Podziel się wrażeniami!
Napisałem tę treśc w odpowiedzi na jednego z postów, ale tam byłaby trudna do znalezienia, dlatego przeklejam ją jeszcze raz jako temat główny:
Robimy tak:
1. Na smartfonie albo tablecie instalujemy interesującą nas aplikację ze sklepu Google (np. Ipla)
2. Instalujemy również darmową aplikację Ultimate Backup Lite (potrzebny dostęp do roota)
3. Wskazujemy naszą aplikację na liście i wybieramy w opcjach UBL opcję "Backup", wskazując, gdzie chcemy zapisać plik z kopią programu. (Jeśli na telewizorze mamy już dostęp np. do Dropboxa, możemy zapisywać od razu w Dropboksie, jeśli nie, to na kartę SD)
4. We wskazanej lokalizacji zapisany zostanie plik .apk naszej aplikacji (jeśli zapisujemy na karcie SD będzie to ścieżka: Pamięć wewnętrzna > App_Manager > App_Backups > User_Apps ). Plik .apk kopiujemy na pendrive'a lub jak pisałem - na Dropboxa.
5. Na TV instalujemy dostępny w sklepie manager plików ES file explorer. Na nim wchodzimy na podpiętą pamięć USB i po prostu klikamy na skopiowany plik .apk. Jeśli wcześniej już włączyliśmy możliwość instalacji z zewnętrznych źródeł, po prostu rozpocznie się instalacja. Jeśli nie, zostaniemy poinformowani o konieczności takiego włączenia. Właśnie w ES file explorere możemy sobie dodać swoje konto Dropbox, co znacznie ułatwi transfer plików pomiędzy TV a innymi urządzeniami.
Zmiany dokonujemy tutaj: Ustawienia > Bezpieczeństwo > Instalacja z nieznanych źródeł
6. Mamy już zainstalowaną aplikację, ale musimy się do niej jeszcze jakoś dostać (nie jest wyświetlana na ekranie domowym Android TV). Na telewizorze instalujemy więc kolejny program (launcher) o nazwie Sideload Launcher. Wyświetli on wszystkie zainstalowane aplikacje (w tym instalowane "ręcznie).
7. Cieszymy się IPLĄ, albo np. przeglądarką Chrome
THE END
Jeśli nie mamy roota na telefonie, pliki .apk będziemy musieli znaleźć w inny sposób w sieci.
Możemy też od razu zainstalować sklep Amazonu AppStore z aplikacjami, który pobierzemy sobie stąd:
Świat aplikacji stoi przed nami otworem, tym bardziej, że w AppStore, w sekcji Underground mamy masę darmowych apek (te same są za kasę w Google Play). Oczywiście potrzebujemy konta na Amazonie.
Powód edycji: plik zawierał link do strony służącej celom komercyjnym, co jest sprzeczne z zasadami Społeczności.
Nawet FB i Messenger działa bez problemu na TV
Również na kanałach TV
Nawet Gmail apk działa prawidłowo z zewnętrznym kontem mail.
A po co tak się męczyć przed chwilą instalowałem przeglądarkę chrome i program kodi.
Wszedłem przez zainstalowaną przeglądarkę Operę do sklepu google play (zalogować się przez te samo konto co na telewizorze do androida) i tam wybierasz co chcesz zainstalować. Jak włączysz zainstaluj to wyskakuje okienko na jakim urządzeniu ma być zainstalowane (mam jedno konto do telefonu, tabletu i telewizor) po zatwierdzeniu(po około 2 minutach przechodzi się do ustawień telewizora a tam jest okienko aplikacje. Po otwarciu są tam aplikacje pobrane i trzeba tylko zatwierdzić i wszystko gra. P
A spróbuj z aplikacją puffin - przeglądarka z flash playerem. Kodi da się normalnie zainstalować, chorme chyba od niedawna też, ale nie jestem pewien.
Masz rację chyba miałem traf bo instalowałem pięć aplikacji i niebyło z nimi żadnego problemu