anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problemy z TV ( motionflow )

profile.country.PL.title
Lived-----
Użytkownik

Problemy z TV ( motionflow )

Witam. Mam problem który nie wiem z czego wynika. Model TV 46z4500 reklamowany jako MotionFlow 200Hz. Standardowe ustawienie MotionFlow to 100Hz. Maksymalne to maks (200). I tu sie pojawia problem. Obraz staje sie ładniejszy wręcz żywy, przepękny, ale podczas oglądania filmu na Bluray-u pojawiają się smugi, zgubione klatki itd. To samo tyczy się obraz SD. Jednoczeście ustawienia typu dynamiczny kontrast itd sprawiają że czarny staje się nawet czerwony, zaś kontrast szaleje raz przyciemniając obraz raz rozjaśniając.
Tak więc użytkownicy ....
Czy mam coś ustawione nie tak czy macie podobne wrażenia.

- ustawienia :
- Obraz - normalny - (na żywym nie da się oglądać)
- MotionFlow -normalny - (na maks 200Hz sie klatkuje, zostwia pixele{duże piksele})
- Tryb filmu - Automat 1
- Zaawansowane zwiększanie kontrastu (wyłączone) - inaczej szaleje kontrast

PO co mi tryb 200Hz jak nie da się go oglądać i zaawansowane zwiększanie kontrastu które niezrozumiale rozajeśnia i przyciemnia obraz kiedy jest to zupełnie niekonieczne ??

52 ODPOW. 52
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Ciągle nie za bardzo wiem o co Ci chodzi. Myślałem, że kamera to nagra, ale skoro ona tego nie widzi, Ty tak... Nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, dla mnie jest to trochę absurdalna sytuacja... Sprawdź Blu Ray w CS, zmień płytę, może to pomoże.

profile.country.PL.title
Lived-----
Użytkownik

W końcu się zbiorę i oddam tv na serwis. Tylko jakoś nie mogę się przełamać bo co ja będę robił bez telewizora wieczorami , grał w karty ? A jak znam życie to będzie to trwało miesiąc.

3432-----
Początkujący

a co z tym BR, sprawdzałeś na innym tv czy filmie. Zimny dobrze napisał, że zawsze możesz się udać do CS i tam zobaczyć jak nie masz gdzie. Na końcu został ten serwis i dobrze, że się w końcu na niego zdecydowałeś, choć nie powiem trochę to trwało ;) Co do wolnego czasu zawsze możesz gdzieś wyjść ze znajomymi trochę oderwać się od "szklanej pogody" ;)

profile.country.PL.title
Lived-----
Użytkownik

Jeszcze nie bylem w serwisie z tv. HEHEhe. Ile to juz minelo !!! Bylem za to z filmem w SC i byl problem z jego wlaczeniem. Tzn ich demostracyjne BD nie czytaly plyty dopiero jak przyniesli taki model jak mam w domu to zadzialalo. Ale nie bylo pilota do BD. Tak wiec stalem ogladalem i dla mnie nic nie wykrylem u nich. Tak wiec dziwi mnie to ze tylko ja mam taki problem. Jeden tv na milon z takim bugiem. Ale za to wpadlem na lepszy pomysl. Skoro TV ma 5 lat gwarancji to poczekam jak minie 4.5 roku. Mam tak naprawde "gdzies to 200hz". wiem natomiast ze za 4.5 roku juz takich modeli dawno nie bedzie. A jesliserwis czegos nie da rady naprawic to co trzeba z tym zrobic ???. :-)))))

Zimny_
Użytkownik

Acha.. Jak teraz nie pójdziesz, to tym bardziej za 4.5 roku. Prędzej go sprzedaż i kupisz nowszy model, za te 2 lata :D Ja mam swoją W4500 od ok roku i już myślę o nowszym modelu - bardziej multimedialnym. A za rok to już pewnie nie będzie Z4500, więc jak nie będą mogli naprawić, to wymienią...

Razak-----
Początkujący

Nie, żebym się czepiał, ale czy przypadkiem nie ma jakiegoś okresu do którego trzeba zgłosić usterkę po jej wystąpieniu? Już nie pamiętam przy jakim sprzęcie, ale miałem taką adnotację w warunkach gwarancji, przeczytaj dokładnie swoją od Ztki, żeby potem nie żałować. Przynajmniej już teraz wiadomo, że to raczej wina konkretnego odbiornika.

juri-----
Początkujący

nie będę zakładać nowego tematu do mojego problemu :

ja juz mam swojego 40z5500 od 4 tygodni i tylko jedno mnie ciekawi na szybko eis poruszających postaciach przy zbliżeniu kamery np. piłka nożna widać tak jakby cienka warstwa otaczała i ona jest przezroczyste, zdjęcie dla przykładu ale sam obrysowałem jak mniej więcej to wygląda
http://images41.fotosik.pl/185/317f88798b8344ee.jpg
robi takie artefakty, są to delikatne rozmycia wokół bardzo dynamicznie poruszających się postaci
ja to zauważyłem na kanale c+ sport HD na meczu ekstraligi polskiej przy włączonym 200Hz a przy wyłączonym było to mniej widoczne, przy meczach ligi angielskiej i włączonym 200Hz jest to mniej widoczne ale widać,
odnośnie tej wady na trybie sport i 200Hz na kanale eurosport2 HD nie ma w ogóle tego rozmycia wokół postaci poruszając się przy zbliżeniu, jak oglądałem mecz w hokeju na trawie jakieś mistrzostwa kobiet aż chce się oglądać płynność mnie zadowala odrazu porównałem z c+sport HD na której był program liga+ i widać ze to zależy od jakości obrazu jaki jest nadawany bo na ED2 HD jest extra a na c+sport HD nie zadowala, ale jak na c+ sport HD jest np mecz ligi niemieckiej lub angielskiej to trzeba siąść blisko tv żeby dostrzec delikatne rozmycia wokół postaci, może to moje odczycie ale widzę ze jakość przesyłanego obrazu w tym tv daje się we znaki nawet na kanale HD ale to moje subiektywne odczycie.

czy użytkownicy 40z5500 tez macie podobne artefakty czy to jest jakaś wada czy już te tv tak maja ??????

Zimny_
Użytkownik

To już wiem o co chodzi. Taki sam efekt miałem kiedyś na Philipsie HD Ready. Takie rozmycie było widoczne przy sygnale z dekodera od Cyfry. Na Nce nie dostrzegałem tego. Również kombinowałem z ustawieniami itd, nic nie dawało. Zmieniłem kable HDMI, oraz zamieniłem kable antenowe (mam dwie anteny, jedna ma dobry, drogi konwerter, na drugiej stary od cyfry). Na cyfrze miałem ten lepszy konwerter, na Nce słabszy. Problem znikł, ale nie całkiem. Ten efekt pojawiał się sporadycznie. Dodam, mimo że obie platformy korzystają z tej samej satelity, musiałem poprawić ustawienie tej gorszej anteny, bo Nka nie chciała się uruchomić - za słaby sygnał. Dekodery Nki już na wejściu wymagają mocniejszego (wzmocnionego) sygnału. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, wiadomo w takich przypadkach przyczyną może być najmniejszy problem. Skontaktuj się z serwisem, zapytaj się ich o możliwości. Możesz przez Internet wysłać zgłoszenie, opisać problem i poprosić o kontakt. Oni do Ciebie zadzwonią i porozmawiasz z nimi o możliwych przyczynach.

profile.country.PL.title
Lived-----
Użytkownik

A może ja to wszystko źle rozumiem. Czy ustawienie motion flow na Standard to 100Hz, 50Hz, czy czasami 200Hz? A max to ciągłe 200Hz? Bo niby po co trzy ustawienia minimum by w takim razie odpowiadało 50Hz? standard 100Hz a max 200Hz?? I tu rodzi się ciągle pytanie. Jeśli film jest w 24p a ja włącze motion flow na max ( 200Hz?) to czy to sie nie gryzie właśnie ze sobą. Może tak nie można, chociaż na SD cyfrowego polsatu jest i tak kaszana przy ustawieniu na max. Musze to nagrac jakos i wam zaprezentuje.

Zimny_
Użytkownik

Jeśli są trzy stopnie to MAX na pewno będzie 200Hz, wył - na pewno 50Hz, Standardowy pewnie pomiędzy... Dokładnie nie wiem jakiej jest wartości.

Lived napisał(a):

Jeśli film jest w 24p a ja włącze motion flow na max ( 200Hz?) to czy to sie nie gryzie właśnie ze sobą.

To, że LCD ma 24p, oznacza akceptacje tego sygnału. Czyli jeśli puścisz mu film w 24p, to poprawnie go odtworzy. Taki sygnał możesz nadać z BR, albo z materiału nagranego w 24p z komputera.

Lived napisał(a):

Może tak nie można, chociaż na SD cyfrowego polsatu jest i tak kaszana przy ustawieniu na max.

Cyfrowy Polsat słynie ze słabego sygnału. Nawiązując do efektu zniekształconych konturów, spróbuj w dekoderze przełączyć sygnał na 720p. Może sygnał progresywny pomoże. Do tego zmień tryb wyświetlania obrazu.......