Podziel się wrażeniami!
Witam
Chcę kupić pierwszą lustrzankę, przede wszystkim zależy mi na ładnej jakości zdjęć (do tej pory miałem do czynienia tylko z kompaktami) i na niezawodności sprzętu. Jestem amatorem i tak naprawdę zaczynam swoją przygodę z fotografią w związku z tym ciężko mi wybrać aparat odpowiedni dla siebie.
Zastanawiam się nad następującymi modelami: 290 (~1200zł), 390 (~1600zł) i 450 (~1700zł) - ceny podane z kartą pamięci 8GB, osobiście chciałbym przeznaczyć na aparat tak do 1500zł ale jak warto to dołożę te 200zł.
Przed napisaniem tego postu poczytałem trochę na innych forach gdzie są bardzo rozbieżne opinie na temat aparatów firmy Sony, stąd następne pytania:
1. Czy to prawda że ww. aparatów nie można używać podczas brzydkiej pogodny, w mgle, w wilgotnym lesie - przeczytałem wiele opinii, że ze względu na bardzo nieszczelny korpus są z nimi problemy - lustro paruje (proszę o wypowiedz użytkowników - z założenia będę aparatu używał wszędzie: w domu i na stoku narciarskim);
2. interesuje mnie też macro fotografia czy w związku z tym na standardowym obiektywie będę mógł zrobić w miarę dobre zdjęcia czy będę musiał od razu kupić jakiś profesjonalny do macro?
Proszę o odpowiedzi na moje pytania, oraz o podpowiedz w wyborze pierwszego sprzętu.
Z góry dziękuję,
Wojtek
wxxp napisał(a):
Zastanawiam się nad następującymi modelami: 290 (~1200zł), 390 (~1600zł) i 450 (~1700zł)
wxxp napisał(a):
1. Czy to prawda że ww. aparatów nie można używać podczas brzydkiej pogodny, w mgle, w wilgotnym lesie - przeczytałem wiele opinii, że ze względu na bardzo nieszczelny korpus są z nimi problemy - lustro paruje (proszę o wypowiedz użytkowników - z założenia będę aparatu używał wszędzie: w domu i na stoku narciarskim);
wxxp napisał(a):
2. interesuje mnie też macro fotografia czy w związku z tym na standardowym obiektywie będę mógł zrobić w miarę dobre zdjęcia czy będę musiał od razu kupić jakiś profesjonalny do macro?
Dziękuję za szybką odpowiedz
kris napisał(a):
a290 i a390 mają matrycę CCD, która świetne efekty daje na iso100-200, zaś a450 ma matrycę, która (nie ma iso100 ) lepiej sobie radzi na wyższych czułościach niż modele wcześniej wymienione do a450 możesz dokupić grip
generalnie ja na start brałbym a450. Dlaczego? Bo to dobry aparat dla ambitnego amatora. Zaś a290/390 - to świetny sprzęt dla tych, którzy po prostu chcą mieć lustrzankę, ale niekoniecznie chcą piąć się w górę. Entry Level.
Przecież właśnie to napisałem wyżejwxxp napisał(a):
Z tego co mi wiadomo im mniejsze ISO tym mniejsze "szumy" na zdjęciu. Czy to oznacza że a450 przy większym ISO robi podobnej jakości zdjęcia do tych które zrobić można a290/a390 na mniejszym ISO?
wxxp napisał(a):
Jeżeli chodzi o standardowy obiektyw 18-55mm to jakie jest jego główne zastosowanie? Rozważam teraz zakup samego korpus ua450 i do tego obiektyw macro. Z tym że np. na stoku czy w domu taki obiektyw prawdopodobnie nie spełni moich oczekiwań wiec nie wiem czy to ma sens. Domyślam się że w przyszłości kupię sobie dodatkowe obiektywy ale teraz nie chciałbym generować kosztów bez których mogę żyć
kris napisał(a):
wxxp napisał(a):
Lustro paruje ? Śmieszne
nie - lustro nie paruje. Używałem a200/a300/a550 (czyli modele podobne klasą i rozwiązaniami) i problemów z foceniem na stoku, w lesie, o wschodzie słońca - nie było
Swoją drogą jest jakiś taki "efekt" (który ma swoją nazwę, ale ja fizyki jestem ciemny ), że jeśli będziesz długo na mrozie i wejdziesz do bardzo mocno nagrzanego miejsca to optyka (obiektyw i wizjer) Ci zaparują - taki sam efekt dzieje się z okularami
Na to nie ma rady. Tzn. nie ma aparatu, który tak nie zrobi - nawet te uszczelnione (wiem bo mam a850). Z trzeba walczyć wkładając aparat do torby przed wejściem. Są jakieś artykuły (takie kuleczki silikonowe ), które pomagają we wchłanianiu wilgoci.....
Te zdjęcia mnie przekonały
Dziękuję za wypowiedzi,
Na razie kupię 450 + 18-55 + pierścienie macro, w przyszłości jakiś obiektyw ale to jak uzbieram trochę pieniędzy to będę się pytał konkretnie co mogę kupić.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
dopłać 200zł i kup sobie 500 z 18-55, bo lv się przydaje.Przed zakupem mojej też się zastanawiałem czy wybrać z lv czy bez. Wybrałem z i się opłaciło.
Zależy komu, ja np. lv mało użwyam i z perspektywy czasu wolałbym mieć te kilka stówek na szkła niż mieć lv:P
Zwłaszcza, ze a450 jest wyposażona w lepszą matrycę.
Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze, kupiłem 450
A to jedno z moich pierwszych zdjęć:
http://upload.fototube.pl/pics/2010/12/15/org/1d9601eee74c2246164eb55ee39a56f9.jpg
Pozdrawiam!
Jak na początek, całkiem udane :smileythumbsup:wxxp napisał(a):
jedno z moich pierwszych zdjęć