anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zatwardziały przeciwnik systemu Sony.

wratislavian
Początkujący

Zatwardziały przeciwnik systemu Sony.

ostatnio chodziliśmy sobie z moją Panną w poszukianiu kita dla niej gdyż ma luba nabyła a200. odwiedziliśmy sklep foto master (ten koło foto no.1 we wro).
sprzedający Pan okazał się ogromnym scepytkiem naszego systemu. twierdził, że wielu ludzi brnie w system sony na oślep.
argumentował:
- Sony nawet telewizora nie potrafi zrobić porządnie.
- koszmarne obiektywy. między innymi: 50/1,4 nigdy nie trafiła się im ostra.
- uzyskać dobre zdjęcie według niego można jedynie a900
- sensowna szkladnia jedynie od minolty i niezależnych producentów.
- jedyne zastosowanie kita to dekielek na body.
postarałem się mu coś odpowiedzieć. na przykład, że sony ma najlepsze i najtansze entry level. to usłyszałem ironiczne "lingwista się trafił". no to mówie Panu w sklepie, że za cene a300 nie dostaniemy pewnie nawet nikona d60. Pan na to "że wolałby tego nikona, i że pewnie uważam, że nikon jest gorszy bo nie ma LV" i tak dalej i dalej.

w sklepie jest sporo obiektywów. canona nikona sigmy itd. sonego/minolty był TYLKO właśnie kit którego szukaliśmy.
po zmieszaniu go z błotem sprzedawca zawołał 200zł za dekiel do body.

jak bedziecie w tym sklepie to możecie z Panem podyskutować bardzo ciekawie. bo takiego sceptyka jeszcze nie spotkałem.

42 ODPOW. 42
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja bym się z nim chętnie wdał w dyskusję :nauseated_face:
pod warunkiem, że miałbym czas na stratę czasu :slight_smile:

sierotka z klapkami na oczach ;)
te jego argumenty przeciw SONY http://img353.imageshack.us/img353/9622/smiech5980883sf0.gif
a argumenty na d60 jeszcze większy śmiech http://img353.imageshack.us/img353/9622/smiech5980883sf0.gif

destin6
Poszukiwacz

moim zdaniem ten sprzedawca zasłużył na "oklep" :slight_smile:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

destin6 napisał(a):

moim zdaniem ten sprzedawca zasłużył na "oklep" :slight_smile:

chyba na chłostę parówką http://img132.imageshack.us/img132/8703/parowkasb3.gif

:smileyhappy:

SZFENDAK
Poszukiwacz

wpadłem na pomysł co by zrobić tygodniowy plener klubowy we wrocku i codziennie przez kilkanaście godzin molestować pana pytaniami :nauseated_face:

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

SZFENDAK napisał(a):

wpadłem na pomysł co by zrobić tygodniowy plener klubowy we wrocku i codziennie przez kilkanaście godzin molestować pana pytaniami :nauseated_face:

Ciekawe po ilu minutach by wymiękł :smileyquestion:

Sprzedawcy w sklepach elektronicznych, to ludzie z wiedzą ogólną, którzy często nie mają zielonego pojęcia o danym sprzęcie. Czasami wystarczyło by, aby chociaż jakieś broszury lub katalogi przeczytali żeby doradzić kupującemu i odpowiedzieć wyczerpująco na jego pytania. No ale wiadomo jak jest: wcisnąć sprzęt klientowi i "dowidzenia". Kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją kiedy sprzedawca usiłował udowodnić kupującemu np: wyższość stabilizacji w obiektywie nad stabilizacją w body nie mając przy tym żadnych konkretnych argumentów; bo w obiektywie jest lepiej... :c9 :c9 :c9

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

SZFENDAK napisał(a):

może mały fotoreportaż na temat jego sklepu :smileyhappy:

wratislavian
Początkujący

acinloop napisał(a):

[Czasami wystarczyło by, aby chociaż jakieś broszury lub katalogi przeczytali żeby doradzić kupującemu i odpowiedzieć wyczerpująco na jego pytania. No ale wiadomo jak jest: wcisnąć sprzęt klientowi i "dowidzenia". Kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją kiedy sprzedawca usiłował udowodnić kupującemu np: wyższość stabilizacji w obiektywie nad stabilizacją w body nie mając przy tym żadnych konkretnych argumentów; bo w obiektywie jest lepiej... :c9 :c9 :c9

nie nie. to jest sklep tylko z akcesoriami foto, a
Pan sprzedawca napewno ma sporą wiedze. tylko nastawienie ma dosyc specyficzne. chociaż można było zauważyć, że nie wie dużo o tańszych alfach. wydawało się jedynie, że czytał coś o a900. co ciekawe mówił był, że w przeszłości miał minolte.

docentstopczyk
Początkujący

idę o zakład że ten pan nie zrobił ani jednego dobrego zdjęcia ... a poza tym... who cares :P

"mówił był, że w przeszłości miał minolte"

profan ... a ja miałem 3 minolty. i co z tego? :P

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

acinloop napisał(a):

Sprzedawcy w sklepach elektronicznych, to ludzie z wiedzą ogólną, którzy często nie mają zielonego pojęcia o danym sprzęcie.

na początku lat 90-tych przez dwa lata stałem z drugiej strony lady i opychałem towar RTV
i albo ludzie stali i słuchali co mam do powiedzenia albo szybko uciekali bo byli zasypywani z mojej strony takimi wiadomościami które do laików nie docierały
a przechodziliśmy wtedy z secamu na pal i UKF wskakiwał na górny zakres więc było co tłumaczyć