Podziel się wrażeniami!
Z góry bardzo przepraszam za banalne być może pytania, ale nie potrafię tego przejść.
Podłączoną mam cyfrę+, działa bez problemu. Do tego telewizor 40 w 5500 i kino /?/ HCD-DZ880W. Kiedy oglądam film z płyty, dźwięk bez zarzutu. Kiedy chcę obejrzeć jakiś program przez cyfrę, dźwięk jest tylko z telewizora. A, mam podłączony jeszcze kabel optyczny /? tak się zwie/. Panowie w salonie zapewniali, że mamy wszystko, co potrzebne, by działało. No ale instrukcja obsługi w tym temacie jest dla mnie niezrozumiała.
Czy gdzieś w sieci znajdę informację, łopatologicznie, jak to krok po kroku zrobić? No przyznajcie, że to irytujące - nowy sprzęt stoi i nie wiadomo, jak go użyć . Pomocy !
Jeśli wszystko jest dobrze podłączone to wystarczy w telewizorze jako wyjście audio dać "system audio" zamiast "głośnik TV". Możne też włączyć tryb Theatre.
no dobrze, dźwięk się pojawił, bardzo dziękuję, ale zmuszona jestem zadać kolejne pytanie: :smileyredface:
magdalenkad napisał(a):
bo podpięłam teraz cyfrę do kina
Tak, to Cyfra+
Tak, to DAV-DZ880.
Kabelek, z taką duuużą końcówką wyjęłam z tv i wpięłam do kina. No i wtedy dźwięk się pojawił, ale obraz zniknął.
Nie, to nie jest dekoder HD.
Czyli taki dekoder może być podpięty tylko do tv, ale wtedy tracę dźwięk z kina domowego, tak?
magdalenkad napisał(a):
Kabelek, z taką duuużą końcówką wyjęłam z tv i wpięłam do kina. No i wtedy dźwięk się pojawił, ale obraz zniknął.
Nie, to nie jest dekoder HD.
no tak, ale jak duża końcówka była podpięta do tv bezpośrednio, to dźwięku nie było nawet wtedy, gdy z "głośnika tv" zmieniłam na "system audio". No i właśnie wtedy przepięłam tą końcówkę przepięłam z tv do kina . czyli chyba nie najlepiej. No to pytanie dźwęku powraca, bo znów mam obraz lecz głośniki milczą
A czy na kinie wyświetla się napis "TV"?
Tak.
Natomiast co do dźwięku, to gdy zmieniłam na "system audio" i kabel z dekodera podpięłam z powrotem do tv, dźwięk w ogóle zniknął.
Trochę kończą mi się pomysły. Jeśli:
- dekoder jest podłączony do telewizora kablem EURO (ta duża wtyczka)
- kino domowe jest dobrze podłączone to jest kablem HDMI oraz kablem optycznym (z telewizora z oznaczeniem Digital out do kina domowego i tutaj ważne do złącza oznaczonego jako TV w kinie domowym)
- w telewizora jest przestawione wyjście dźwięku na "system audio"
- na kinie domowych wyświetla się symbol TV
- oczywiście kino musi być pogłośnione odpowiednio.
- na telewizorze widać obraz z dekodera a na kinie na ma dźwięku to coś jest nie tak.