anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wyświetlanie zdjęć

profile.country.GB.title
jaandrz-----
Nowicjusz

wyświetlanie zdjęć

Stałem się szczęśliwym (może, oby) posiadaczem TV Bravia NX720 skuszony opowieściami sprzedawcy o wygodzie z użytkowania PenDriva i zewnętrznego HD. Podłączony przez USB dysk jest widoczny ale TV chce go sformatować (chyba) bo ostrzega o utracie zapisanych tam danych. Ponieważ HD używam z komputerem dałem sobie spokój. Niemniej pierwsza niespodzianka bo sprzedawca zapewniał, że to co chcę nagrać jest w innym katalogu i zapisane dane nie będą ruszane. Na razie spoko bo nie mam innego HD.

Drugi problem (to główny temat postu) to wyświetlanie zdjęć z PenDriv'a. Skopiowałem na komputerze zdjęcia zrobione w RAW i po obróbce zapisane jako jpg z 300 Dpi i max. jakością do głównego katalogu Pen'a. Obróbka w Photoshop'ie. Telewizor rozpoznaje PenDriv'a, wyświetla miniatury zdjęć i TV poproszony o wyświetlenie wybranego zdjęcia na ekranie TV uprzejmie informuje "Wyświetlenie niemożliwe". Co tu jest nie tak?

Pozdrawiam

11 ODPOW. 11
profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

Witam.
1. Telewizor formatuje dysk, tylko wtedy, aby coś na niego nagrywać z wbudowanych tunerów. Nigdy nie spotkałem się z informacją, aby telewizor nagrywał w osobnym formacie.

2. Znalazłem taką informację w I-Manualu:

Możliwe jest odtwarzanie następujących formatów plików zdjęciowych z urządzenia USB:
- JPEG (pliki formatu JPEG z rozszerzeniem „.jpg” oraz zgodne z DCF 2.0 lub Exif 2.21)
- RAW (pliki formatu ARW/ARW 2.0 z rozszerzeniem „.arw”) (Tylko podgląd.)
- MPO (pliki z rozszerzeniem „.mpo”)
Przewijać można wyłącznie panoramiczne pliki JPEG w następujących rozmiarach poziomych/pionowych. Jeśli plik JPEG został poddany edycji na komputerze PC itd., przewijanie może nie być możliwe.
- Dla przewijania w poziomie: 4912/1080, 7152/1080, 3424/1920, 4912/1920, 12416/1856, 8192/1856, 5536/2160, 3872/2160, 10480/4096
- Dla przewijania w pionie: 4912/1080, 7152/1080, 3424/1920, 4912/1920, 12416/1856, 8192/1856, 5536/2160, 3872/2160, 10480/4096

jednakże:
Przy niektórych plikach odtwarzanie może nie być możliwe nawet przy obsługiwanych formatach.

profile.country.GB.title
jaandrz-----
Nowicjusz

Jeszcze poprawka. Komunikat brzmi "Odtwarzanie niemożliwe" a nie jak napisałem "Wyświetlanie niemożliwe".

profile.country.GB.title
jaandrz-----
Nowicjusz

To co wynika z I-Manuala'a to znam. Ale właśnie diabeł tkwi w szczegółach. To o przewijaniu dotyczy panoram czyli zdjęć nie mieszczących się na ekranie. Może te moje są za duże. Muszę pozmniejszać. Spróbuję jeszcze pokaz slajdów ale musze to pokopiować do katalogu wg wskazówek i-manuala.

profile.country.GB.title
jaandrz-----
Nowicjusz

Chyba się udało. Przeskalowałem zdjęcia na 1500x1000 pic z rozdzielczością 72 dpi i zapis z max. jakością. Okazuje się, że takie zdjęcia już można wyświetlać na ekranie. W opcjach zaznaczyłem Opcje odtwarzania->Przycinanie->Skaluji i przytnij. Efekt taki, że zdjęcie jest wyświetlane na całym ekranie. Będę dalej eksperymentował zmieniając rozdzielczośc zdjęć i rozmiar by określić ewentualną granicę, której przekroczenie uniemożliwia odtwarzanie zdjęć. Nigdzie nie ma informacji jak zdjęcie powinno być przygotowane do pokazu, trzeba metodą prób i błędów.

Jeszcze jedno. Przy okazji okazało się, że ustawiając kursor na pierwszym zdjęciu w katalogu głównym można uruchomić pokaz slajdów. To co piszą w i-manual'u, że zdjęcia powinny być w specjalnym katalogu i podkatalogu to chyba dotyczy tylko automatycznego uruchamiania pokazu slajdów. Pokaz slajdów idzie od wskazanego zdjęcia do końca katalogu więc nie musi być zaznaczone pierwsze. :c4

Mylagos
Użytkownik

Bardzo dobrze, że Ci się udało. Czasami najlepszym sposobem jest metoda prób i błędów :c20 Napisz później o dalszych efektach Twoich prób.

profile.country.GB.title
jaandrz-----
Nowicjusz

Reasumując, wyświetlanie zdjęć przeskalowanych do 1500x1000 idzie bardzo dobrze pod warunkiem, że na dysku jest partycja z FAT32. Bardzo dobrze działa prezentacja do której można dodać plik dźwiękowy (muzyka lub komentarz). Zdjęcia większe nie dają się wyświetlać ale te 1500x1000 dają obraz super.

Oczywiście dysk z partycją FAT32 nie może być używany z telewizorem do nagrywania programów bo musi być sformatowany w telewizorze. Trudno. Trzeba mieć ewentualnie 2 dyski. Jeden współpracujący z komputerem do zdjęć, drugi do nagrywania programów.

I tu kicha!!!!

Korzystam z kablówki UPC

Ustawienia: telewizor KDL-46NX72 podłączony do dekodera UPC (kablówka) przez HDMI. Dysk sformatowany przez telewizor podłączony do USB REC. Po włączeniu telewizor wykrywa urządzenie USB (dysk zewnętrzny) jako dysk zarejestrowany w telewizorze.

Podczas oglądania programu naciśnięcie przycisku REC na pilocie telewizora wyświetla napis "Nie można rozpocząć nagrywania - brak odpowiedniej transmisji. Sprawdź........"

Naciśnięcie przycisku GUIDE na pilocie telewizora wyświetla napis "Funkcja niedostępna w bieżącym trybie"

Reasumując:
1. Oglądanie zdjęć z zewnętrznego dysku udaje się po utworzeniu partycji FAT32 i nagraniu tam zdjęć. Swoją drogą świadczy to o stopniu nowoczesności telewizora. Pomijam kompetencje sprzedawcy w Media Markt.

2. Co źle ustawiłem/podłączyłem że nie mogę nic nagrać z telewizora.

Pozdrawiam

stubbs.
Użytkownik

jaandrz napisał(a):

...Trzeba mieć ewentualnie 2 dyski. Jeden współpracujący z komputerem do zdjęć, drugi do nagrywania programów.

Nie ma to chyba aż takiego znaczenia zważywszy na ceny pendrive'ów w pojemności 32GB, a są to koszty rzędu 50zł z przesyłką. Jedyne co "upierdliwe" w tym wszystkim to mnożenie urządzeń a chyba wszyscy dążą do ich ograniczania (wszystko w jednym małym pudełeczku).

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

jaandrz napisał(a):

Ustawienia: telewizor KDL-46NX72 podłączony do dekodera UPC (kablówka) przez HDMI. Dysk sformatowany przez telewizor podłączony do USB REC. Po włączeniu telewizor wykrywa urządzenie USB (dysk zewnętrzny) jako dysk zarejestrowany w telewizorze.

Podczas oglądania programu naciśnięcie przycisku REC na pilocie telewizora wyświetla napis "Nie można rozpocząć nagrywania - brak odpowiedniej transmisji. Sprawdź........"
(...)

2. Co źle ustawiłem/podłączyłem że nie mogę nic nagrać z telewizora.

Telewizor może nagrywać programy TYLKO z wbudowanych tunerów. Czyli nie ma tej możliwości z żadnego urządzenia podłączonego przez HDMI. Dlaczego? HDMI zawiera protokół HDCP, czyli protokół chroniący przed nagrywaniem, kopiowaniem itp. Do telewizora trafia sygnał zabezpieczony i nie ma możliwości nagrywania go. Poza tym Sony walczy z piractwem - może być dodatkowy motyw.

jaandrz napisał(a):

1. Oglądanie zdjęć z zewnętrznego dysku udaje się po utworzeniu partycji FAT32 i nagraniu tam zdjęć. Swoją drogą świadczy to o stopniu nowoczesności telewizora. Pomijam kompetencje sprzedawcy w Media Markt.

Telewizor jest bardzo nowoczesny, pod wieloma względami bardziej od konkurencji. W odtwarzaczach Blu-ray itp. jest kompatybilność z NTFS. Sony od początku życia USB w telewizorach nie dało tej funkcjonalności. Moim zdaniem taka jest filozofia firmy, nie ma związku z nowoczesnością...

profile.country.GB.title
jaandrz-----
Nowicjusz

Dziękuję za odpowiedź. To chyba wyjaśnia ostatecznie sprawę. Gdyby jeszcze sprzedawcy w sklepie "nie dla idiotów" byli tacy rozgarnięci.

Nowa niespodzianka na minus. Otóż fantastycznie telewizor nadaje się do wyświetlania zdjęć. Ostatnio wyświetlałem zdjęcia zawierające w danych Exif informację o współrzędnych geograficznych z miejsca wykonania zdjęcia. Podczas wyświetlania zdjęcia pojawia się okienko z mapą świata i napisem, że LICENCJA NA MAPE skończyła się w sierpniu 2012!!!!. O co tu chodzi???