Podziel się wrażeniami!
Witam, jestem zadowolonym posiadaczem sony a33, zastanawia mnie tylko jedna rzecz, w menu jest możliwość zmiany funkcji przycisku AL, z blokady ostrości, na podgląd głębi ostrości, ale po mimo zmiany przycisk AL, dalej działa jako przycisk blokady ostrości. Przycisk podglądu GO znajdujący się z przodu działa bez zarzutu, czyżby bug w firmware ??.
rezasurmar napisał(a):
w menu jest możliwość zmiany funkcji przycisku AL, z blokady ostrości, na podgląd głębi ostrości, ale po mimo zmiany przycisk AL, dalej działa jako przycisk blokady ostrości. Przycisk podglądu GO znajdujący się z przodu działa bez zarzutu, czyżby bug w firmware ??.
Nie mam teraz pod ręką A33 ale podejrzewam, że wypada przekręcić przesłonę na większą wartość aby zobaczyć jak działa podgląd głębi ostrości (przeważnie przysłona jest maksymalnie otwarta więc głębia jest taka jak na normalnym podglądzie).
Mój błąd, literówka, oczywiście chodzi o klawisz AF, znajdujący się w środku kółka wyboru.
Więc, klawisz AF działa jak do połowy przyciśnięty klawisz wyzwolenia migawki, czyli aparat łapie ostrość, ale nic nie zmienia ustawienie w menu trybu tego przycisku, albo ja coś źle robię albo jest bug.
rezasurmar napisał(a):
Więc, klawisz AF działa jak do połowy przyciśnięty klawisz wyzwolenia migawki, czyli aparat łapie ostrość, ale nic nie zmienia ustawienie w menu trybu tego przycisku, albo ja coś źle robię albo jest bug.
Wychodzi na to że instrukcję należy czytać od deski do deski powoli i z zrozumieniem, Przycisk AF, a przycisk o którym mowa na stronie 51 i 160 dotyczy przycisku blokady autofocusa ale umieszczonego w obiektywie, a nie w aparacie. Więc wychodzi na to że wszystko jest ok.
To moja pierwsza 'lustrzanka' i dopiero w tym tygodniu odkryłem dodatkowy guzik z przodu do głębi ostrości.
Wcześniej miałem KM Dimage A200, którą oddałem siostrzeńcowi.
rezasurmar napisał(a):
Wychodzi na to że instrukcję należy czytać od deski do deski powoli i z zrozumieniem,
Zawsze czytam, przed włączeniem sprzętu, nienormalny jestem. Ale nie dotarło widocznie do mnie że to nie chodzi o klawisz w aparacie tylko o ten na niektórych obiektywach z blokadą ostrości.
rezasurmar napisał(a):
Zawsze czytam, przed włączeniem sprzętu,