Podziel się wrażeniami!
Witam,
Mam pytanie, co zrobić lub jakich ustawień szukać aby soundbar nie włączał się razem z telewizorem?
Podłączałem pod arc, hdmi + optyczne i samo optyczne. Za każdym razem gdy włączam TV lub przełączam się pomiędzy źródłami sygnału zawsze włącza się soundbar, który muszę wyłączyć ręcznie i mnie to irytuje.
Jakiej opcji szukać? ewentualnie jak podłączyć to wszystko żeby soundbar włączał się tylko wtedy kiedy ja chcę czyli pilotem?
Pozdrawiam
Połączenie bezprzewodowe po bluetooth.
Dziwne, ja mam podłączony soundbar Sony do telewizora Sony xh90 po optyku i nie włączy mi się soundbar inaczej niż przyciskiem na soundbarze lub pilotem od niego.
Witam,
Jeśli telewizor podłączony jest z soundbarem za pomocą HDMI wówczas, w TV wyłącz BravisSync. Zgodnie z instrukcją opcję włączania/wyłączania znajdziesz jak niżej:
[Ustawienia] — [Oglądanie telewizji] — [Zewnętrzne wejścia] — [Ustawienia BRAVIA Sync] — [Sterowanie BRAVIA Sync].
Teoretycznie za pomocą samego optycznego włączanie soundbaru nie powinno mieć miejsca, ale być może Twój soundbar reaguje na to czy w gnieździe optycznym TV pojawia się wiązka światła. Z tego co się w TV Sony wiązka światła jest uaktywniania wraz z włączeniem TV niezależnie czy wysyłany jest po niej sygnał.
Pozdrawiam
Dzięki Panowie, usiądę dziś do tego wieczorem i pokombinuję. Dość denerwująca sprawa, fajnie gdyby się udało coś z tym zrobić.
Wyłączenie funkcji bravia sync powoduje, że soundnar w ogóle nie daje dźwięku.
Próbowałem znów sam optyk, lub sam hdmi, ewentualnie to i to. W żaden sposób nie mogę uzyskać efektu, na którym mi zależy.
Ja nie potrafię ci pomóc, natomiast mogę powiedzieć że mam wyłączone bravia sync, wszystkie suwaki na wyłączone i soundbar podpięty optykiem, jak już pisałem wyżej wszystko działa niezależnie.
Może jeszcze zobacz ustawienia audio, ja mam głośnik ustawiony system audio a nie głośnik telewizora.
Wszystkie suwaki bravia sync na off, soundbar podłączony tylko za pomocą optyka i nic z tego dalej ciągle się włącza sam...
Przy podłączeniu bezprzewodowo (bluetooth) również się włącza sam ? Czy takie połączenie dla Ciebie odpada z jakichś powodów ?
Właśnie myślę, że zostanie mi tylko bluetooth. Ciekawi mnie czy nie będzie spadku jakości dźwięku przez takie podłączenie?