Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam telewizor KDL37V4000. Dotychczas podczas podłączenia do niego komputera poprzez złącze D-sub, rozdzielczość automatycznie zmieniała się na maxymalną obsługiwaną przez telewizor. Dziś podłaczyłem komputer jak zwykle, wszedłem sobie w ustawienia i chciałem zmienić rozdzielczość z 1024x768 do 1024x720. Po tej akcji obraz znikł i pojawił się komunikat "poza zakresem". Teraz już po podłączeniu komputera rozdzielczość nie zmienia się automatycznie, w czym tkwi problem? Na komputerze rozdzielczość pozostała nie zmieniona, nie grzebałem też w ustawieniach telewizora.
Wyczytałem, że lepiej byłoby podłączyć komputer przez kabel DVI-HDMI. Ale co wtedy z dźwiękiem? Dotychczas podłaczałem go kabelkiem jack-jack do gniazda obok złącza D-sub.
Nie... jack to duża wtyczka- średnica 6.3 mm. Często używana w profesjonalnych mikrofonach, sprzętach muzycznych itd.
minijack średnica 3.5 mm
W LCD nie masz portu na jack, tylko na minijack. Jack swoją długością uszkodził by matrycę
http://pl.wikipedia.org/wiki/Minijack
Nie. To o czym mówisz to duży jack 6,3. W telewizorze, komputerze jest zwykły jack 3,5. A w komórkach jest mini jack 2,5
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0211130027
Po lewej mini jack, następnie jack mono i stereo i duży jack.
Ciekawa dyskusja, trochę nie w wątku, ale ciekawa . Ile to interesujących rzeczy dowiedziałem się o wejściu jack dzięki waszym wypowiedzią i linką hehe
Tych dużych to już chyba nie można nigdzie spotkać. Ostatnie tego typu wejście widziałem zdaje się w wieży sony jakieś 10 lat temu. Swoją drogą kiedyś jak mówiło się przejściówka to miało się głównie na myśli tą do jacka właśnie.
No kolego, jesteś w błędzie
Najpopularniejsze to jack TS/TRS (jack) o średnicy 6,3 mm oraz minijack o średnicy 3,5 mm. Istnieje także trzeci rodzaj - microjack o średnicy 2,5 mm dość rzadko stosowany.
Zimny, zwracam honor Ja do tej pory wszędzie w pismach komputerowych itp. widziałem nazwę jack... Tylko teraz kto kłamie, Wikipedia, czy może to utarty i wszędzie powielany błąd? W każdym razie, dzięki za wyjaśnienie
A jeśli ktoś spróbuje tego podłączenia DVI + jack/2xRCA niech napisze czy to działa.
P.S. Duże jacki stosuje się w kinach domowych jako wyjście słuchawkowe między innymi, oprócz tego we wzmacniaczach, itp.
Bo wszyscy używają po prostu "jack" jak też jak pisze 2xchinch - to nie pisze "mini jack" tylko "jack" po prostu. A w pismach komputerowych to nie wiedzą co to (duży) jack