anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 65 XE 9005 dekoder SAT.

profile.country.PL.title
XEandi
Poszukiwacz

Sony 65 XE 9005 dekoder SAT.

Witam

Mam pytanie do osób które przerabiały ten przypadek u siebie  lub mają wiedzę w temacie. 

Jako że mam zestaw antenowy ustawiony na Hot Bird i Astra 19.2 ( dwa konwertery i przełącznik DISEq ) chciałem wykożystać ta konfigurację w EX9005 ale nie stety coś jest nie tak z prawidłowym działaniem TV. Dodam że posiadam Moduł Cam CI Cyfrowego Polsatu , a EX ma zdefiniowaną listę kanałów Polsatu którą sprawnie instaluje . W menu TV wybrałem opcje ; preferowany ; dla Polsatu , a ; ogólny ; dla kanałów z Astra , przełącznik DISEq na włączony i zainstalowałem najpierw Polsat następnie Astra . Kanały zainstalowało bez problemów , ale.. gdy następnego dnia włączyłem TV to otworzyło mi na kanale 999 Cyfrowego Polsatu i w żaden sposób nie dało rady wybrać jakiego kolwiek innego kanału z Hot Bird , lub Astra . Musiałem na nowo zainstalować kanały i zadziałało lecz sytuacja się powtórzyła i teraz nie wiem czy to wina oprogramowania , czy może ten Sony ma wbudowany przełącznik DISEq ? Jeszcze jedno TV posiada dwa wejścia na sygnał sat czyli dwa tunery czy jest możliwe żeby bez zewętrznego przełącznika sat podłączając pod np. wejście 1 Hot Bird , a pod 2 Astra i przypisując 1 preferowany , 2 ogólny odbierać nie zależnie te dwa satelity ? 

7 ODPOW. 7
profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

Napiszę jak mam ja.Monoblock dodane 2 satelity w ustawieniach (dodaj satelitę) HB i Astra19 jeden kabel do TV w TV wybrany tylko main i ogólny satelita DISEq włączony dla HB "A" i dla Astry DISEq "B".Acha wszystko działa OK układania dosyć dużo jak coś mogę podesłać gotową listę :slight_smile: bo wyłapywania mnóstwo też mam CP.

profile.country.PL.title
XEandi
Poszukiwacz

Moje ustawienia są takie same no właściwie jest mała różnica bo miałem dla H.B wybieranie pod ; preferowany ; a dla Astra ; ogólny : satelita. Jak pisałem po włączeniu tv ukazał się kanał 999 Polsatu info i w żaden sposób nie mogłem nic z tym fantem zrobic . Na tą chwilę mam tylko H.Bird i działa bezproblemowo , jeżeli byś mógł to proszę o podesłanie mi Twojej listy zapewne będzie bardzo pomocna i zaoszczędzi dużo nerwów i czasu.

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

wiesz co z tego co mi się kojarzy to jak zaczytuje listę w SonyEditor to na chwilę pokazuje mi że 1 kanał jest 999 ale po chwili pokazuje mi że to kanał numer 1.Listę chętnie Ci mogę podrzucić ale teraz jestem na urlopie przelotem będe w domu we wtorek to mogę Ci podesłać ją wtedy.Ale chyba najlepiej jak zrobisz ogólnego satelitę i wtedy pełne wyszukiwanie i zaczytanie listy z pendrive no i jak piszę z numerację problemów nie mam.

profile.country.PL.title
XEandi
Poszukiwacz

OK wypoczywaj :cool: ja jutro pokombinuję z ustawieniami.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@XEandiPrzy konwerterze typu monoblock i wybraniu preforowanej nic nie trzeba kombinować. Dla kraju Polska są trzy opcje do wyboru n na karte, cyfra+/nc+ oraz cyfrowy polsat. Ustawienie jest z automatu na H.B. , bo  tylko tam są programy naszych operatorów. Nie przeprowadza się konfiguracji LNB i ustawienia diseqc na a czy b. Jeżeli pasek siły i jakości sygnału jest odpowiedni to naciska się na odpowiedniego operatora , a póżniej wyszukiwanie. Podobnie jest z satelitą ogólnym przy wyszukiwaniu tylko z Astry. Konfigurację i ustawienia diseqc w telewizorze  przeprowadza się tylko , gdy chcemy wyszukać kanały z dwóch lub wiecej(max cztery) satelit. Bez tego bedziesz miał na pasku siły i jakości H.B. lub Astry wartość zerową. Jeźeli  zmienisz kraj na np. Niemcy to przy preforowanej będziesz miał np. SKY  i z automatu będziesz miał zamiast H.B. Astrę. Do Twojego drugiego gniazda sat potrzebny jest monoblock typu twin lub quad i pociagnięty drugi kabel. U mnie podłączone do takiego konwertera podłączone sa dwa telewizory z dvb-s oraz jeden dekoder. Niestety muszę mieć osobne kable do kazdego z tych urządzeń.Ty pewnie masz dwa osobne konwertery i tzw. "zeza". Tu nie będę sie wypowiadał, bo nigdy takiej instalacji nie stosowałem.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
XEandi
Poszukiwacz

@leczech między układem antenowym monoblock a  zez praktycznie w działaniu nie ma żadnej różnicy , różnica jest tylko taka że w monoblock przełącznik DISEq jest wbudowany w konwerter , a w układzie zez przełącznik jest ; na zewnątrz ; . Moje pytanie jest związane czy Sony może mieć przełącznik wbudowany w ;sobie ; ( nie mogę sobie przypomnieć który producent miał w swoich 2/3 modelach właśnie takie rozwiązanie ) co mogło by skutkować że podłączam 1 kabel -H.Bird -tuner 1 , drugi kabel Astra - tuner 2  i sterowanie kanałami odbywa się przez TV bez dodatkowych przełączników. Konfiguracja satelitów o której piszesz jest mi dobrze znana przerabiałem  rozwiązania z różnymi dekoderami , TV i przełącznikami , ale nigdy nie miałem sytuacji że po pewnym czasie TV ; głupiał ; i robił zwiechy które aby usunąć trzeba było robić reset i wracać do ustawień początkowych . 

profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

@XEandi   daj meila na priv podrzucę Ci listę :slight_smile: