Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie do osób które przerabiały ten przypadek u siebie lub mają wiedzę w temacie.
Jako że mam zestaw antenowy ustawiony na Hot Bird i Astra 19.2 ( dwa konwertery i przełącznik DISEq ) chciałem wykożystać ta konfigurację w EX9005 ale nie stety coś jest nie tak z prawidłowym działaniem TV. Dodam że posiadam Moduł Cam CI Cyfrowego Polsatu , a EX ma zdefiniowaną listę kanałów Polsatu którą sprawnie instaluje . W menu TV wybrałem opcje ; preferowany ; dla Polsatu , a ; ogólny ; dla kanałów z Astra , przełącznik DISEq na włączony i zainstalowałem najpierw Polsat następnie Astra . Kanały zainstalowało bez problemów , ale.. gdy następnego dnia włączyłem TV to otworzyło mi na kanale 999 Cyfrowego Polsatu i w żaden sposób nie dało rady wybrać jakiego kolwiek innego kanału z Hot Bird , lub Astra . Musiałem na nowo zainstalować kanały i zadziałało lecz sytuacja się powtórzyła i teraz nie wiem czy to wina oprogramowania , czy może ten Sony ma wbudowany przełącznik DISEq ? Jeszcze jedno TV posiada dwa wejścia na sygnał sat czyli dwa tunery czy jest możliwe żeby bez zewętrznego przełącznika sat podłączając pod np. wejście 1 Hot Bird , a pod 2 Astra i przypisując 1 preferowany , 2 ogólny odbierać nie zależnie te dwa satelity ?
Napiszę jak mam ja.Monoblock dodane 2 satelity w ustawieniach (dodaj satelitę) HB i Astra19 jeden kabel do TV w TV wybrany tylko main i ogólny satelita DISEq włączony dla HB "A" i dla Astry DISEq "B".Acha wszystko działa OK układania dosyć dużo jak coś mogę podesłać gotową listę bo wyłapywania mnóstwo też mam CP.
Moje ustawienia są takie same no właściwie jest mała różnica bo miałem dla H.B wybieranie pod ; preferowany ; a dla Astra ; ogólny : satelita. Jak pisałem po włączeniu tv ukazał się kanał 999 Polsatu info i w żaden sposób nie mogłem nic z tym fantem zrobic . Na tą chwilę mam tylko H.Bird i działa bezproblemowo , jeżeli byś mógł to proszę o podesłanie mi Twojej listy zapewne będzie bardzo pomocna i zaoszczędzi dużo nerwów i czasu.
wiesz co z tego co mi się kojarzy to jak zaczytuje listę w SonyEditor to na chwilę pokazuje mi że 1 kanał jest 999 ale po chwili pokazuje mi że to kanał numer 1.Listę chętnie Ci mogę podrzucić ale teraz jestem na urlopie przelotem będe w domu we wtorek to mogę Ci podesłać ją wtedy.Ale chyba najlepiej jak zrobisz ogólnego satelitę i wtedy pełne wyszukiwanie i zaczytanie listy z pendrive no i jak piszę z numerację problemów nie mam.
OK wypoczywaj ja jutro pokombinuję z ustawieniami.
@XEandiPrzy konwerterze typu monoblock i wybraniu preforowanej nic nie trzeba kombinować. Dla kraju Polska są trzy opcje do wyboru n na karte, cyfra+/nc+ oraz cyfrowy polsat. Ustawienie jest z automatu na H.B. , bo tylko tam są programy naszych operatorów. Nie przeprowadza się konfiguracji LNB i ustawienia diseqc na a czy b. Jeżeli pasek siły i jakości sygnału jest odpowiedni to naciska się na odpowiedniego operatora , a póżniej wyszukiwanie. Podobnie jest z satelitą ogólnym przy wyszukiwaniu tylko z Astry. Konfigurację i ustawienia diseqc w telewizorze przeprowadza się tylko , gdy chcemy wyszukać kanały z dwóch lub wiecej(max cztery) satelit. Bez tego bedziesz miał na pasku siły i jakości H.B. lub Astry wartość zerową. Jeźeli zmienisz kraj na np. Niemcy to przy preforowanej będziesz miał np. SKY i z automatu będziesz miał zamiast H.B. Astrę. Do Twojego drugiego gniazda sat potrzebny jest monoblock typu twin lub quad i pociagnięty drugi kabel. U mnie podłączone do takiego konwertera podłączone sa dwa telewizory z dvb-s oraz jeden dekoder. Niestety muszę mieć osobne kable do kazdego z tych urządzeń.Ty pewnie masz dwa osobne konwertery i tzw. "zeza". Tu nie będę sie wypowiadał, bo nigdy takiej instalacji nie stosowałem.
Pozdrawiam
@leczech między układem antenowym monoblock a zez praktycznie w działaniu nie ma żadnej różnicy , różnica jest tylko taka że w monoblock przełącznik DISEq jest wbudowany w konwerter , a w układzie zez przełącznik jest ; na zewnątrz ; . Moje pytanie jest związane czy Sony może mieć przełącznik wbudowany w ;sobie ; ( nie mogę sobie przypomnieć który producent miał w swoich 2/3 modelach właśnie takie rozwiązanie ) co mogło by skutkować że podłączam 1 kabel -H.Bird -tuner 1 , drugi kabel Astra - tuner 2 i sterowanie kanałami odbywa się przez TV bez dodatkowych przełączników. Konfiguracja satelitów o której piszesz jest mi dobrze znana przerabiałem rozwiązania z różnymi dekoderami , TV i przełącznikami , ale nigdy nie miałem sytuacji że po pewnym czasie TV ; głupiał ; i robił zwiechy które aby usunąć trzeba było robić reset i wracać do ustawień początkowych .