Podziel się wrażeniami!
Witam. Od pewnego czasu mam problem ze swoją lustrzanką.
Temat był chyba już poruszany na forum, ale przedstawię to co u mnie jest nie tak.
Po 1. przy włączaniu zdarza się, że terkotanie słychać przez 2-3s (zawsze było max 1s). Jednak nie zawsze tak jest.
Po 2. zdjęcia wychodzą przesunięte lekko w dół.
Aparatu nie upuściłem, nie miał żadnych uderzeń, nie zawilgotniał (praktycznie cały czas znajduje się w pomieszczeniu). Gwarancja niestety minęła. Co to może być? Jak to naprawić? Problem pojawia się zarówno z włączoną jak i wyłączoną stabilizacją.
Broda90 napisał(a):
jaki najlepszy do każdego rodzaju zdjęć?
Żeby tylko takie szkło było troszkę tańsze jako student nie stać mnie na takie szkło dlatego kupiłem a200 bo trafiła mi się promocja
Broda90 napisał(a):
a jeżeli piszemy o obiektywach to jaki najlepszy do każdego rodzaju zdjęć?
Broda90 napisał(a):
Żeby tylko takie szkło było troszkę tańsze jako student nie stać mnie na takie szkło dlatego kupiłem a200 bo trafiła mi się promocja
Zależy mi również na jasnych zdjęciach bo na kitowym obiektywie nie zawsze w ciemnych pomieszczeniach sobie radziłem...;/ Przepraszam ze pisze tutaj ale nie chce otwierać nowego tematu:)
Zdefiniuj może pojęcie "jasne zdjęcie". Zdjęcie powinno być przede wszystkim poprawnie naświetlone (ani jasne, ani ciemne; pomijając specyficzne techniki typu low-key lub high-key).Broda90 napisał(a):
Zależy mi również na jasnych zdjęciach
Do fotografii jest potrzebne światło - bez tego, ani rusz.Broda90 napisał(a):
nie zawsze w ciemnych pomieszczeniach sobie radziłem
Broda90 napisał(a):
Zależy mi również na jasnych zdjęciach bo na kitowym obiektywie nie zawsze w ciemnych pomieszczeniach sobie radziłem...;/ Przepraszam ze pisze tutaj ale nie chce otwierać nowego tematu:)
Właśnie chodzi mi o to, żeby te czasy naświetlania skrócić jak się da:)
Naprawiłem swój stary obiektyw:) Zapłaciłem za wymianę części i robociznę 150 zł. Fakt, że naprawiał mi to znajomy, ale część włożył oryginalną na, którą mam pół roku gwarancję:)
Jestem "świeży" na tym forum i w fotografii możecie mi wskazać miejsce gdzie dowiem się takich cennych uwag jakie otrzymałem tutaj w tym temacie??:)
Broda90 napisał(a):
Jestem "świeży" na tym forum i w fotografii możecie mi wskazać miejsce gdzie dowiem się takich cennych uwag jakie otrzymałem tutaj w tym temacie??:)
Moja Alpha A200 ma bardzo podobny problem do Broda90. Dokładnie taki sam dźwięk jak na filmie z Youtube jest słyszalny przy włączaniu, wyłączaniu aparatu oraz przy zmianie ustawienia z MF na AF. W drugą stronę tj. z AF na MF tego dźwięku nie ma. Jeśli zostawię MF i wybiorę program P albo M, to taki dźwięk przy włączeniu aparatu występuje, ale przy wyłączeniu nie.
Zdjęcia robię w trybie automatycznym. System stabilizacji działa chyba okej, bo skala Super SteadyShoot spada do 1 kreski. Kontrolka o drganiach aparatu zawsze jest widoczna. Nie pamiętam czy tak było zawsze. Nie zauważyłem, żeby zdjęcia były przesunięte. Aparat po włączeniu ma jednak czasem problem z ustawieniem odpowiedniej ostrości, czasem wyda terkot.
Czy to obiektyw?
ghosti napisał(a):
Czy to obiektyw?