anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Automatyczna zmiana rozdzielczości po podłączeniu komputera

profile.country.pl_PL.title
Iwan-----
Początkujący

Automatyczna zmiana rozdzielczości po podłączeniu komputera

Witam. Mam telewizor KDL37V4000. Dotychczas podczas podłączenia do niego komputera poprzez złącze D-sub, rozdzielczość automatycznie zmieniała się na maxymalną obsługiwaną przez telewizor. Dziś podłaczyłem komputer jak zwykle, wszedłem sobie w ustawienia i chciałem zmienić rozdzielczość z 1024x768 do 1024x720. Po tej akcji obraz znikł i pojawił się komunikat "poza zakresem". Teraz już po podłączeniu komputera rozdzielczość nie zmienia się automatycznie, w czym tkwi problem? Na komputerze rozdzielczość pozostała nie zmieniona, nie grzebałem też w ustawieniach telewizora.

Wyczytałem, że lepiej byłoby podłączyć komputer przez kabel DVI-HDMI. Ale co wtedy z dźwiękiem? Dotychczas podłaczałem go kabelkiem jack-jack do gniazda obok złącza D-sub.

15 ODPOW. 15
Zimny_
Użytkownik

Nie... jack to duża wtyczka- średnica 6.3 mm. Często używana w profesjonalnych mikrofonach, sprzętach muzycznych itd.
minijack średnica 3.5 mm

W LCD nie masz portu na jack, tylko na minijack. Jack swoją długością uszkodził by matrycę ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Minijack

Iwan-----
Początkujący

Nie. To o czym mówisz to duży jack 6,3. W telewizorze, komputerze jest zwykły jack 3,5. A w komórkach jest mini jack 2,5 :)

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0211130027

Po lewej mini jack, następnie jack mono i stereo i duży jack.

scarface-----
Początkujący

Ciekawa dyskusja, trochę nie w wątku, ale ciekawa ;). Ile to interesujących rzeczy dowiedziałem się o wejściu jack dzięki waszym wypowiedzią i linką hehe :) Tych dużych to już chyba nie można nigdzie spotkać. Ostatnie tego typu wejście widziałem zdaje się w wieży sony jakieś 10 lat temu. Swoją drogą kiedyś jak mówiło się przejściówka to miało się głównie na myśli tą do jacka właśnie.

Zimny_
Użytkownik

No kolego, jesteś w błędzie :D

Najpopularniejsze to jack TS/TRS (jack) o średnicy 6,3 mm oraz minijack o średnicy 3,5 mm. Istnieje także trzeci rodzaj - microjack o średnicy 2,5 mm dość rzadko stosowany.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jack_(wtyczka )

Ten w komórkach to microjack..

@scareface
Oczywiście, że można dostać. Jest używany w profesjonalnych urządzeniach audio i sprzętach muzycznych. Wszystkie (bynajmniej duża większość) gitary, ogólnie instrumenty elektryczne stosowane w muzyczne korzystają z tego typu łącza.

Iwan-----
Początkujący

Zimny, zwracam honor :) Ja do tej pory wszędzie w pismach komputerowych itp. widziałem nazwę jack... Tylko teraz kto kłamie, Wikipedia, czy może to utarty i wszędzie powielany błąd? W każdym razie, dzięki za wyjaśnienie :)
A jeśli ktoś spróbuje tego podłączenia DVI + jack/2xRCA niech napisze czy to działa.

P.S. Duże jacki stosuje się w kinach domowych jako wyjście słuchawkowe między innymi, oprócz tego we wzmacniaczach, itp.

oldguest
Początkujący

Bo wszyscy używają po prostu "jack" jak też jak pisze 2xchinch - to nie pisze "mini jack" tylko "jack" po prostu. A w pismach komputerowych to nie wiedzą co to (duży) jack :slight_smile: