Podziel się wrażeniami!
Witam!
Planuje zakup pierwszej lustrzanki. Wcześniej bawiłem się kompaktami. Poziom mojego wtajemniczenia można nazwać jako podstawowy. Interesuje mnie fotografowanie głównie portretów i pleneru w mniejszym stopniu tzw. ruchu. Byłem w trzech sklepach ze sprzetem fotograficznym, po przedtawieniu co mnie intersuje od razu wszyscy polecali a55. Kwota jaką chcę przeznaczyc to okolo 3 tyś. Ma to być zakup na dłuższy okres, ale wydaje mi sie ze a55 jest za dobra, ze nie wykozystam wszystkich jej możliwośći jak narazie. Lepiej chyba w obiektyw zainwestować...
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Kolega Misiek ostatnio podawał link do porównania zdjęć z tych dwóch matryc a500 i a550/a450:
http://www.photographybay.com/2009/11/3 ... mparisons/
Misiek025 napisał(a):
Nie ukrywam że stronka zadała mi niezłego ćwieka, który aparacik wybrać - A500 czy A450.
to jest banalnie proste:
potrzebujesz LV :smileyarrow: a500
nie potrzebujesz LV :smileyarrow: a450
A450 - Live View - cyfrowy podgląd obrazu na żywo
A500 - Live View - cyfrowy podgląd obrazu na żywo z AF - czy to znacząca różnica ?
to najważniejsza różnicaMisiek025 napisał(a):
Nie doczytałem się że A450 nie ma LV .
Misiek025 napisał(a):
Tylko brak uchylnego ekranu i nowsza matryca w 450
Misiek025 napisał(a):
A450 - Live View - cyfrowy podgląd obrazu na żywo
A500 - Live View - cyfrowy podgląd obrazu na żywo z AF - czy to znacząca różnica ?
Jednak zostaje A500.
Na plenerze spodobało mi się możliwość precyzyjnego wyostrzenia (14x).
A żonka ucieszy się z LV (szybkiego z AF).
Ja bym dla "entry-levela" powiedzial a290/a390 (w zaleznosci od potrzeby live-view). Po co poczatkujacemu doplacac? Co myslicie?
Dziękuję Wam bardzo za rady i opinie. Zakupiłem a500.
Jak narazie jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Witam mam takie pytanie planuje kupic lustrzanke ale na poczatek chcial bym a290l bo jest promocja za 1200