Podziel się wrażeniami!
Moje pytanie wiąże się ze stabilizacją . Większość naszych body (moje 330) ma stabilizacje w korpusie, ale od niedawna używam obiektywu Sigma 55-200 IS HSM który również posiada własna stabilizację optyczną , I tu moje pytanko ? Czy używać tej w korpusie, w obiektywie, czy obu razem . Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, czy lepiej ocenić samemu podczas prób.
Rutek68 napisał(a):
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, czy lepiej ocenić samemu podczas prób.
piotruso napisał(a):
robson1966 napisał(a):
...sigma 70 300 DG...ale stabilizacja jest ponoć wbudowana w korpus więc powinna być możliwość włączenia lub wyłączania......a niema
A z innym obiektywem próbowałeś (np. kitowym)? Tak już się dopytuję nie wiedząc tak naprawdę czego szukać. Prawdopodobnie to Tadeusz ma rację i ekspertyza serwisowa, ewentualna naprawa zakończą Twoje kłopoty.
A dlaczego zapytałem o obiektyw i jego stabilizację? Ponieważ są obiektywy ze stabilizacją do "naszego" systemu a praca obu stabilizacji (w korpusie i w obiektywie) da gorsze rezultaty niż praca bez stabilizacji. Więc jedną trzeba wyłączyć. I wpadłem na szatański pomysł, że może ktoś już się zabezpieczył przed korzystaniem z dwóch stabilizacji i uniemożliwia włączenie jednej z nich . A może obiektyw Sigmy (a właściwie jego elektronika) w jakiś sposób utrudnia/uniemożliwia prawidłową pracę body? Stąd moje poszukiwania i prośby o sprawdzenie wszystkiego ze wszystkim i w każdym trybie.
Spróbuj jeszcze zrobić reset ustawień aparatu z poziomu menu. Wyłącz jeszcze aparat i wyjmij baterię na 15 minut. Może to pomoże.
Rutek68 napisał(a):
Moje pytanie wiąże się ze stabilizacją . Większość naszych body (moje 330) ma stabilizacje w korpusie, ale od niedawna używam obiektywu Sigma 55-200 IS HSM który również posiada własna stabilizację optyczną , I tu moje pytanko ? Czy używać tej w korpusie, w obiektywie, czy obu razem . Macie jakieś doświadczenia w tym temacie, czy lepiej ocenić samemu podczas prób.
Swoją drogą ciekawy mógłby być eksperyment. Np ogniskowa 100mm, czas 1/30s lub mniejszy (tryb S) i trzy zdjęcia: 2x z jedną stabilizacją i z obydwoma naraz. Ciekawe jaki byłby efekt wizualny... Chyba nic się nie uszkodzi w ten sposób?
Będę miał chwilkę spróbuję i dam znać jakie były efekty
Mini teścik na szybo, jedna próba więc mało miarodajny ale ogólnie daje pogląd na sytuację
Parametry 1/25, F 5,6, ISO 1600, ogniskowa ok 135
wyciąganie wniosków na podstawie jednego zdjęcia to nie najlepszy pomysł. Raz Ci lepiej wyjdzie, raz gorzejRutek68 napisał(a):
sami ocenie jaka lepsza
Dziękuję za przeprowadzenie tego krótkiego porównania.
Widać, że włączenie obu jest szkodliwe, a która lepsza? - na podstawie tej jednej fotki - przyznaję ex aequo.
Rutek68 napisał(a):
Będę miał chwilkę spróbuję i dam znać jakie były efekty
Rutek68 napisał(a):
Mini teścik na szybo, jedna próba więc mało miarodajny ale ogólnie daje pogląd na sytuację
Piotrusiu, luzik. Nam nie chodzi o naukowe testy rodem z optycznych, tylko głównie o sprawdzenie co się dzieje po włączeniu obydwu - bo ludziska pytają i dobrze mieć empirię...
A stabilizacja jak widać jedna i druga daje radę i nie robimy tu zawodów, która "lepsza".