Podziel się wrażeniami!
Obiektyw Sigma? Jaki kupić?
Posiadam sony 55 i od kilku tygodni poszukuję obiektywu do mojego aparatu.
Prosiłbym was o pomoc w wybraniu dobrego lecz nie drogiego teleobiektywu, zastanawiałem się nad tym:
Sigma
lecz zobaczymy co na ten temat powiecie i jakie obiektywy mi zaproponujecie.
Z góry dzięki za pomoc!
Nie, Sigma nie jest prześcieradłem, ani kartką.. nie wiem, co miałeś na myśli...Carlos31 napisał(a):
esli sigma mimo wszystko to sheet
Lajam napisał(a):
armalite napisał(a):
Pierwszego nie znam, ale podobno jest cieniuuuuutki....
Nie ma jak wypowiadać sie o obiektywie, którego sie nie zna.....szczególnie w negatywnym kontekście. Akurat wielkich różnicy co do Sigmy APO nie ma. Sigma ma przewagę w zakresie korygowania aberracji, ale to Tamron jest lepszy optycznie (ostrzejszy), a przede wszystkim pozbawiony jest wady, w której króluje Sigma 70-300, a mianowicie bardzo kiepskiej jakości napędu AF.
armalite napisał(a):
Jak wejdziesz z tym do katedry to zbudzisz wszystkich tam pochowanych.
Nie głównym. Ale jak ptak usłyszy pracę AF (a słyszą) to zapomnij o zrobieniu mu ładnego zdjęcia...
Dzieki za podpowiedzi i powaznie zastanowie sie nad tym Tamronem... ps. Tadeuszu ile kosztowala Cie pogwarancyjna naprawa Sigmy jesli mozna zapytac...?
Ja odpowiem, bo temat jest szerszy...
Otóż. Jest sobie Sigma, która robi obiektywy i sprzedaje je na cały świat udzielając przy okazji gwarancji na cały świat. ALE - Sigma Polska jej nie honoruje. Innymi słowy, przyjmuje na naprawy gwarancyjne jedynie te sztuki, które pochodzą z polskiej dystrybucji. Moja nie pochodziła, bo choć kupiłem ją na Allegro z łódzkiego sklepu (głównie pewnie internetowego), to jednak do Polski przyjechała inaczej niż w kontenerze adresowanym na K-Consult.
Zwróć na to uwagę podczas kupowania. Ja nie wiedziałem, przecierałem więc ścieżkę. Owszem, obiektyw został naprawiony, ale droga była taka - wysyłka z Warszawy do Łodzi, z Łodzi gdzieś, potem skądś do Warszawy via Łódź a zabawa trwała miesiąc. Naprawa gwarancyjna w Sigma Polska to jakieś dwa tygodnie albo krócej.
A niegwarancyjna? Kompletnie nieopłacalna. Co prawda nie drążyłem za bardzo tematu, bo jak usłyszałem cenę to w te pędy zadzwoniłem do sklepu wysyłkowego w którym kupiłem słoik. Bo przez telefon usłyszałem, że wymiana tych cholernych zębatek to około 500-600 zł.
Tak, tak - aż 2/3 ceny nowego szkła... Absurd 😕
Pewnie da się gdzieś u Pana Stasia naprawić taniej, jak mówię - nie drążyłem dalej tematu. Naprawiłem, dozbierałem kilka stówek i wymieniłem na Tamrona USD
Dorzucę parę słów - mnie również padła zębatka w Sigmie, na szczęście jeszcze na gwarancji. A co do trybu makro, to pamiętaj, że to jest odwzorowanie 1:2, a nie 1:1, choć oczywiście fajne zdjęcia można robić to musisz być gotowy na to, że w pewnym momencie 1:2 przestanie wystarczać
Carlos31 napisał(a):
Dzieki z ps. Tadeuszu ile kosztowala Cie pogwarancyjna naprawa Sigmy jesli mozna zapytac...?
Kurcze 5-6 stowek to calkiem niemale pieniadze w porownaniu do kupna nowej sigmy..... Tak czy tak dzieki za podpowiedzi, oczywiscie dam znac co zdecydowalem.... pozdr