Podziel się wrażeniami!
Witam.
Mam problem z ostrością zdjęć.
Spora ilość zdjęć na powietrzu bez lampy wychodzi nieostra - ostrość lekko za albo przed obiektem. Zawsze celuje w oczy.
Bałem się że to obiektyw, ale to nie to.
Robiłem tydzień temu kuzynowi zdjęcia na jego body A200 i mojej 50mm 1.8 i były ostre.
Dodatkowo na moim body z lampą HVL-42AM zdjęcia robione w domu też są ostre.
Zastanawiałem się nad mechanizmem AF w aparacie czy dobrze wymierza. Ale robiąc bez AF na manualu też są nieostre. Mogło się coś w środku body zepsuć że nie są ostre?
Cz ktoś miał podobną sytuację.
Pewnie i tak wyśle to do CSI, ale może poznam przyczynę.
mnie to wygląda na FF
Nie ma co czekać. Wyślę 50mm na gwarancje. Zapakuje z nią aparat i pójdzie na sprawdzenie. Przynajmniej będę wiedział co jest nie tak.
Czy problem leżałby w moich ustawieniach aparatu. Miałem ustawiony automatyczny AF.
Zawsze staram się ostrzyć na oczach, spust do połowy a potem sobie kadruje jak trzeba.
Wczoraj przełączyłem na AF pojedynczy. Może to było problemem ?
Misiek025 napisał(a):
Czy problem leżałby w moich ustawieniach aparatu. Miałem ustawiony automatyczny AF.
Zawsze staram się ostrzyć na oczach, spust do połowy a potem sobie kadruje jak trzeba.
Wczoraj przełączyłem na AF pojedynczy. Może to było problemem ?
ja na początku miałam automatyczny AF, potem przełączyłam na pojedynczy a teraz mam znowu automatyczny
przy ruchliwości mojego dziecka chyba automat sprawdza się jednak najlepiej choć niektóre zdjęcia ostrością nie grzeszą
a kadruję dokładnie jak Ty Misiek
Przetestuje na plenerze Pozdrawiam
Jutro sprzęt jedzie do CSI to się wszystko wyjaśni
No i sprawa wyjaśniona. BF w puszcze. 50 mm 1.8 OK i KIT OK.
Naprawa 130 zł + przesyłka więc odetchnąłem.