anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak uzyskać dźwięk z kina, oglądając tv?

profile.country.pl_PL.title
magdalenkad
Początkujący

Jak uzyskać dźwięk z kina, oglądając tv?

Z góry bardzo przepraszam za banalne być może pytania, ale nie potrafię tego przejść.

Podłączoną mam cyfrę+, działa bez problemu. Do tego telewizor 40 w 5500 i kino /?/ HCD-DZ880W. Kiedy oglądam film z płyty, dźwięk bez zarzutu. Kiedy chcę obejrzeć jakiś program przez cyfrę, dźwięk jest tylko z telewizora. A, mam podłączony jeszcze kabel optyczny /? tak się zwie/. Panowie w salonie zapewniali, że mamy wszystko, co potrzebne, by działało. No ale instrukcja obsługi w tym temacie jest dla mnie niezrozumiała.

Czy gdzieś w sieci znajdę informację, łopatologicznie, jak to krok po kroku zrobić? No przyznajcie, że to irytujące - nowy sprzęt stoi i nie wiadomo, jak go użyć :c3 . Pomocy :-)!

33 ODPOW. 33
oldguest
Początkujący

Jeśli wszystko jest dobrze podłączone to wystarczy w telewizorze jako wyjście audio dać "system audio" zamiast "głośnik TV". Możne też włączyć tryb Theatre.

magdalenkad
Początkujący

no dobrze, dźwięk się pojawił, bardzo dziękuję, ale zmuszona jestem zadać kolejne pytanie: :smileyredface:

oldguest
Początkujący

magdalenkad napisał(a):

bo podpięłam teraz cyfrę do kina

Jeśli kino domowe to DAV-DZ880 a nie HCD-DZ880W (bo tego nie znam) to nie wiem jak można podłączyć cyfrę (jak rozumiem Cyfrę+) do tego kina żeby był obraz.

Dekoder należy podłączyć jedynie kablem HDMI (jeśli to dekoder HD) do telewizora.

magdalenkad
Początkujący

:shock:

Tak, to Cyfra+
Tak, to DAV-DZ880.

Kabelek, z taką duuużą końcówką wyjęłam z tv i wpięłam do kina. No i wtedy dźwięk się pojawił, ale obraz zniknął.

Nie, to nie jest dekoder HD.

Czyli taki dekoder może być podpięty tylko do tv, ale wtedy tracę dźwięk z kina domowego, tak?

oldguest
Początkujący

magdalenkad napisał(a):

Kabelek, z taką duuużą końcówką wyjęłam z tv i wpięłam do kina. No i wtedy dźwięk się pojawił, ale obraz zniknął.

Nie, to nie jest dekoder HD.

A to nie tak.

Tą dużą końcówkę to należy wpiąć do telewizora (nazywa się to kabel Euro albo SCART).

Telewizor z kinem należy podłączyć kablem HDMI oraz tym optycznym (złącza do optycznego powinny być opisane w kinie jako TV). Przy odrobinie szczęścia Bravia Sync samo zadziała. Jeśli ustawiła Pani (w ustawieniach telewizora) wyjście dźwięku na "system audio" wszystko powinno działać jak należy.

magdalenkad
Początkujący

no tak, ale jak duża końcówka była podpięta do tv bezpośrednio, to dźwięku nie było nawet wtedy, gdy z "głośnika tv" zmieniłam na "system audio". No i właśnie wtedy przepięłam tą końcówkę przepięłam z tv do kina :c3 . czyli chyba nie najlepiej. No to pytanie dźwęku powraca, bo znów mam obraz lecz głośniki milczą :D

oldguest
Początkujący

A czy na kinie wyświetla się napis "TV"?

magdalenkad
Początkujący

Tak.
Natomiast co do dźwięku, to gdy zmieniłam na "system audio" i kabel z dekodera podpięłam z powrotem do tv, dźwięk w ogóle zniknął.

oldguest
Początkujący

Trochę kończą mi się pomysły. Jeśli:
- dekoder jest podłączony do telewizora kablem EURO (ta duża wtyczka)
- kino domowe jest dobrze podłączone to jest kablem HDMI oraz kablem optycznym (z telewizora z oznaczeniem Digital out do kina domowego i tutaj ważne do złącza oznaczonego jako TV w kinie domowym)
- w telewizora jest przestawione wyjście dźwięku na "system audio"
- na kinie domowych wyświetla się symbol TV
- oczywiście kino musi być pogłośnione odpowiednio.
- na telewizorze widać obraz z dekodera a na kinie na ma dźwięku to coś jest nie tak.