Podziel się wrażeniami!
Posiadam alfe 390 i nie wiem jakie obiektyw wybrac Sony 55-200 czy moze Sony 75-300 czy jest jakis obeiktyw w podobnej cenie i parametrach do tych jaki mozna zakupic zeby dobrze pieniadze wydac
Ja byłem bardzo zadowolony z 50/1.4 Obskoczyłem z nią + a330 jedno wesele, i uważam, że zdjęcia były całkiem udane. Jednak mając tylko 50mm, czasem brakowało mi szerokości (chodzenie po ścianach w domu, i inne takie... )
madzia4133 napisał(a):
W lipcu idę na wesele , będą dwie 'amatorki' ja 390 i jakiś nikon. Może jakieś fajne coś wyjdzie z tą stałką .
madzia4133 napisał(a):
... 50 mm 1.4 ? Mam zamiar kupić ta stałkę , ale nie wiem czy warto...
Hmmm... po przeczytaniu tego postu zupełnie inaczej patrzę na wszystkie zdjęcia, które wykonałem z użyciem 50/1,4. Jakieś takie gorsze są teraz
kuraq napisał(a):
Hmmm... po przeczytaniu tego postu zupełnie inaczej patrzę na wszystkie zdjęcia, które wykonałem z użyciem 50/1,4. Jakieś takie gorsze są teraz
A ja, wbrew wszystkim odpowiedziom i załamywaniom rąk muszę się zgodzić z kolegą photomusic. Przecież te wady, które wymienił, dyskwalifikują obiektyw w fotografii architektury. I jeszcze jedna uwaga - korzenie obiektywu sięgają znacznie wcześniej ale nie chce mi się teraz szukać jak dawno.
Przepraszam, że zabrzmiało to trochę sarkastycznie ale takie wypowiedzi tylko do tego prowadzą. Przecież różne wady obiektywów w dużej mierze są też ich zaletami. Każdy obrazuje inaczej, ma inną charakterystykę oddania szczegółów, oddania nieostrości, kontrast itp. Nie wiem, czy wielu jest takich ludzi w fotograficznym światku ale czytałem o fotografie, który ma w swoim posiadaniu kilkadziesiąt różnego rodzaju 50-tek. I żadnej nie chce sprzedać, bo każda inaczej obrazuje, ma inny charakter mimo swoich wad. I każdego używa w określonej sytuacji. Zdjęcie to nie super ostrość w każdej jego części, to nie brak winiety, super linie proste i ostrość od minimum do nieskończoności. To mogą być cechy fotografii architektury lub fotografii reprodukcyjnej. Ale w codziennym użyciu nie widać (lub prawie nie widać) żadnej z negatywnych cech wyżej wymienionych.
Co do wyboru obiektywu to czytam wątek od początku ale nie zabierałem głosu, bo każdemu co innego się podoba. Ja w założonym budżecie wybrałbym jeszcze inną opcję (85/2,8 + 24/2,8). Ale to tylko osoba, która kupuje dany obiektyw może stwierdzić, jaki będzie najodpowiedniejszy dla niej, dla jej charakteru zdjęć.
piotruso napisał(a):
...Zdjęcie to nie super ostrość w każdej jego części, to nie brak winiety, super linie proste i ostrość od minimum do nieskończoności...
photomusic napisał(a):
Poza tym uważam, że zarówno 50mm f/1,4 jak i 50mm f/1,8 to naprawdę świetne obiektywy,
Witam
Dzisiaj byłam w sklepie i kupiłam ..... 50 mm f1.8 - jednak tą. Znajoma uświadomiła mi , ze ten w zupełności mi wystarczy. Zobaczymy
W związku z tą 1.8 , planuję kupić osłonę przeciwsłoneczną i chciałam zapytać, upewnić się czy powinnam wziąć 49mm czy 50 mm ?
madzia4133 napisał(a):
W związku z tą 1.8 , planuję kupić osłonę przeciwsłoneczną i chciałam zapytać, upewnić się czy powinnam wziąć 49mm czy 50 mm ?
Hmmmm, w sumie to może masz racje. Nie wiem , może do tego kitu kupię, tylko to chyba musiało być 55mm ?