Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich na forum Udało mi się zaktualizować mój Sony 55W807C do najnowszej wersji oprogramowania 3.865. Wszystko działa zdecydowanie lepiej, ale niedoskonale. Zdarzają się co jakiś czas niekontrolowane zamknięcia TV, ale nie o tym chciałem napisać. Mam drobną uwagę do parametryzowania poszczególnych wejść HDMI. W moim przypadku wybrałem sobie gniazdo HDMI 2 do którego podłączyłem dekoder Horizon z UPC. Zmieniłem nazwę tego złączą poprzez funkcję Home/Ustawienia/Zewnętrzne wejścia/Zarządzaj wejściami. Wybrałem Telewizja kablowa. Po naciśnięciu Home i potem wyborze wejścia Telewizja kablowa na górze ekranu po lewej stronie wyświetla się "HDMI 2 Dodatkowe wejście". Jak w kroku z akapitu 4 wybiorę np. Blu-ray po naciśnięciu wejścia z ekranu Home wyświetla się prawidłowo HDMI 2 Blu-ray. Mam wrażenie, że tylko dla opisu Telewizja kablowa nie został zrobiony skrót w ekranie po wyborze wejścia. W poprzednim oprogramowaniu również był ten błąd i teraz w aktualizacji został on powielony. Proszę przedstawiciela Sony o przekazanie tej informacji do działu lokalizacji. Dziękuję
Coś mi nie zadziałało.
Dwa razy pobierałem zip, żeby być pewnym, że plik się nie uszkodził.
Mój model to 55XD8599
Rozpakowany plik wrzucam na pena i do tv.
Czekam, czekam i nic się nie uruchamia.
Zmieniłem pamięć na inną i też nic.
O co come on?
Przecież już dwa razy robiłem aktualizację.
Wrzuć bez katalogu rozpakowany plik. Potem pendrive powinien się sam otworzyć i update wystartować. Spróbuj ręcznie otworzyć pendrive przez album, video lub pictures poprzez przycisk home. Ew. Zmień gniazdo USB poprzez wetknięcie do innego portu usb.
Wczoraj już pisałem przez email, ale tym razem chyba nie dotarły wiadomości:(
Otóż....
Plik był wrzucony na czystego pena bez żadnego katalogu.
Po powyższej poradzie, postanowiłem jeszcze raz spróbować go otworzyć przez album, czy video wsunąłem pen do usb i tym razem bez żadnego kombinowania poszła aktualizacja momentalnie - dziwny wcześniejszy brak reakcji.
Było to już późno, więc nie miałem czasu się przyjżeć zmianom, ale zdążyłem zrobić reset ustawień obrazu, jak zalecają i widoczna jest poprawa szybkości przełączania.
Dorzucam przetestowany przez innych użytkowników problem z brakiem możliwości nazwania źródła video Telewizja kablowa. Jak w poprzedniej wersji oprogramowania nie wyświetla się ta nazwa po naciśnięciu przycisku "i" z pilota lub zaraz po wyborze źródła w moim przypadku hdmi 2
Czy warto instalować tą aktualizację. Jest jakaś poprawa w działaniu? Czy lepiej poczekać bo znowu trzeba będzie wymienić płytę.
@kamil_d Co ty tą płytą główną. Takie rzeczy dzieją się tylko jak dojdzie do uszkodzenia mechanicznego TV np. w wyniku przepięcia, nagłego zaniku zasilania podczas procedury aktualizacji. Z mojego doświadczenia wiem, że to jest najczęściej wina użytkownika. Sam proces aktualizacji firmware robiłem kilkadziesiąt razy w TV i jeszcze częściej w smartphonach. Jedyny raz uwaliłem telefon z własnej winy, bo wgrałem firmware nie od tego modelu, a miałem zdjęte zabezpieczenia tzw. S-OFF.
Po aktualizacji TV wg mnie chodzi bardzo dobrze i szybko. Problemów z obrazem wcześniej nie zaobserwoałem, więc się nie wypowiadam.
Pozdrawiam i powodzenia.
Bruno79 napisali:@kamil_d Co ty tą płytą główną. Takie rzeczy dzieją się tylko jak dojdzie do uszkodzenia mechanicznego TV np. w wyniku przepięcia, nagłego zaniku zasilania podczas procedury aktualizacji. Z mojego doświadczenia wiem, że to jest najczęściej wina użytkownika. Sam proces aktualizacji firmware robiłem kilkadziesiąt razy w TV i jeszcze częściej w smartphonach. Jedyny raz uwaliłem telefon z własnej winy, bo wgrałem firmware nie od tego modelu, a miałem zdjęte zabezpieczenia tzw. S-OFF.
Po aktualizacji TV wg mnie chodzi bardzo dobrze i szybko. Problemów z obrazem wcześniej nie zaobserwoałem, więc się nie wypowiadam.
Pozdrawiam i powodzenia.
Mylisz się. Jedna z pierwszych aktualizacji ładnie "rozwalała" telewizor, naprawa serwisu Sony polegała właśnie na wymianie płyty głównej.
Pozdrawiam
Proszę zmień cytowaną czcionkę. Obecna i poprzednia aktualizacja nie powodowała takich skutków. Z tego co czytałem na naszym forum takie przypadki były incydentalne.