Podziel się wrażeniami!
Ponoć ten model telewizora ma funkcję nagrywania sygnału DVB-T na dysk podpięty do portu USB. Aby jednak można było rozpocząć nagrywanie należy wcześniej zarejestrować dysk w TV. Tak poinformowano mnie na infolinii Sony.
Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć tej funkcji. Szukałem na stronie Sony, i nic. i-Manual jest również mało pomocny.
Jakieś wskazówki? Będę wdzięczny za pomoc.
Dzięki za szczegółową odpowiedź.
Pozdrawiam
Jak zawsze służę pomocą
Po rejestracji HDD na KDL-40EX720 mogę nagrywać na dysk i wszystko jest ok. Ale po wyrejestrowaniu dysku nie widać go po podłączeniu do komputera. Ponowna rejestracja na tv jest możliwa i wszystko gra. Jak przywrócić dysk do użytkowania w komputerze?
Nie widać, ale pytanie czy system wykrył go ?
Jeśli tak to sądzę, że potrzebny jest format, bądź stworzenie partycji. W systemie Windows
Prawym na "mój komputer"- >"zarządzaj" -> "zarządzanie dyskami". Tam powinno wykryć "świeży" dysk. Musisz stworzyć partycję, a potem ją sformatować. Alternatywą jest wykorzystanie np programu Magic Partition Tools.
Z tego co pamiętam telewizor formatuje HDD do swojego wewnętrznego formatu. W rezultacie, nie jest on widziany przez np. komputer.
Celem takiego rozwiązania jest to, aby ograniczyć dalsze rozpowszechniać nagranych filmów, programów... Możliwe, że są programy, które pozwalają odszyfrować taki dysk, ale tego nie sprawdzałem.
EDIT:
A tutaj fragment z instrukcji:
Rejestrowanie dysku HDD
Rejestruje dysk USB. Można zarejestrować maksymalnie 8 dysków USB.
Aby wyrejestrować dysk USB, wykonaj ustawienie .
Note
Nie wyłączaj telewizora ani nie odłączaj urządzenia USB, gdy trwa nagrywanie.
Dane zapisane na urządzeniu USB zostaną usunięte wskutek formatowania wykonywanego w trakcie rejestracji lub podczas nowej rejestracji.
Nie można używać zarejestrowanego dysku USB z innymi telewizorami lub urządzeniami (komputer itd).
Oraz jak dobrze pamiętam HDD zarejestrowany w TV formatowany jest w systemie FAT32, exFAT, a HDD w komputerze w dzisiejszych czasach jest w systemie NTFS.
stubb napisał(a):
Oraz jak dobrze pamiętam HDD zarejestrowany w TV formatowany jest w systemie FAT32, exFAT, a HDD w komputerze w dzisiejszych czasach jest w systemie NTFS.
Sprawa jest prosta. To chyba nawet nie chodzi o format zapisu tylko dane na dysku będą szyfrowane pewnie jakimś kodem + numer seryjny telewizora. Ponieważ z tego co wiem dysk działa tylko w tym konkretnym egzemplarzu telewizora. Danych nie można odczytać na komputerze, innym telewizorze, BD itd.... Chodzi o jakieś prawa autorskie ponieważ materiał nagrany może być też w jakości HD, a tam jest HDCP i inne dziwne gadziństwa.
Oczywiście można użyć dysk gdzie indziej, ale należy go sformatować.
Mylagos napisał(a):
i niektóre są o wiele lepsze niż NTFS.
czy wystarczy pendrive o pojemności +4 GB do mojego KDL-40EX725 gdzy probowalem podłączyć 8 GB to wyskakuje mi ze potrzebny jest o pojemności 64 GB.
pytam żeby kupić nie na darmo bo zawsze czy dysk czy pendrive nie maja pelnej pojemności fizycznie ile pisze..........
Informacja z I-Manuala:
Obsługiwane są dyski USB HDD o pojemności od 32 GB (minimum) do 2 TB (maksimum).