Podziel się wrażeniami!
Mam od lat Sony DSC-R1 (z legendarnym obiektywem Zeissaz *T ) - pracuję generalnie we wnętrzach i na obiektach i z aparatu jestem bardzo zadowolony, lecz czas płynie i chciałbym coś dokupić (oprócz jeszcze jednej R1 ) a mianowicie najnowsza sony A77 i tu pytanie , jaki obiektyw Zeissa bym był tak zadowolony jak z R1 ? z góry dziękuję za pełne i kompetentne odpowiedzi. Poniżej fotki z R1 takie jakie lubię robić i chciałbym robić np A77 z obiektywem Zeissa. Pozdrawiam.
Witaj,
Naturalnym odpowiednikiem R1-kowego obiektywu jest Sony 16-80/3.5-4.5 ZA Vario Sonnar.
Dość ciekawą alternatywą wydaje się być nowa konstrukcja Sony 16-50/2.8 ewentualnie bardzo zbliżony optycznie i konstrukcyjnie do Zeissa - Sony 16-105/3.5-5.6, od którego Zeiss wypada lepiej praktycznie tylko w zakresie korygowania aberracji.
PS.
Jeśli chodzi o zdjęcia jakie zamieściłeś poniżej, nie trzeba do tego aż tak drogich konstrukcji jak Zeiss, wystarczy najprostszy Sony 18-55/3.5-5.6
Dziękuję za odpowiedź, czy mogę prosić o jej rozwiniecie biorąc pod uwagę fakt że fotografuję głównie obiekty, restauracje, hotele, ciemne wnętrza restauracji i pokoje, z oświetleniem świec itd. zależy mi na zdjęciach ciepłych, nastrojowych oddających piękno obiektu. raczej kupię a77 i chciałbym też zdecydowanie do wykonywania opisanych powyżej zdjęć obiektyw Zeissa, co polecasz ?
Barwy na zdjęciach to głównie sprawa ustawienia balansu bieli a nie obiektywu.
Jeśli koniecznie musi być Zeiss to wyboru specjalnie nie masz:
- 16-80/3.5-4.5
- 16-35/2.8 ZA SSM
- 24-70/2.8 ZA SSM
Z wymienionych obeiktywów najlepszy do wnętrz będzie 16-35/2.8.
To genialny obiektyw, ale kosztuje
hej
Kurcze lemol cena mnie zabiła nie no zdecydowanie za dużo jak na moje możliwości.
Myślałem o obiektywie w granicach 3000-4000. Kompletnie nie zależy mi na zoomie, obiektyw będzie wykorzystywany do fotografii obiektów, wnętrz i powiedzmy plenerów ale jak najszerszych bez zbliżeń - to chyba 16-80/3.5-4.5 bo nic nowego jaśniejszego a w tej cenie Zeiss raczej nie wypuścił ??
No obiektywu Zeissa nie było jaśniejszego, ale przy fotografii wnętrz to specjalnie znaczenia nie ma bo aparat zazwyczaj jest na statywie i można sobie spokojnie zaczekać
16-80 to świetne szkło.
Dziękuje lepiej się kupuje z jakimś wsparciem :):) ja się bardzo przywiązuję do sprzętu, to może dziwne ale tak jest, jak już coś kupię to tak to długo męczę aż znam każda możliwość i funkcjonalność, lubię udoskonalać i doprowadzać coś do perfekcji jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Sorki, że się wtrącę - ale czemu skreśliłeś SAl1650F28? Czyli obiektyw będący na wyposażeniu A77VQ. Moim zdaniem do przedstawionych potrzeb jest idealnie dopasowany.
sadam napisał(a):
Sorki, że się wtrącę - ale czemu skreśliłeś SAl1650F28? Czyli obiektyw będący na wyposażeniu A77VQ. Moim zdaniem do przedstawionych potrzeb jest idealnie dopasowany.
Hmmm skreślić nie skreśliłem pytam i szukam bo wydać koło 9000 zł jest łatwo , ale być zadowolonym z zakupu to już insza inszość
Obecnie wydaje mi się że zestawienie:
1. Sony Alpha 77
2. Sony 16-80mm SAL1680Z f/3.5-4.5 obiektyw Carl Zeiss Vario-Sonnar T * DT
jest najlepsze w tej cenie, ale ale mogę się mylić ... i dlatego pytam i drążę
A miałem R1 z Zaissem i byłem bardzo zadowolony ...
Będę wdzięczny za każda radę ...