Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam problem który nie wiem z czego wynika. Model TV 46z4500 reklamowany jako MotionFlow 200Hz. Standardowe ustawienie MotionFlow to 100Hz. Maksymalne to maks (200). I tu sie pojawia problem. Obraz staje sie ładniejszy wręcz żywy, przepękny, ale podczas oglądania filmu na Bluray-u pojawiają się smugi, zgubione klatki itd. To samo tyczy się obraz SD. Jednoczeście ustawienia typu dynamiczny kontrast itd sprawiają że czarny staje się nawet czerwony, zaś kontrast szaleje raz przyciemniając obraz raz rozjaśniając.
Tak więc użytkownicy ....
Czy mam coś ustawione nie tak czy macie podobne wrażenia.
- ustawienia :
- Obraz - normalny - (na żywym nie da się oglądać)
- MotionFlow -normalny - (na maks 200Hz sie klatkuje, zostwia pixele{duże piksele})
- Tryb filmu - Automat 1
- Zaawansowane zwiększanie kontrastu (wyłączone) - inaczej szaleje kontrast
PO co mi tryb 200Hz jak nie da się go oglądać i zaawansowane zwiększanie kontrastu które niezrozumiale rozajeśnia i przyciemnia obraz kiedy jest to zupełnie niekonieczne ??
ostatnio zauważyłem takie zaciemnienia na rogach na matrycy najbardziej widoczne jak używam tv jako monitora, ale tez widoczne przy normalnym oglądaniu i włączony trybie oszczędności na maksa i włączony czujniku, przy włączeniu tego widoczne ale dużo mniej , to jest wada czy normalne ze takie cos jest na matrycy czy użytkownicy tegoż lcd też macie takie zjawisko
Obraz powinien być równomiernie podświetlony. A z tym czujnikiem to jak jest włączony to widać, czy wyłączony? Napisałeś dwa razy włączony...
widoczne przy włączonym na intensywne oszczędzanie i włączonym czujniku, przy wyłączonych obydwóch dużo mniej widoczne
Zimny napisał(a):
Obraz powinien być równomiernie podświetlony. A z tym czujnikiem to jak jest włączony to widać, czy wyłączony? Napisałeś dwa razy włączony...
tryb sport ale przy okazji godziny
http://images40.fotosik.pl/202/a0c8e31e9b04420em.jpg
tryb własny:
http://images48.fotosik.pl/206/750977f2615e9faem.jpg
http://images44.fotosik.pl/207/57c72722804c80abm.jpg
http://images37.fotosik.pl/203/2fd9e18c66ff09c2m.jpg
zdjęcia nie najlepsze bo kiepski mam aparat kodak cd33
Myślałem, że bardziej to będzie zaciemnione, ale faktycznie widać. Pierwsze co bym zrobił, to zresetował wszystkie ustawienia (przywrócił ustawienia fabryczne) i przeprowadził automatyczną inicjalizacje. Jeśli to nie pomoże, spróbuj odłączyć telewizor z prądu, położyć go na czymś miękkim, panelem do podłogi. Po paru godzinach postawić go. Być może pomoże. Jeśli telewizor masz krótko, to jest możliwość, że po ok miesiącu podświetlenie wyrówna się. Jeśli nie i bardzo Ci to przeszkadza, zgłoś na serwis. Może też pomogłaby kalibracja, ale na odległość ciężko to ocenić. Możesz jeszcze napisać skąd masz sygnał, i czy na wszystkich źródłach tak jest? Drogie pytanie, czy taki efekt jest od razu po włączeniu telewizora, czy pojawia się po jakimś czasie?
sygnał komputer tv = dvi-hdmi, pierwsze zdjęcie z tunera c+ pvr hd po hdmi, taki efekt jest odrazu po włączeniu tv, tylko zmienia się intensywność przy zmianie ustawień tak jak wcześniej pisałem, telewizor mam już od polowy sierpnia, dziennie jakieś 3-4 h go użytkuje
Proponuje spróbować tych sposobów jakie napisałem, jeśli nie pomogą i bardzo ten efekt przeszkadza (ciężko ocenić po zdjęciach), to wezwać serwis.
Zimny napisał(a):
To, że LCD ma 24p, oznacza akceptacje tego sygnału. Czyli jeśli puścisz mu film w 24p, to poprawnie go odtworzy. Taki sygnał możesz nadać z BR, albo z materiału nagranego w 24p z komputera.
24p to jest charakterystyka sygnału. Mając włączone motionflow telewizor będzie odpowiednio korygował obraz w sposób charakterystyczny dla tej technologii. Efekt zależy od wyświetlanego filmu. Według mnie na niektórych filmach jest to ciekawe (np. Transformers), na innych już gorzej i wypada wyłączyć motionflow ( np. na ostatnim filmie James Bond).
Serwis telewizorów ma inne zasady. Serwis przyjeżdża do Ciebie, a nie Ty do nich. Rejestrujesz naprawę na stronie, wybierasz serwis, oni oddzwaniają i umawiają się na termin. Ty o transport nie musisz się martwić.