Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forumowiczów. Od tygodnia jestem posiadaczem A290. Od pewnego czasu robię zdjęcia w nocy. Mam wyłączone redukcje szumów ISO i długiego naświetlania. Ostatnio zauważyłem na zdjęciach tak jakby bad pixele czyli np czerwone zielone pixele na czarnych lub bardzo kontrastowych miejscach fotografii. Zrobiłem mały test i wykonałem fotke na przysłonie 11 i czas naświetlania 30" przy ISO 100 i na mam mniej więcej na środku kilka białych pixeli. Co to może być. Czy oddawać aparat na gwarancje czy jak. Proszę o pomoc.
Spróbuj najpierw włączyć redukcję szumów. Szczególnie dł. naświetlania. Jak nie pomoże, to jeszcze pozostaje mapowanie pikseli (czyli przestawienie daty o miesiąc).
Jak włączę redukcje szumu to problem niby znkią "niby" bo nie widziałem na czarnym tle jakichkolwiek białych plamek.
No i o to chodzi - na zdjęcie o długim czasie naświetlania, jest nakładana "maska", któras eliminuje takie twory powstające przy długich czasach.
Właśnie to tego słuzy ta funkcja.
To czyli przy długich czasach naświetlania jestem skazany poniekąd na te funkcje, albo photoshopa 😕 Dzięki za odpowiedź