Podziel się wrażeniami!
Witam
Proszę oficjalnie, aby Sony Polska ustosunkowała się do informacji z zagranicy a mianowicie seria XH90 według źródeł z zagranicy (jak również support Sony w USA potwierdza) nie otrzymają aktualizacji do VRR!!
Użytkownik polskiego forum HDTV również potwierdził (poprzez support Sony), iż nie będzie aktualizacji firmware do VRR w oprogramowaniu dla XH90.
Jak dla mnie SZOK!!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Sony UK na swoim twitterze twardo obstawia przy swoim, że aktualizacja dla XH90 jednak będzie itd. Mam nadzieję, że to prawda, ale co będzie to się okaże...
Ta sprawa oprócz notorycznych resetów bez powodu telewizorów serii XH90 to idealny materiał na pozew grupowy przeciwko Sony Poland. Zachęcam do organizowania się w tej sprawie!
Ciekawe też kiedy w końcu naprawią problem z brakiem dźwięku na PS5 na ulepszonym hdmi. Od 4 grudnia wisi informacja, że naprawią.
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00254047
De facto powoduje to, że tv wciąż nie obsługuje HDMI 2.1 i 4K/120.
No i kiedy zadziała Bravia Sync z PS5.
Zgadzam się z tobą wywaliłem tyle kasy na ten jeba..y tv xh9096
Jest dzisiejszy update na stronie SONY. VRR i ALLM powinny zostac jednak dodane w przyszlym firmware. Chyba ze za dwa dni znowu zmienia zdanie.
Article ID : 00247938 / Last Modified : 01/12/2021
https://www.sony.com/electronics/support/articles/00246472
Kolejne pół roku za nami a Sony nawet nie wspomni o dodaniu VRR
Nie zapominajmy o tym, że 4K/120 nadal nie zostało naprawione. Telewizor ucina połowę rozdzielczości pionowej, gdy tylko pracuje w 120Hz, skaluję do 4K i nakłada filtr wyostrzający (także dla rozdzielczości innych niż 4K nakłdany jest sharpening przez co pojawiają się artefakty). Dodajmy do tego problemy z earc, brak obsługi gier w dolby vision (tryb gry przełącza się automatycznia na dolby vision przez co opóźnienia uniemożliwiają wygodne granie) i wychodzi na to, że żadna z obiecywanych funkcjonalności standardu HDMI 2.1 nie działa poprawnie.
Mitek w sumie ciekawe jest to o czym piszesz. Ja swojego tv używam głównie do grania na PS5 i nie zauważyłem pod tym względem żadnych problemów. Gram głównie w call of duty które chodzi w 120fps i nie zauważyłem problemów z rozdzielczością, artefaktami czy dużym imput lagiem. Jaką masz wersje oprogramowania?
Problemów z rozdzielczością nie zauważyłeś zapewne, bo Call of Duty nie renderuje grafiki w natywnym 4K, a laga nie zauważyłeś, bo PS5 nie obsługuje Dolby Vision, więc nie miałeś jak go zauważyć.
Co do tematu wątka - od premiery telewizora minął już ponad rok. VRR jak nie było, tak nie ma. 4K120Hz to nadal techniczna kupa. Mamy nauczkę, żeby unikać produktów tej firmy.