Podziel się wrażeniami!
Stałem się szczęśliwym (może, oby) posiadaczem TV Bravia NX720 skuszony opowieściami sprzedawcy o wygodzie z użytkowania PenDriva i zewnętrznego HD. Podłączony przez USB dysk jest widoczny ale TV chce go sformatować (chyba) bo ostrzega o utracie zapisanych tam danych. Ponieważ HD używam z komputerem dałem sobie spokój. Niemniej pierwsza niespodzianka bo sprzedawca zapewniał, że to co chcę nagrać jest w innym katalogu i zapisane dane nie będą ruszane. Na razie spoko bo nie mam innego HD.
Drugi problem (to główny temat postu) to wyświetlanie zdjęć z PenDriv'a. Skopiowałem na komputerze zdjęcia zrobione w RAW i po obróbce zapisane jako jpg z 300 Dpi i max. jakością do głównego katalogu Pen'a. Obróbka w Photoshop'ie. Telewizor rozpoznaje PenDriv'a, wyświetla miniatury zdjęć i TV poproszony o wyświetlenie wybranego zdjęcia na ekranie TV uprzejmie informuje "Wyświetlenie niemożliwe". Co tu jest nie tak?
Pozdrawiam
Witam.
1. Telewizor formatuje dysk, tylko wtedy, aby coś na niego nagrywać z wbudowanych tunerów. Nigdy nie spotkałem się z informacją, aby telewizor nagrywał w osobnym formacie.
2. Znalazłem taką informację w I-Manualu:
Możliwe jest odtwarzanie następujących formatów plików zdjęciowych z urządzenia USB:
- JPEG (pliki formatu JPEG z rozszerzeniem „.jpg” oraz zgodne z DCF 2.0 lub Exif 2.21)
- RAW (pliki formatu ARW/ARW 2.0 z rozszerzeniem „.arw”) (Tylko podgląd.)
- MPO (pliki z rozszerzeniem „.mpo”)
Przewijać można wyłącznie panoramiczne pliki JPEG w następujących rozmiarach poziomych/pionowych. Jeśli plik JPEG został poddany edycji na komputerze PC itd., przewijanie może nie być możliwe.
- Dla przewijania w poziomie: 4912/1080, 7152/1080, 3424/1920, 4912/1920, 12416/1856, 8192/1856, 5536/2160, 3872/2160, 10480/4096
- Dla przewijania w pionie: 4912/1080, 7152/1080, 3424/1920, 4912/1920, 12416/1856, 8192/1856, 5536/2160, 3872/2160, 10480/4096
Jeszcze poprawka. Komunikat brzmi "Odtwarzanie niemożliwe" a nie jak napisałem "Wyświetlanie niemożliwe".
To co wynika z I-Manuala'a to znam. Ale właśnie diabeł tkwi w szczegółach. To o przewijaniu dotyczy panoram czyli zdjęć nie mieszczących się na ekranie. Może te moje są za duże. Muszę pozmniejszać. Spróbuję jeszcze pokaz slajdów ale musze to pokopiować do katalogu wg wskazówek i-manuala.
Chyba się udało. Przeskalowałem zdjęcia na 1500x1000 pic z rozdzielczością 72 dpi i zapis z max. jakością. Okazuje się, że takie zdjęcia już można wyświetlać na ekranie. W opcjach zaznaczyłem Opcje odtwarzania->Przycinanie->Skaluji i przytnij. Efekt taki, że zdjęcie jest wyświetlane na całym ekranie. Będę dalej eksperymentował zmieniając rozdzielczośc zdjęć i rozmiar by określić ewentualną granicę, której przekroczenie uniemożliwia odtwarzanie zdjęć. Nigdzie nie ma informacji jak zdjęcie powinno być przygotowane do pokazu, trzeba metodą prób i błędów.
Jeszcze jedno. Przy okazji okazało się, że ustawiając kursor na pierwszym zdjęciu w katalogu głównym można uruchomić pokaz slajdów. To co piszą w i-manual'u, że zdjęcia powinny być w specjalnym katalogu i podkatalogu to chyba dotyczy tylko automatycznego uruchamiania pokazu slajdów. Pokaz slajdów idzie od wskazanego zdjęcia do końca katalogu więc nie musi być zaznaczone pierwsze.
Bardzo dobrze, że Ci się udało. Czasami najlepszym sposobem jest metoda prób i błędów Napisz później o dalszych efektach Twoich prób.
Reasumując, wyświetlanie zdjęć przeskalowanych do 1500x1000 idzie bardzo dobrze pod warunkiem, że na dysku jest partycja z FAT32. Bardzo dobrze działa prezentacja do której można dodać plik dźwiękowy (muzyka lub komentarz). Zdjęcia większe nie dają się wyświetlać ale te 1500x1000 dają obraz super.
Oczywiście dysk z partycją FAT32 nie może być używany z telewizorem do nagrywania programów bo musi być sformatowany w telewizorze. Trudno. Trzeba mieć ewentualnie 2 dyski. Jeden współpracujący z komputerem do zdjęć, drugi do nagrywania programów.
I tu kicha!!!!
Korzystam z kablówki UPC
Ustawienia: telewizor KDL-46NX72 podłączony do dekodera UPC (kablówka) przez HDMI. Dysk sformatowany przez telewizor podłączony do USB REC. Po włączeniu telewizor wykrywa urządzenie USB (dysk zewnętrzny) jako dysk zarejestrowany w telewizorze.
Podczas oglądania programu naciśnięcie przycisku REC na pilocie telewizora wyświetla napis "Nie można rozpocząć nagrywania - brak odpowiedniej transmisji. Sprawdź........"
Naciśnięcie przycisku GUIDE na pilocie telewizora wyświetla napis "Funkcja niedostępna w bieżącym trybie"
Reasumując:
1. Oglądanie zdjęć z zewnętrznego dysku udaje się po utworzeniu partycji FAT32 i nagraniu tam zdjęć. Swoją drogą świadczy to o stopniu nowoczesności telewizora. Pomijam kompetencje sprzedawcy w Media Markt.
2. Co źle ustawiłem/podłączyłem że nie mogę nic nagrać z telewizora.
Pozdrawiam
jaandrz napisał(a):
...Trzeba mieć ewentualnie 2 dyski. Jeden współpracujący z komputerem do zdjęć, drugi do nagrywania programów.
jaandrz napisał(a):
Ustawienia: telewizor KDL-46NX72 podłączony do dekodera UPC (kablówka) przez HDMI. Dysk sformatowany przez telewizor podłączony do USB REC. Po włączeniu telewizor wykrywa urządzenie USB (dysk zewnętrzny) jako dysk zarejestrowany w telewizorze.
Podczas oglądania programu naciśnięcie przycisku REC na pilocie telewizora wyświetla napis "Nie można rozpocząć nagrywania - brak odpowiedniej transmisji. Sprawdź........"
(...)
2. Co źle ustawiłem/podłączyłem że nie mogę nic nagrać z telewizora.
jaandrz napisał(a):
1. Oglądanie zdjęć z zewnętrznego dysku udaje się po utworzeniu partycji FAT32 i nagraniu tam zdjęć. Swoją drogą świadczy to o stopniu nowoczesności telewizora. Pomijam kompetencje sprzedawcy w Media Markt.
Dziękuję za odpowiedź. To chyba wyjaśnia ostatecznie sprawę. Gdyby jeszcze sprzedawcy w sklepie "nie dla idiotów" byli tacy rozgarnięci.
Nowa niespodzianka na minus. Otóż fantastycznie telewizor nadaje się do wyświetlania zdjęć. Ostatnio wyświetlałem zdjęcia zawierające w danych Exif informację o współrzędnych geograficznych z miejsca wykonania zdjęcia. Podczas wyświetlania zdjęcia pojawia się okienko z mapą świata i napisem, że LICENCJA NA MAPE skończyła się w sierpniu 2012!!!!. O co tu chodzi???