyższych czułościach.
Kolega Misiek ostatnio podawał link do porównania zdjęć z tych dwóch matryc a500 i a550/a450:
http://www.photographybay.com/2009/11/30/sony-a500-and-a550-iso-comparisons/